Linkovi

Sullivan u Kijevu: Odlučna podrška SAD-a Ukrajini, Pentagon šalje novo oružje


Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan (D) rukuje se sa Andrejom Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsjednika tokom susreta u Kijevu. (Foto: Reuters/Gleb Garanich)
Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan (D) rukuje se sa Andrejom Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsjednika tokom susreta u Kijevu. (Foto: Reuters/Gleb Garanich)

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan rekao je u petak tokom posjete Kijevu da će podrška Sjedinjenih Država Ukrajini ostati "odlučna i čvrsta" poslije izbora za Kongres 8. novembra.

"Namjeravamo da osiguramo dostupnost neophodnih sredstava i raspolagaćemo glasovima obje stranke da bi se to realizovalo", rekao je Sullivan novinarima tokom konferencije za novinare u ukrajinskom predsjedništvu.

Pojedini republikanci tražili su da se smanji američka pomoć Kijevu, ako na izborima osvoje većinu u Kongresu. Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin McCarthy rekao je prošlog mjeseca da Amerikanci ne bi trebalo "da pišu blanko ček" Ukrajini.

Međutim, Sullivan - koji se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim šefom kabineta Andrejom Jermakom - rekao je da je predsjednik Joe Biden posvećen dvostranačkoj saradnji "u svim situacijama" da bi se obezbijedio nastavak ekonomske, humanitarne i bezbjednosne pomoći.

"Uvjeren sam da će američka podrška Ukrajini biti čvrsta i odlučna i to ne kažem olako", naglasio je američki zvaničnik.

Nekoliko sati kasnije, Pentagon je najavio novu vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 400 miliona dolara.

Američka i vojna i finansijska pomoć drugih zapadnih zemalja ključna je za Ukrajinu koja pokušava da zaustavi rusku invaziju.

Sullivan je posjetio Kijev dan nakon što su demokratski senator Chris Coons i njegov republikanski kolega Rob Portman posjetili ukrajinsku prijestolnicu da bi uputili podršku obje stranke.

Jermak je rekao da je sastanak sa Sullivanom bio "veoma važan" i da ukrajinski partneri "u potpunosti razumiju situaciju".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG