Linkovi

Kina će poslati još pandi u Ameriku, čime započinje nova era "panda diplomatije"


Džinovska panda Mei Xiang u svom ograđenom prostoru u Nacionalnom zoološkom vrtu u Washingtonu, 24. august 2016.
Džinovska panda Mei Xiang u svom ograđenom prostoru u Nacionalnom zoološkom vrtu u Washingtonu, 24. august 2016.

Kinesko udruženje za očuvanje divljih životinja radi s Nacionalnim zoološkim vrtom u Washingtonu na dogovoru koji bi mogao vratiti više pandi u Sjedinjene Države, signalizirajući poboljšanje diplomatskih odnosa između dvije supersile.

Kina je tokom godina pozajmljivala svoje voljene medvjede zoološkim vrtovima u raznim zemljama, a ovim gestom je podstakla modernu kinesko-američku "panda diplomatiju".

"Relevantne kineske institucije potpisale su sporazume sa zoološkim vrtom u Madridu u Španiji i zoološkim vrtom u San Diegu u Sjedinjenim Državama o novoj rundi međunarodne saradnje u zaštiti džinovskih pandi", rekao je u četvrtak Mao Ning, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, prilikom obraćanja na upit na redovnom brifingu za štampu.

"Oni također rade s washingtonskim nacionalnim zoološkim vrtom u Sjedinjenim Državama i [Bečkim zoološkim vrtom] u Austriji na aktivnim pregovorima i pokretanju nove runde saradnje."

Ranije je Udruženje za zaštitu divljih životinja na svom nalogu na društvenim mrežama WeChat objavilo da je postiglo i potpisalo sporazume o očuvanju divljih pandi sa nekoliko zooloških vrtova.

Još u novembru, Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu vratio je tri pande u Kinu kao dio više od 50 godina starog naslijeđa, ostavljajući zoološki vrt Atlanta kao jedini u SAD-u s programom za velike pande.

Taj ugovor o zajmu za četiri pande u zoološkom vrtu ističe ove godine, što bi značilo da u SAD-u neće biti pandi prvi put od 1972. godine kada je kineska vlada poklonila dvije džinovske pande Sjedinjenim Državama nakon povijesne hladnoratovske posjete predsjednika Richarda Nixona Kini.

"Radujemo se novom krugu međunarodne saradnje u zaštiti džinovskih pandi sa relevantnim zemljama, koji će dodatno proširiti rezultate naučno-istraživačkog rada o zaštiti džinovskih pandi i drugih ugroženih vrsta, te promovirati međuljudske veze i prijateljstvo", rekao je Mao.

Tokom prošle godine, Kina i Sjedinjene Države imale su teške odnose zbog brojnih globalnih pitanja od regionalnih ratova, trgovinskih sporova i stalnih optužbi za špijuniranje. Lideri obje zemlje imali su nekoliko rundi razgovora u proteklih nekoliko mjeseci kako bi ublažili tenzije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG