Linkovi

Bidenova administracija poziva Vrhovni sud SAD da ukine ograničenja za migrante


Migrants who are seeking asylum in the United States set up a makeshift encampment near the U.S. border with Brownsville, Texas, after the U.S. Supreme Court said Title 42 should stand as is for now, in Matamoros, Mexico Dec. 20, 2022.
Migrants who are seeking asylum in the United States set up a makeshift encampment near the U.S. border with Brownsville, Texas, after the U.S. Supreme Court said Title 42 should stand as is for now, in Matamoros, Mexico Dec. 20, 2022.

Bidenova administracija u utorak je zatražila od Vrhovnog suda SAD-a da odbije zahtjev 19 država predvođenih republikancima da zadrže na snazi ograničenja na granici SAD-a i Meksika koja su korištena kako bi se spriječilo stotine hiljada migranata da traže azil.

Ali administracija je također zatražila dodatnih sedam dana prije nego što se ukine smjernica, poznata kao Paragraf 42, kako bi se omogućio "uredan prijelaz na operacije iz Paragrafa 8".

“Vlada shvaća da će ukidanje naredbi iz paragrafa 42 vjerovatno dovesti do poremećaja i privremenog porasta nezakonitih prelazaka granice”, stoji u jednom sudskom dokumentu. “Vlada ni na koji način ne nastoji minimizirati ozbiljnost tog problema. Ali rješenje za taj imigracijski problem ne može biti produženje javnozdravstvene mjere na neodređeno vrijeme za koju svi sada priznaju da je nadživjela svoje javnozdravstveno opravdanje.”

Administracija je također rekla da se vlada spremna osloniti na imigracijski zakon koji je odobrio Kongres poznat kao Paragraf 8 - imigracijsko tijelo koje je uvijek bilo na snazi kroz povijest američke carine i zaštite granica.

Prema Paragrafu 8, oni koji stignu na granicu bez dokumenata ili pokušaju ući između ulaznih luka mogu biti udaljeni bez da imigracijski sud odluči o njihovom slučaju. Međutim, ako migrant želi zatražiti azil, prije udaljenja ili deportacije s njim razgovara službenik za azil.

Savezni zakon dopušta ljudima iz drugih zemalja da traže azil u Sjedinjenim Državama ako se boje progona kod kuće. Moraju biti prisutni u SAD-u i dokazati strah od progona po jednoj od pet osnova: rasa, vjera, nacionalnost, političko mišljenje ili pripadnost određenoj društvenoj klasi, najnejasnija od pet kategorija, koja može uključivati osnove kao što je seksualnost odnosno kaste.

With Title 42 in Limbo, El Paso Braces for More Migrants
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Vrhovni sud SAD-a odredio je utorak poslijepodne kao krajnji rok za odgovore na svoju naredbu, ostavljajući ograničenja iz paragrafa 42 na granici SAD-a i Meksika.

Paragraf 42 uveden je za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na početku pandemije koronavirusa. Američki centar za kontrolu bolesti rekao je da mjere više nisu potrebne za zaštitu javnog zdravlja, a administracija predsjednika Joea Bidena rekla je da želi ukinuti tu politiku.

Savezni sudac odredio je 21. decembar kao krajnji datum za paragraf 42. Ipak, skupina od 19 država s republikanskim državnim odvjetništvom osporila je tu presudu, tvrdeći da bi ukidanje paragrafa 42 prouzročilo "nepopravljivu štetu" jer se od njih očekivalo da će potrošiti resurse na zakon ovrha, obrazovanje i druge usluge za pomoć novopridošlim migrantima.

Bijela kuća je tražila 3 milijarde dolara dodatnih sredstava za osoblje, tehnologiju i objekte za čuvanje.

Press tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je u ponedjeljak da ukidanje ograničenja "ne znači da je granica otvorena".

Oscar Leeser, gradonačelnik El Pasa u Teksasu, rekao je za Glas Amerike da je grad pod izvanrednim stanjem od prošle sedmice jer tamošnji dužnosnici očekuju povećanje broja tražitelja azila na granici.

“Ono što radimo ovdje je priprema. U subotu smo proglasili izvanredno stanje kako bismo bili spremni da se prema svima koji dođu u grad El Paso postupa s poštovanjem,” rekao je Leeser na španjolskom.

Dužnosnici El Pasa rekli su za Glas Amerike da će, čak i ako se Paragraf 42 ukine, nastaviti sa svojim planom za hitne slučajeve. Kažu da će im dodatna sredstva pomoći osigurati utočište za migrante prije nego što otputuju na svoja konačna odredišta u Sjedinjenim Državama.

Dok migranti stoje u redu kako bi se predstavili službeniku granične patrole, gradonačelnik El Pasa rekao je kako očekuje da će stići još 20.000 migranata i pokušati ući u Sjedinjene Države kroz El Paso tokom sljedećih nekoliko dana.

Cesar Contreras pridonio je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG