Linkovi

Kina kaže da će u UN-u raditi na obnavljanju mira na palestinskim teritorijama


Protesti Palestinaca protiv posjete američkog državnog sekretara Zapadnoj obali.
Protesti Palestinaca protiv posjete američkog državnog sekretara Zapadnoj obali.

Kina će učiniti sve da obnovi mir na palestinskim teritorijama dok preuzima predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a (UNSC), saopćilo je u ponedjeljak njeno ministarstvo vanjskih poslova, dok se napetosti na Bliskom istoku pojačavaju.

"Kina će učiniti sve da podstakne Vijeće sigurnosti da ispuni svoje odgovornosti, odigra svoju ulogu, izgradi konsenzus i preduzme odgovorne i smislene akcije što je prije moguće kako bi ublažila trenutnu krizu i zaštitila sigurnost civila kako bi se obnovio mir", rekao je portparol ministarstva Wang Wenbin na redovnoj konferenciji za novinare.

Izjava Kine dolazi u trenutku kada Izrael pojačava svoju vojnu ofanzivu protiv palestinske islamističke grupe Hamas.

Kina je prošle sedmice preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN.

Sukob na Bliskom istoku je na vrhu dnevnog reda Vijeća sigurnosti u novembru, rekao je Zhang Jun, stalni predstavnik Kine pri UN-u, prenose državni mediji.

"Imperativ je promovirati prekid vatre i zaustaviti borbe, spriječiti daljnje civilne žrtve, spriječiti humanitarnu katastrofu većih razmjera i spriječiti da se sukob prelije", rekao je Zhang, a prenosi China Daily.

Specijalni kineski izaslanik za Bliski istok, Zhai Jun, upravo je završio turneju po regionu.

Zhai, koji se susreo s liderima nekoliko zemalja zbog krize, naveo je uzrok krize između Izraela i Gaze u nedostatku garancija za palestinska prava.

Predsjedništvo SBUN se rotira između 15 država članica Vijeća mjesečno. Kina ga je posljednji put održala u avgustu 2022.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG