Linkovi

Američki razarač i kanadska fregata prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina nadgledala tranzit


Mornarički potporučnik Bryan Nguyen osmatra sa komandnog mosta razarača sa navođenim raketama USS Rafael Peralsta tokom prolaska kroz Tajvanski tjesnac, 2. novembra 2023.
Mornarički potporučnik Bryan Nguyen osmatra sa komandnog mosta razarača sa navođenim raketama USS Rafael Peralsta tokom prolaska kroz Tajvanski tjesnac, 2. novembra 2023.

Američki razarač USS Rafael Peralta i fregata Kraljevske kanadske mornarice HMCS Otava prošli su kroz Tajvanski moreuz, navodi se u saopštenju Sedme flote SAD, što je njihov treći zajednički tranzit u regionu od juna.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ratna broda u srijedu uveče plovila kroz Tajvanski moreuz ka sjeveru.

Sa druge strane, Kina je saopštila da je nadgledala tranzit dva plovila, i situaciju rješavala u skladu sa zakonom i propisima, navedeno je u saopštenju Komande Narodne oslobodilačke vojske.

Američka i kanadska mornarica izvršile su sličan tranzit u septembru.

U junu je američka mornarica objavila snimak onoga što je nazvala "nebezbjednom interakcijom" u Tajvanskom moreuzu u kojoj je kineski ratni brod prešao ispred američkog razarača.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su mjere njihove vojske potpuno razumne, legitimne, profesionalne i bezbjedne.

Američki razarač USS Chung-Hoon i kanadska fregata Montreal obavljale su tada, kako je saopšteno, rutinski tranzit kroz moreuz.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG