Linkovi

SAD ograničavaju ulaganja u kinesku tehnologiju


Odluka američkih vlasti odnosi se na tehnologiju kompjuterskih čipova, mikroelektroniku, kvantnu tehnologiju i vještačku inteligenciju (AI). (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Odluka američkih vlasti odnosi se na tehnologiju kompjuterskih čipova, mikroelektroniku, kvantnu tehnologiju i vještačku inteligenciju (AI). (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je uredbu kojom se ograničavaju pojedina ulaganja u kinesku visoku tehnologiju. Odluka se odnosi u investicije u razvoj kompjuterskih čipova, mikroelektroniku, kvantnu tehnologiju i vještačku inteligenciju (AI).

Cilj napora je, prema navodima zvaničnika administracije, očuvanje nacionalne bezbjednosti, a ne američkih ekonomskih interesa.

Time američke vlasti nastoje da smanje ulaganja u Kinu, a u te napore spadaju i postojeće tarife na kinesku robu uvedene za dobra u vrijednosti od 350 milijardi dolara.

Kao jedan od razloga za restrikcije u ulaganjima navodi se nastojanje Kine da ih koristi u razvijanju naoružanja i modernizovanje vojske.

Inače, predsjednik Biden iznio je procjene da se kineska ekonomija suočava sa poteškoćama i da su, kako navodi, njene globalne ambicije umanjene – imajući u vidu da su Sjedinjene Države osnažile veze sa Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Evropskom unijom.

Odnose Sjedinjenih Država i Kine posljednjih godina karakterišu učestale trzavice.

Između ostalog, kineskog predsjednika Ši Đin Pinga američki predsjednik ranije je okarakterisao kao diktatora – pošto su Sjedinjene Države oborile balon za koji su tvrdili da je Kina koristila za špijuniranje.

Takođe, status Tajvana jedno je od pitanja koje narušava odnose dvije ekonomske supersile.

Uz to, Kina nije zauzela kritički stav u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu koja traje više od godinu i po – mada, kako primjećuje Biden, njihovo savezništvo nije prošireno na polje isporuke naoružanja.

Kina je ekonomski počela da slabi nakon pandemije kovida 19. U toj zemlji trenutno se bilježi trend deflacije koji ukazuje na manjak potrošačke potražnje – što bi moglo uticati na privredni rast, ocjenjuje agencija AP.

Osim toga, zabilježen je i pad direktnih stranih investicija od 89 procenata, odnosno 4,9 milijardi dolara, u odnosu na 2022.

Vjeruje se da su strane kompanije izgubile povjerenje u Kinu nakon strožih bezbjednosnih kontrola i nesprovođenja reformi koje su obećavali državni zvaničnici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG