Linkovi

Suočeni se s kineskim rivalima, evropski proizvođači električnih automobila smanjuju troškove


Posjetioci razgledaju BYD ATTO 3 kineske proizvodnje na sajmu automobila IAA u Minhenu, Njemačka, 8. septembra 2023.
Posjetioci razgledaju BYD ATTO 3 kineske proizvodnje na sajmu automobila IAA u Minhenu, Njemačka, 8. septembra 2023.

Evropski proizvođači automobila i njihovi već preopterećeni dobavljači suočavaju se s teškom godinom dok se utrkuju u smanjenju troškova za električne modele kako bi se suprotstavili kineskim rivalima koji donose jeftinija vozila.

Veliko je pitanje koliko još evropski proizvođači automobila mogu iscijediti od dobavljača koji su već počeli otpuštati radnike, a mnoge manje kompanije teško su pogođene problemima u lancu snabdijevanja tokom pandemije.

Razlika između evropskih naslijeđenih proizvođača automobila i kineskih proizvođača koji su više fokusirani na EV će biti jasno prikazana ove sedmice na sajmu automobila u Ženevi, koji se vraća nakon četverogodišnje pauze zbog pandemije.

Jedine velike kompanije koje održavaju medijske događaje su francuski Renault i kineski SAIC Motors i BYD Company — dva od nekoliko proizvođača automobila u zemlji koji su se usmjerili na Evropu.

Renault lansira svoj električni R5, a SAIC-ov MG brend će predstaviti svoj M3 hibrid. U međuvremenu, BYD-ova Seal limuzina je u užem izboru za nagradu Auto godine. Ako pobijedi, to bi bio prvi kineski model koji je dobio prestižnu nagradu.

Za razliku od evropskih proizvođača automobila koji se oslanjaju na eksterne dobavljače sa odvojenim lancima snabdijevanja za fosilna goriva i električnu energiju, njihovi kineski rivali su visoko vertikalno integrisani, proizvodeći skoro sve u svojoj kući i smanjujući troškove.

To im pomaže da potkopaju svoje evropske rivale. U Britaniji, BYD-ov električni Dolphin hatchback košta 25.490 funti (32.300 dolara), oko 27% manje od Volkswagenovog ekvivalentnog ID.3 modela. Tesla radi na isti način.

Jurnjava za rivalima znači da bi profitne marže evropskih proizvođača automobila mogle biti "teško osporene" u napredovanju jer postoji samo još malo toga što mogu iscijediti od vanjskih dobavljača, rekao je Nick Parker iz AlixPartnersa.

Izazov je otežan sporijim prelaskom na električna vozila nego što se očekivalo, ostavljajući proizvođače automobila zaglavljeni sa svojim dvostrukim lancima nabavke. Podaci ove sedmice pokazuju da je prodaja potpuno električnih automobila u EU u januaru pala za 42,3% u odnosu na decembar.

I Renault i Stellantis su naglasili svoje napore za smanjenje troškova za EV ovog mjeseca, dok je Mercedes ublažio očekivanja u pogledu potražnje za električnim vozilima i rekao da će ažurirati svoju tradicionalnu liniju u sljedećoj deceniji.

Izvršni direktor Stellantisa, Carlos Tavares, otišao je dalje, rekavši dobavljačima da sa 85% troškova EV koji se odnose na kupljene materijale, oni moraju podnijeti proporcionalan teret u smanjenju troškova.

"Prenosim tu realnost na svoje partnere: ako ne obavite svoj dio posla, onda se isključujete", rekao je.

Cijene nikla i aluminijuma također su porasle ove sedmice jer su zapadne zemlje proširile liste sankcija Moskvi, ističući dugotrajne rizike za cijene sirovina iako se ta dva metala ne pominju.

Rezanje poslova

Mnogi naslijeđeni dobavljači već osjećaju pritisak smanjenja troškova, jer su FORVIA, Continental i Bosch nedavno najavljivali ili upozoravali na otpuštanja, a očekuje se više.

Da bi sačuvali svoj profit, proizvođači automobila su fokusirali proizvodnju na modele sa većom maržom tokom nedavnog nedostatka poluprovodnika, ali to je značilo manji prihod i manje prednosti za njihove dobavljače.

Sada stručnjaci iz industrije kažu da se dobro kapitalizirani veći dobavljači mogu prilagoditi novoj stvarnosti, ali upozoravaju da je mnogo manjih na ivici, poput njemačkog Allgaier-a koji je u julu podnio zahtjev za stečaj.

To znači da se evropski proizvođači automobila suočavaju s delikatnim balansiranjem između smanjenja troškova kako bi se odbranili od kineskih rivala i izbjegavanja guranja svojih dobavljača predaleko. Philip Nothard, direktor u firmi za dilerske usluge Cox Automotive, kaže da će proizvođači automobila možda čak morati da se uključe u spašavanje dobavljača koji se bore.

"Rizik je ako (evropski proizvođači automobila) pokušaju da previše stisnu te dobavljače, ili će ih gurnuti u bankrot ili će ih natjerati da traže druga tržišta", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG