Linkovi

SAD i Kina žele da ožive klimatsku saradnju dok tenzije tinjaju


Topljenje Aljaske
Topljenje Aljaske

Sjedinjene Države i Kina će ove sedmice nastojati da ožive napore u borbi protiv globalnog zagrijavanja, na bilateralnim sastancima za koje se posmatrači nadaju da će podići ljestvicu ambicija uoči pregovora o klimi pod pokroviteljstvom UN-a krajem 2023.

Razgovori su uslijedili nakon dvije druge posjete SAD-a na visokom nivou Kini ove godine, dok najveći svjetski emiteri stakleničkih plinova rade na stabilizaciji odnosa zategnutih trgovinskim sporovima, vojnim tenzijama i optužbama za špijunažu.

John Kerry, američki specijalni izaslanik za klimatske promjene, pridružit će se bilateralnim razgovorima sa svojim kineskim kolegom Xie Zhenhuom u Pekingu od 16. do 19. jula koji će se fokusirati na pitanja uključujući smanjenje emisije metana, ograničavanje upotrebe uglja, suzbijanje krčenja šuma i pomaganje siromašnim zemljama u rješavanju problema klimatskih promjena promijeniti.

Njih dvojica, koji su gajili topao odnos tokom više od dvije decenije diplomatije, vjerovatno će razgovarati i o prigovorima Kine na američke carine i druga ograničenja na uvoz kineskih komponenti solarnih panela i baterija, kažu posmatrači.

Washington nastoji zaštititi američke proizvođače od niskobudžetne konkurencije u Kini, uključujući one za koje sumnja da koriste prisilni rad, što Peking negira.

"Ne bih tražio napredak na ovim sastancima, ali nadam se da će oni vratiti normalno usklađivanje i diplomatiju", rekao je David Sandalow, direktor američko-kineskog programa u Centru za globalnu energetsku politiku.

Kerry se osvrnuo na svoje ciljeve za putovanje u Kinu na saslušanju pododbora za vanjske poslove Predstavničkog doma u četvrtak, rekavši: "Ono što sada pokušavamo postići je da uspostavimo određenu stabilnost u odnosima, a da ništa ne priznajemo."

Republikanci su optužili Bidenovu administraciju da je previše mekana prema Pekingu u klimatskoj diplomatiji, tvrdeći da Kina nastavlja povećavati svoje emisije stakleničkih plinova dok Sjedinjene Države nameću skupe mjere za čišćenje.

Kerry je treći američki zvaničnik nakon državnog sekretara Antonyja Blinkena i ministrice financija Janet Yellen koji je ove godine posjetio Kinu kako bi pokušao ponovo uspostaviti stabilne bilateralne odnose.

Obje zemlje kažu da bi trebale biti u mogućnosti da sarađuju na klimatskim promjenama bez obzira na druga neslaganja.

Li Shuo iz Greenpeacea u Pekingu rekao je da su zakazani razgovori pokazali da su klimatske promjene "još uvijek kamen temeljac za najvažniji bilateralni odnos svijeta".

Pregovori između SAD-a i Kine imaju istoriju jačanja globalnih klimatskih pregovora, uključujući postavljanje temelja za Pariški klimatski sporazum 2015. godine, kada su se vlade složile da ograniče porast globalnih temperatura iz industrijskog doba na 1,5 C.

Ali šire tenzije su od tada zahladile odnose, uključujući carine iz Trumpove ere na kinesku robu uključujući solarne panele, posjetu bivše predsjednice Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu prošle godine i američki zakon koji blokira uvoz robe iz regije Xinjiang za koju Washington vjeruje Kina koristi prisilni rad.

Nakon putovanja Pelosijeve u avgustu na Tajvan, ostrvo kojim se upravlja demokratski, a za koje Kina tvrdi da je dio njene teritorije, Peking je rekao da će zaustaviti svaki dijalog s Washingtonom o klimatskim promjenama. Dvije zemlje nastavile su neformalne pregovore o klimi tek u novembru na samitu COP27 u Egiptu.

Američko usvajanje sveobuhvatnog Zakona o smanjenju inflacije, čiji poreski krediti za domaću proizvodnju čiste energije nastoje da se suprotstave kineskoj dominaciji u sektoru i ožive američku proizvodnju, takođe je pojačalo tenzije.

I dok je Kina napravila više obnovljive energije od ostatka svijeta zajedno, ona je također napravila snažan pohod na ugalj – što je velika briga za Washington. Kina je 2022. izdala najveći broj novih dozvola za postrojenja na ugalj od 2015. godine, prema Centru za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) i Globalnom energetskom monitoru (GEM).

"Iako će SAD pokrenuti pitanje zaustavljanja razvoja nove proizvodnje uglja, čini se malo vjerojatnim da će Kina dati bilo kakva jamstva po ovom pitanju", rekao je Alden Meyer, viši saradnik u E3G think tanku i dugogodišnji promatrač klimatskih pregovora.

“I dok će Kina vjerovatno pokrenuti pitanje američkih tarifa na kinesku solarnu tehnologiju, malo je vjerovatno da će SAD najaviti bilo kakve promjene na tom planu”, rekao je.

Tokom prošlomjesečne posjete Yellen, javno je zagovarala da Kina učestvuje u fondovima UN-a za pomoć siromašnijim zemljama u rješavanju klimatskih promjena. Kina, koja sebe smatra nacijom u razvoju, pružila je otpor.

Fang Li, kineska direktorica Svjetskog instituta za resurse, rekla je da također očekuje da će Sjedinjene Države potaknuti Kinu da ojača svoje nacionalno klimatsko obećanje prema Pariškom sporazumu, ali bi se mogla suočiti s nevoljnošću kineske strane koju uznemiravaju američke trgovinske barijere.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG