Linkovi

Obnavljanje američko-kineskog pakta o nauci i tehnologiji suočava se s preprekama


Sporazum o znanosti i tehnologiji između Sjedinjenih Država i Kine ističe, a State Department neće reći hoće li ugovor biti produžen.
Sporazum o znanosti i tehnologiji između Sjedinjenih Država i Kine ističe, a State Department neće reći hoće li ugovor biti produžen.

S obzirom na to da sporazum o znanosti i tehnologiji između Sjedinjenih Država i Narodne Republike Kine ističe, State Department je rekao da pregovara o "izmjeni, proširenju i jačanju zaštite unutar" sporazuma, ali je odbio precizirati hoće li SAD produžiti dogovor.

"U ovom trenutku nismo u mogućnosti da pružimo informacije o konkretnim pregovaračkim pozicijama SAD-a ili o tome da li će sporazum biti produžen nakon njegovog trenutnog isteka", rekao je glasnogovornik State Departmenta za Glas Amerike.

Sporazum o saradnji u nauci i tehnologiji (STA) je okvir za saradnju američke vlade sa Kinom u oblasti nauke i tehnologije.

Američki zvaničnici su rekli da STA pruža dosljedne standarde za međuvladinu naučnu saradnju između SAD-a i Kine.

Dok sporazum podržava naučnu saradnju u oblastima koje su od koristi Sjedinjenim Državama, američki zvaničnici priznaju izazove koje predstavljaju kineske nacionalne strategije nauke i tehnologije i njen domaći pravni okvir.

Kritičari, uključujući američke zakonodavce, ističu kineska ograničenja podataka i nedostatak transparentnosti u dijeljenju naučnih otkrića. Washington je također zabrinut za ličnu sigurnost američkih naučnika koji putuju u Kinu, kao i za potencijalnu vojnu primjenu zajedničkih istraživanja Pekinga.

U izvještaju Kongresne istraživačke službe navodi se da kineska saradnja prema sporazumu nije dosljedna. Na primjer, “Kina je navodno uskratila sojeve ptičje gripe potrebne za američke vakcine i 2019. godine prekinula pristup SAD istraživanjima o koronavirusu, uključujući rad koji finansira SAD na Institutu za virusologiju u Wuhanu”, navodi CRS.

Zagovornici obnavljanja sporazuma žele zadržati određeni nivo zvaničnih i nezvaničnih kontakata usred zategnutih odnosa između dvije zemlje.

Tokom nedavne diskusije koju je vodio Institut za kinesko-američke studije (ICAS) sa sjedištem u Washingtonu, panelisti su rekli da je STA „simbolički važan” i daje povjerenje istraživačima s obje strane da prodube svoj angažman sa kolegama.

"U slučaju neobnavljanja sporazuma, obostrano povjerenje koje održava i podupire saradnju sigurno će patiti", navodi ICAS u svom sažetku nakon događaja.

Dean Cheng, viši savjetnik za kineski program u američkom Institutu za mir, rekao je da je američki sistem daleko otvoreniji, tako da će Kina obično moći prikupljati informacije bez obzira na to postoji li sporazum.

STA nije garancija da će američki naučnici, zapravo, moći pristupiti kineskim istraživanjima, informacijama ili naučnicima, dok će kineska strana koristiti STA kao sredstvo za uspostavljanje još većeg prisustva u SAD-u”, rekao je Cheng VOA, dodajući "strateška prednost" u okviru sporazuma će vjerovatno biti za NRK.

STA je prvobitno potpisan 1979. od strane tadašnjih SAD-a. Predsjednik Jimmy Carter i tadašnji lider NRK Deng Xiaoping. Prema sporazumu, dvije zemlje sarađuju u oblastima uključujući poljoprivredu, energiju, svemir, zdravstvo, životnu sredinu, nauke o Zemlji i inženjering, kao i obrazovnu i naučnu razmjenu.

Američko-kineska naučna i tehnološka aktivnost porasla je u novembru 2009. novim sporazumima o zajedničkim projektima u oblasti električnih vozila ili EV-a, obnovljive energije i stvaranjem američko-kineskog istraživačkog centra za čistu energiju, ili CERC-a, 10-godišnjeg istraživačkog napora između Ministarstvo energetike SAD i Ministarstvo nauke i tehnologije Kine.

Sporazum se obnavlja otprilike svakih pet godina, a posljednje petogodišnje produženje je bilo 2018. Prošlog augusta dobio je produženje od šest mjeseci pošto su zvaničnici dvije zemlje započeli pregovore o izmjeni i jačanju uslova.

XS
SM
MD
LG