Linkovi

Američki zakonodavci kažu da Kina koristi prisilne poslovne prakse za ekonomsku prednost


Na ovoj slici napravljenoj iz video snimka, Peter Humphrey govori Odboru Predstavničkog doma o Komunističkoj partiji Kine da je bio u zatvoru na godine dok je poslovao u Kini, tokom saslušanja odbora 13. jula 2023. u Washingtonu.
Na ovoj slici napravljenoj iz video snimka, Peter Humphrey govori Odboru Predstavničkog doma o Komunističkoj partiji Kine da je bio u zatvoru na godine dok je poslovao u Kini, tokom saslušanja odbora 13. jula 2023. u Washingtonu.

Američki zakonodavci u četvrtak su optužili Komunističku partiju Kine da koristi prisilne ekonomske prakse kako bi postigla svjetsku dominaciju nad Sjedinjenim Državama.

Optužbe su stigle na saslušanju u Komitetu Predstavničkog doma za strateško nadmetanje između Sjedinjenih Država i Komunističke partije Kine nekoliko dana nakon što se američka ministarka finansija Janet Yellen sastala s kineskim zvaničnicima u Pekingu kako bi razgovarali o ekonomskim odnosima nacija.

Yellen je rekla da bi, dok Sjedinjene Države poduzimaju ciljane akcije nacionalne sigurnosti, „razdvajanje dvije najveće svjetske ekonomije bilo pogubno za interese obje zemlje i destabilizirajuće za svijet, te bi to bilo praktično nemoguće poduzeti. Želimo dinamičnu i zdravu globalnu ekonomiju koja je otvorena, slobodna i pravedna.”

Diplomatski odnosi između dvije zemlje su napeti otkako su SAD ranije ove godine oborile kineski špijunski balon. Svjedoci su u četvrtak rekli panelu Predstavničkog doma da se američke kompanije suočavaju sa sve većim prijetnjama koje djeluju unutar Kine.

“Ne postoji takva stvar kao što je privatna kompanija u Kini, niz zakona poput ažuriranog zakona o kontrašpijunaži, zakona o sigurnosti podataka, zakona protiv stranih sankcija je kodificirao ono što je uvijek bilo istina. Kina zadržava pravo da pretražuje sve podatke, da zaplijeni bilo koju imovinu i uzme IP koju želi”, rekao je predsjednik odbora Mike Gallagher.

Prema članovima odbora, restriktivno okruženje u Kini dovodi do takozvanog „odliva mozgova“ sopstvenih poslovnih ljudi, pretvarajući Kinu u vodeću zemlju na svetu po odlasku bogatih pojedinaca, koji bježe od čega se boje da je Komunistička partija mogućnost samovoljnog oduzimanja imovine.

Svjedoci su svjedočili da okruženje u Kini postaje sve restriktivnije za američke kompanije i pojedince.

„U posljednjih nekoliko mjeseci, vlasti NRK-a sada optužuju bilo koje domaće ili strane poslovne ljude za špijunažu samo za pružanje bilo kakvih usluga koristeći informacije iz PRC-a za odobravanje ili davanje klijentima iz trećih zemalja,“ rekla je Piper Lounsbury, glavni službenik za istraživanje i razvoj u Strategy Risks, firma za upravljanje rizicima za kompanije koje posluju u Kini.

„Ubijanje konsultantskih kompanija, poboljšani podaci, zakoni o tajnosti i protok informacija iz NRK-a samo naglašavaju negativnu simetriju koju imamo s Kinom. To znači da čak ni kompanije sada ne mogu ni obaviti dužnu analizu prije bilo kakve poslovne transakcije”, rekao je Lounsbury.

Kinesko ministarstvo vanjskih odbilo je kritike svoje poslovne prakse u ponedjeljak kao odgovor na upozorenje američkog State Department o putovanjima izdato ovog mjeseca u kojem se građani Amerike upozoravaju na "rizik od nezakonitog pritvaranja".

“Kina je država pod vladavinom zakona. Odluka nadležnih službi da izvrše bezbjednosnu proveru stranih kompanija u skladu sa zakonom zasniva se na zakonima i činjenicama. Kina pozdravlja građane i preduzeća iz cijelog svijeta da posjete Kinu i posluju u Kini, te štiti njihovu sigurnost i legitimna prava i interese u Kini, uključujući slobodu izlaska i ulaska”, rekao je Mao Ning, glasnogovornik ministarstva.

Svjedoci su, međutim, rekli da je komitet rekao zakonodavcima da se američka preduzeća suočavaju sa restriktivnim okruženjem koje vodi od vrha prema dolje predsjednik Xi Jinping, potencijalnom krađom intelektualnog vlasništva i stalnom prijetnjom oduzete imovine.

"Pitanje je koliko moram da izgubim da bih imao pristup tržištu, tako da je to balansiranje", rekao je Desmond Shum, biznismen čiju su bivšu suprugu, Whitney Duan, uhapsili Kinezi. Šum, autor knjige Crveni rulet: Insajderska priča o bogatstvu, moći, korupciji i osveti u današnjoj Kini, rekao je za američki informativni program 60 minuta da su on i njegova tadašnja supruga učestvovali u korumpiranim poslovnim praksama u Kini.

U svom najnovijem izvještaju Kongresu 2022. godine, američko-kineska komisija za ekonomsku i sigurnosnu reviziju, koju je Kongres osnovao 2000. godine da prati i izvještava o implikacijama američko-kineskih ekonomskih odnosa na nacionalnu sigurnost, kao i da daje preporuke, navodi preduzeća iz SAD i investitori preispituju svoje ponovno angažovanje u Kini.

"Kina je potkopala globalni trgovinski sistem i odmaknula se od duha i slova svojih obaveza prema protokolu o pristupanju WTO", navodi se u izvještaju. „Kineske subvencije, višak kapaciteta, krađa intelektualnog vlasništva i protekcionistička netržišna politika pogoršavaju poremećaje u globalnoj ekonomiji. Ove prakse su naštetile radnicima, proizvođačima i inovatorima u Sjedinjenim Državama i drugim tržišnim zemljama.”

Komisija je dalje rekla da je sposobnost Sjedinjenih Država da prevladaju štetne trgovinske prakse potkopana nedostatkom koherentne strategije.

XS
SM
MD
LG