Linkovi

Kineski dokumentarni film prikazuje sposobnost vojske da napadne Tajvan


Na fotografiji koju je objavila kineska novinska agencija Xinhua, kineski borbeni avion J-15 polijeće sa nosača aviona Shandong tokom vojnih vježbi oko Tajvana od strane Istočne komande Kineske narodnooslobodilačke armije, 9. aprila 2023.
Na fotografiji koju je objavila kineska novinska agencija Xinhua, kineski borbeni avion J-15 polijeće sa nosača aviona Shandong tokom vojnih vježbi oko Tajvana od strane Istočne komande Kineske narodnooslobodilačke armije, 9. aprila 2023.

Kina je objavila novi dokumentarac o pripremama vojske za napad na Tajvan i prikazuje vojnike koji se obavezuju da će odreći svojih života ako bude potrebno, dok Peking nastavlja da pojačava svoju retoriku protiv samoupravnog ostrva.

“Chasing Dreams”, dokumentarni film u osam dijelova koji je državna televizija CCTV emitovala ranije ove sedmice povodom obilježavanja 96. godišnjice Narodnooslobodilačke vojske, sadrži vojne vježbe i svjedočanstva desetina vojnika, od kojih nekoliko izražava spremnost da poginu u potencijalnom napadu na Tajvan.

Kina tvrdi da Tajvan, samoupravnu demokratiju sa sopstvenom teritorijom, treba osvojiti silom ako bude potrebno.

Državni mediji i PLA često objavljuju propagandne materijale koji promoviraju modernizaciju vojske, kao i elegantne video snimke vojnih vježbi.

Materijali služe za raspirivanje rastućeg kineskog nacionalizma i pokazivanje vojnog povjerenja protiv Tajvana i, implicitno, njegovih veza sa Sjedinjenim Državama. Iako SAD ne priznaju Tajvan kao suverenu zemlju, obećale su da će pomoći ostrvu da se odbrani u slučaju invazije.

Prošlog mjeseca, Bijela kuća je objavila paket vojne pomoći za Tajvan od 345 miliona dolara. Taj potez, za koji su stručnjaci rekli da je rezultat pouke iz američke vojne pomoći Ukrajini, kritizirao je Peking.

Dokumentarac "Chasing Dreams" prikazao je, između ostalog, vježbe PLA "Joint Sword", koje su simulirale precizne udare protiv Tajvana. Vježbe su izvedene oko otoka u aprilu nakon posjete tajvanskog predsjednika Tsai Ing-wen SAD-u.

Među dramatičnijim dijelovima programa su obećanja vojnika PLA iz različitih divizija da će se odreći života u potencijalnom napadu na Tajvan.

„Ako bi izbio rat i uslovi bili preteški za bezbjedno uklanjanje pomorskih mina u stvarnoj borbi, koristili bismo svoja tijela da očistimo siguran put za naše (desantne) snage“, Zuo Feng, ronilac sa minolovca PLA mornarice navodi u izjavi.

Li Peng, pilot iz Wang Hai eskadrile pod zračnim snagama PLA, ponovio je njegovu izjavu, rekavši da bi njegov „borbeni avion bio posljednja raketa koja juri prema neprijatelju da sam u pravoj borbi potrošio svu svoju municiju“.

Fan Lizhong, komandant jedinice za specijalnu taktiku, rekao je u dokumentarcu da, iako je gubitak drugova bolan, on mora ostati miran kako bi odgovorio na hitne slučajeve i uvijek bio spreman za borbu.

Dokumentarac također prikazuje Shandong, jedan od tri kineska nosača aviona, koji plovi u formaciji s nekoliko drugih ratnih brodova.

PLA je više puta slala Shandong u Tajvanski moreuz u proteklih nekoliko mjeseci kao prijetnju Tajvanu. PLA mlaznjaci su također prelazili srednju liniju tjesnaca, neformalnu zonu razgraničenja između Kine i Tajvana, relativno često u posljednjih nekoliko godina, posebno kao reakcija na razmjene između Tajvana i SAD-a koje su razbjesnile Peking.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG