Linkovi

Planirana američko-kineska trgovinska rasprava na visokom političkom nivou


Ministarka finansija Janet Yellen, lijevo, rukuje se sa kineskim potpredsjednikom premijera He Lifengom tokom sastanka u Diaoyutai State Guesthouseu u Pekingu, Kina, 8. jula 2023. Yellen je domaćin Hea na dvodnevnim razgovorima ove sedmice.
Ministarka finansija Janet Yellen, lijevo, rukuje se sa kineskim potpredsjednikom premijera He Lifengom tokom sastanka u Diaoyutai State Guesthouseu u Pekingu, Kina, 8. jula 2023. Yellen je domaćin Hea na dvodnevnim razgovorima ove sedmice.

Ministarka finansija Janet Yellen sastaće se u četvrtak i petak sa potpredsjednikom kineskog premijera He Lifengom na razgovorima koji bi trebali nastaviti oprezno približavanje trgovine između dvije najveće svjetske ekonomije.

Sastanak, koji će se održati u San Francisku, dolazi uoči očekivanog sastanka između predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga kasnije ovog mjeseca na forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Veći dio ove godine američki zvaničnici su radili na poboljšanju trgovinskih i drugih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država.

Yellen i drugi visoki zvaničnici administracije posjetili su Kinu. U septembru su Yellen i He osnovali dvije „radne grupe“ koje su imale za cilj da obezbijede sredstva za dvije vlade da se uključe u diskusije o ekonomskoj i finansijskoj politici. Radne grupe će se ponovo sastati ove sedmice.

Problematična veza

Odnosi između Sjedinjenih Država i Kine su u posljednje vrijeme značajno zategnuti.

Kina je optužila SAD da aktivno pokušavaju suzbiti kineski ekonomski rast. Među pritužbama Pekinga je da je Bidenova administracija uvela zabranu prodaje određene visokotehnološke robe Kini, planira dalje ograničavanje odlaznih američkih ulaganja u Kinu počevši od sljedeće godine i ohrabrila američke firme da diverzificiraju svoje izvore kritične robe i sirovina kako bi se smanjilo oslanjanje SAD na kineski uvoz.

Sa svoje strane, SAD se redovno žale da su kineske politike osmišljene tako da svojim domaćim kompanijama - posebno proizvođačima - daju nepravednu prednost u globalnoj konkurenciji. SAD tvrde da to čine tako što nude opsežnu državnu podršku kompanijama i postavljaju teška ograničenja ne-kineskim firmama koje posluju u Kini.

U godinama prije nego što je Biden preuzeo dužnost, bivši predsjednik Donald Trump pokrenuo je trgovinski rat s Kinom koji je nametnuo nove carine na mnoge kineske robe, od kojih je većinu ostavila na snazi Bidenova administracija.

Uprkos naprezanjima, trgovina između dvije zemlje i dalje je snažna, s dolaskom vrijednosti ukupne robne razmjene na nivou ili blizu rekordnog nivoa posljednjih godina.

Napredak se smatra malo vjerovatnim

Stručnjaci su za Glas Amerike rekli da ne očekuju nikakve velike pomake ove sedmice.

„Iskreno govoreći, imam prilično mala očekivanja“, rekao je Nicholas Lardy, viši saradnik Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju. “Mislim da postoji neusklađenost očekivanja. Kinezi su pristali da uspostave ova tijela za diskusiju jer žele nagovoriti Sjedinjene Države da smanje neka od ograničenja koja su nametnuta transferu tehnologije i finansijskim tokovima. I mislim da SAD nemaju namjeru to učiniti.”

“Veoma je dobro što razgovaraju i možda će se pojaviti neko bolje razumijevanje svega, ali ne očekujem ništa dramatično”, rekao je Lardy.

"Pretpostavljam da ćemo najvjerovatnije vidjeti inkrementalne dobitke, a ne napredak u ekonomskim odnosima prije APEC-a", rekla je za VOA Lily McElwee, zamjenica direktora i suradnica na Freeman Katedri za kineske studije u Centru za strateške i međunarodne studije .

“Yellen je jasno stavila do znanja da će iznijeti kinesku prinudnu i netržišno zasnovanu ekonomsku praksu kada se sastane s Heom, ali sumnjam da će Peking želeti da popusti mnogo prije nego što se Xi i Biden sretnu – što se na neki način već smatra kao ustupak, ili barem Peking čini svoj dio kako bi odnosi bili stabilni”, rekao je McElwee.

U potrazi za zdravom konkurencijom

Uoči sastanka kasnije ove sedmice, Yellen je u ponedjeljak u Washington Postu objavila tekst u kojem je iznijela poziciju SAD-a u pogledu Kine, kao i svoje nade za sastanak.

Ona je rekla da se SAD ne angažuju u naporima za suzbijanje ekonomskog rasta Kine, ali da Washington jednostavno želi "zdravu konkurenciju" koja može imati koristi za obje zemlje.

„Ali za zdravu konkurenciju su potrebni jednaki tereni zasnovani na pravilima“, napisala je Yellen. “Ove sedmice razgovarat ću sa svojim kolegom o našoj ozbiljnoj zabrinutosti zbog nepoštene ekonomske prakse Pekinga, uključujući njegovu široku upotrebu netržišnih alata, njegove prepreke pristupu tržištu i njegove prisilne akcije protiv američkih firmi u Kini.”

Yellen je također ponovila da SAD nemaju interesa za ekonomsko "razdvajanje" Kine i SAD-a, što bi, kako je rekla, bilo "ekonomski katastrofalno i bilo u suprotnosti s našim nacionalnim interesima". Međutim, ona je rekla da SAD ulažu napore da "diverzifikuju" svoj lanac snabdijevanja kritičnom robom, smanjujući tako oslanjanje na Kinu u oblastima u kojima je njihova kupovina dostigla nivo "prekomerne koncentracije".

Yellen nije dala naznake da će SAD preispitati svoja ograničenja na izvoz osjetljivih tehnologija u Kinu, ali je rekla da su odluke koje su dovele do te politike ukorijenjene u zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, a ne u nastojanju da se uguši kineski rast.

Ekonomski pomak

Sastanci na visokom nivou održavaju se u vrijeme kada Kina ima ekonomske probleme. Ekonomski oporavak od pandemije COVID-19 naglo je usporen ranije ove godine, a kaskadna kriza u sektoru nekretnina u zemlji vuče dole širu ekonomiju.

Nedavno su se pojavili znakovi da Peking kreće sa strategijom usmjeravanja državnih investicija u proizvodni sektor, nadajući se da će pokrenuti rast. Ovo će vjerovatno obnoviti zabrinutost SAD-a da Kina daje nepravedne prednosti domaćim firmama koje se takmiče na globalnom tržištu.

Otvoreno je pitanje da li će infuzija gotovine u proizvodni sektor donijeti rezultate koje Peking traži. Posljednjih sedmica došlo je do značajnog odliva stranih sredstava iz kineske privrede, što je signal da su međunarodni investitori i kompanije koje posluju u Kini izgubile povjerenje.

„Postoji razlog zašto se strane kompanije sele iz Kine“, rekao je McElwee. “Diskriminatorna kineska regulativa je dio problema, ali i šire geopolitičke neizvjesnosti i pitanja o tome gdje Xi Jinping namjerava odvesti zemlju i ekonomiju.

“Ne vidim postepene promjene propisa ili politika koje mijenjaju ovu procjenu”, rekla je. “A neki od preusmjeravanja/prijateljstva/diverzifikacije lanaca nabavke su jednostavno upravljanje rizikom na načine koji prevazilaze Kinu. Dakle, da, mislim da će svaki potez koji obećava veću intervenciju države u ekonomiji u korist domaćih proizvođača vjerovatno dodatno pokvariti korporativno raspoloženje.”

XS
SM
MD
LG