Linkovi

SAD kreću u prikupljanje materijala za istragu o ratnim zločinima Rusije u Ukrajini


Harkov nakon ruskog granatiranja.
Harkov nakon ruskog granatiranja.

Američki zvaničnici počeli su da prikupljaju informacije kako bi se utvrdilo da li je Rusija počinila ratne zločine tokom svoje invazije na Ukrajinu, saopštio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, a javlja Reuters.

"Prikupljamo dokaze o mogućim ratnim zločinima, kršenju ljudskih prava i kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Podržavamo odgovornost koristeći sve raspoložive alate, uključujući krivična gonjenja gdje je to potrebno", rekao je zvaničnik.

Ruske vojne snage granatirale su civilne ciljeve u Ukrajini, kao i nuklearne elektrane, otkako je Kremlj pokrenuo invaziju prije dvije nedjelje.

Sjedinjene Države će poslati informacije koje prikupe sa svojim saveznicima i partnerima Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) sa sjedištem u Ženevi, koji je osnovao istražnu komisiju kako bi istražio moguće kršenje ljudskih prava od strane Rusije i pozvao ih na odgovornost, rekao je zvaničnik.

Pored toga, Sjedinjene Države i 44 druge zemlje uspostavile su ekspertsku misiju preko Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) kako bi istražile moguća kršenja i zloupotrebe međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava od strane Rusije, rekao je zvaničnik.

"Podržaćemo odgovornost koristeći svako raspoloživo sredstvo, uključujući krivična gonjenja gdje je to potrebno", rekao je zvaničnik.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki izjavila je 4. marta da su Sjedinjene Države počele internu reviziju "kako bi prikupile dokaze i podatke o gađanju civila, o prijavi upotrebe užasnog ratnog oružja na terenu u Ukrajini".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG