Linkovi

SAD najavljuju dodatnu vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini


Arhiva, Kongres SAD
Arhiva, Kongres SAD

Dan nakon što su mnogi od njih razgovarali sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, članovi američkog Kongresa obećali su dodatnu vojnu pomoć Kijevu, čija se vlada bori za opstanak posle ruske invazije.

Kongres će uskoro odobriti hitna sredstva "i izdvojiti 10 milijardi dolara za odbrambenu opremu za Ukrajinu, ali i humanitarnu pomoć za evakuaciju civila", najavio je u nedelju demokratski senator Kris Marfi u intervjuu za kablovsku mrežu Fox News.

Uprkos dvostranačkoj i snažnoj podršci ukrajinskoj vladi, članovi Kongresa odbacuju zahtjev Kijeva da se iznad ukrajinskog vazdušnog prostora uspostavi zona zabrane letova da bi se spriječili ruski vazdušni napadi.

To bi značilo "Treći svjetski rat", rekao je za republikanski senator Marko Rubio za televizijsku mrežu ABC.

"Ima mnogo stvari koje može da uradimo da pomognemo Ukrajini da se zaštiti...ali mislim da bi ljudi trebalo da razumiju šta znači zona zabrane letova", upozorio je Rubio.

Međutim, demokratski senator iz Zapadne Virdžinije Džo Mančin, izrazio je blaži stav.

"Ne bih isključio ni jednu opciju", rekao je Mančin za NBC:

Američki predsjednik Joe Biden je u redovnom kontaktu sa ukrajinskim liderom u pogledu zahtjeva Ukrajine da joj se pošalje više borbenih aviona, rekao je državni sekretar Antony Blinken.

Razgovaraju aktivno o tome, razmatraju šta možemo da uradimo da nadoknadimo zalihe Poljskoj ako odluči da pošalje borbene avione MIG i SU Ukrajini", rekao je Blinken za NBC iz Moldavije.

Ukrajinska ambasadorka u SAD Oksana Markarova je u intervjuu za Fox News ponovo apelovala na SAD da Ukrajini pošalju dodatnu vojnu pomoć, uz poruku da bi "Rusiju trebalo tretirati kao terorističku državu".

U međuvremenu, Zelenski je upozorio da Rusija planira da bombarduje lučki grad Odesu i da bi to, ako se dogodi, "bio ratni zločin...istorijski zločin".

XS
SM
MD
LG