Linkovi

UN: Broj žrtava rata u Ukrajini na hiljade veći od zvaničnog


Ukrajinski vojnik odaje poštu vojniku-dobrovoljcu i ukrajinskom novinaru Oleksandru Markovu, kog su ubile ruske trupe, u Katedrali svetog Mihajla, u Kijevu, 9. maja 2022.
Ukrajinski vojnik odaje poštu vojniku-dobrovoljcu i ukrajinskom novinaru Oleksandru Markovu, kog su ubile ruske trupe, u Katedrali svetog Mihajla, u Kijevu, 9. maja 2022.

Na hiljade civila više je ubijeno u Ukrajini tokom skoro 11 nedelja tamošnjeg rata nego što to pokazuje zvaničan broj poginulih od 3.381, izjavila je u utorak šefica Posmatračke misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u toj zemlji.

Tim UN-a, koji uključuje 55 posmatrača u Ukrajini, saopštio je da je većina smrtnih slučajeva nastala upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim udarnim područjem, poput projektila korištenih u raketnim i vazdušnim udarima.

"Radili smo na procjenama, ali sve što mogu da kažem za sada je da je to na hiljade više od brojeva koje smo vam dali", rekla je Matilda Bogner na brifingu u Ženevi, upitana o ukupnom broju umrlih i ranjenih.

"Velika crna rupa je zaista Mariupolj gdje nam je bilo teško da u potpunosti pristupimo i dobijemo potpuno potvrđene informacije", dodala je ona, misleći na lučki grad na jugoistoku Ukrajine koji je najteže pogođen ratnim dejstvima.

Moskva poriče da je ciljala civile i svoju invaziju, pokrenutu 24. februara, naziva "specijalnom vojnom operacijom" da se razoruža Ukrajina i oslobodi od, kako kaže, antiruskih nacionalista koje podstiče Zapad. Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za vođenje ničim izazvanog agresorskog rata.

Bogner je rekla da njen tim takođe istražuje ono što je on opisala kao "vjerodostojne navode" o mučenjima, zlostavljanju i pogubljenjima pripadnika ukrajinskih snaga koji su se borili protiv ruskih invazionih snaga i povezanih oružanih grupa.

"Što se tiče obima kršenja od strane ukrajinskih snaga - dok je skala znatno veća na strani optužbi protiv ruskih snaga, mi takođe dokumentujemo kršenja od strane ukrajinskih snaga", rekla je ona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG