Linkovi

Predsjednik Kine poručio ženama da moraju započeti "novi trend porodice"


Žene sa bebama u šetnji u Pekingu 18. oktobra 2014. godine.
Žene sa bebama u šetnji u Pekingu 18. oktobra 2014. godine.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da žene imaju ključnu ulogu i da moraju uspostaviti "novi trend porodice", jer se nacija bori sa starenjem stanovništva i rekordnim padom nataliteta.

Xi je u komentaru, objavljenom u državnoj novinskoj agenciji Xinhua u ponedjeljak, rekao da je uloga žena bila dio rasprave s novim vodećim timom Sve kineske ženske federacije, koja djeluje pod Komunističkom partijom.

Obavljanje dobrog posla u ženskom poslu nije vezano samo za vlastiti razvoj žene, rekao je, već i za "porodični sklad, društveni sklad, nacionalni razvoj i nacionalni napredak".

Neophodno je "aktivno njegovati novu kulturu braka i rađanja i osnažiti smjernice o pogledu mladih na brak, rađanje i porodicu", rekao je.

Faktori uključujući visoke troškove brige o djeci, smetnje u karijeri, rodnu diskriminaciju i neželju da se udaju odvratili su mnoge mlade Kineskinje da imaju djecu.

Broj rođenih usko je vezan za stopu brakova jer zvanična politika otežava samohranim ženama da imaju djecu.

Kineski nacionalni biro za statistiku u januaru je izvijestio o prvom padu stanovništva u posljednjih šest decenija i da stanovništvo zemlje ubrzano stari.

U posljednje dvije godine, vlasti širom Kine predstavile su mjere za podizanje nataliteta u zemlji, uključujući finansijske poticaje i jačanje ustanova za brigu o djeci.

Državni mediji često povezuju razvoj stanovništva sa snagom i "podmlađivanjem" zemlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG