Linkovi

UN: Više od 1,7 miliona Ukrajinaca prebjeglo u centralnu Evropu


Izbjeglice iz Ukrajine na graničnom prelazu te zemlje sa Poljskom. (Foto: AP, Markus Schreiber)
Izbjeglice iz Ukrajine na graničnom prelazu te zemlje sa Poljskom. (Foto: AP, Markus Schreiber)

Više od 1,7 miliona Ukrajinaca, koji bježe od ruske invazije, prebjeglo je u centralnoevropske države, saopštio je u ponedjeljak Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), dok još hiljade prelaze granice Ukrajine sa susjednim zemljama.  

Poljska - u kojoj živi najveća ukrajinska zajednica u centralnoj Evropi - primila je više od milion ukrajinskih izbjeglica od početka sukoba 24. februara.

"To je milion ljudskih tragedija, milion ljudi protjeranih iz domova zbog rata", tvitovala je u nedjelju poljska pogračnina služba.

Ukupno 1.735.068 civila - uglavnom žene i djeca, dok muškarci ostaju kući da se bore - do sada je prešlo granicu i ušlo u centralnu Evropu, saopštio je UNHCR.

Evropska unija bi mogla da primi do 5 miliona ukrajinskih izbjeglica ako se nastave ruski bombaški napadi na Ukrajinu, upozorio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell.

Pojedini Ukrajinci već su se zaputili ka zapadu. U Briselu, studentkinja Katerina Debera rekla je da se nada da će moći da ima normalan život u Belgiji.

"Samo želim da živim u miru i slobodi. Nadam se da će to ovdje biti moguće", navela je za Reuters 20-godišnja Debera, koja je pobjegla iz Lavova.

Ujedinjene nacije su u ponedjeljak saopštile i da je broj potvrđenih civilnih žrtava u Ukrajini porastao na 406, ali da je stvaran broj mnogo veći.

XS
SM
MD
LG