Linkovi

Ratovi čipova: Kako se "čipleti" pojavljuju kao ključni dio kineske tehnološke strategije


Čip mikrokontrolera Renesas Electronics Corp
Čip mikrokontrolera Renesas Electronics Corp

Prodaja patenata zGlue startup kompanije u Silicijumskoj dolini 2021. godine bila je neupadljiva osim jednog detalja: tehnologija koju je posjedovao, dizajnirana da smanji vrijeme i troškove za pravljenje čipova, pojavila se 13 mjeseci kasnije u patentnom portfelju Chipulera, startupa u Kini. 

Chipuller je kupio ono što se naziva chiplet tehnologija, isplativ način za pakovanje grupa malih poluprovodnika kako bi se formirao jedan moćan mozak sposoban da napaja sve, od centara podataka do spravica kod kuće.

Prethodno neprijavljeni transfer tehnologije poklapa se s poticajem za tehnologiju čipleta u Kini koji je započeo prije otprilike dvije godine, prema Reutersovoj analizi stotina patenata u SAD-u i Kini i desetinama dokumenata kineske vlade o nabavkama, istraživačkih radova i grantova, lokalnih i dokumenata o politici centralne vlade i intervjua sa kineskim rukovodiocima čipova.

Stručnjaci iz industrije kažu da je tehnologija čipleta postala još važnija za Kinu otkako su joj SAD zabranile pristup naprednim mašinama i materijalima potrebnim za izradu današnjih najsavremenijih čipova, a sada u velikoj mjeri podupire planove zemlje za samopouzdanje u proizvodnji poluprovodnika.

"Takmičenje između SAD-a i Kine je na istoj startnoj liniji", rekao je predsjednik Chipulera Yang Meng o tehnologiji čipleta u intervjuu za Reuters. "U ostalim (čip tehnologijama) postoji značajan jaz između Kine i Sjedinjenih Država, Japana, Južne Koreje, Tajvana."

Prema Reutersovom pregledu, kineske vlasti koje ga jedva pominju prije 2021. godine, su posljednjih godina češće isticale čiplet. Najmanje 20 političkih dokumenata od lokalnih do centralnih vlada pominje ga kao dio šire strategije za povećanje kineskih sposobnosti u "ključnim i najsavremenijim tehnologijama".

"Čipleti imaju posebno značenje za Kinu s obzirom na ograničenja opreme za proizvodnju", rekao je Charles Shi, analitičar čipova za brokersku kuću Needham. "Oni još uvijek mogu razviti 3D slaganje ili drugu tehnologiju čipleta kako bi zaobišli ta ograničenja. To je velika strategija i mislim da bi čak mogla i uspjeti."

Peking ubrzano iskorištava tehnologiju čipleta u aplikacijama koje su raznolike od umjetne inteligencije do samovozećih automobila, a entiteti od tehnološkog giganta Huawei Technologies do vojnih institucija istražuju njegovu upotrebu.

Prema pregledu korporativnih najava, na putu su još veće investicije u ovoj oblasti.

PREDNOST KINESKOG ČIPLETA

Čipleti, mogu biti veličine zrna pijeska i spajaju se u procesu koji se naziva napredno pakovanje.

To je tehnologija koju globalna industrija čipova sve više prihvaća posljednjih godina kako troškovi proizvodnje čipova rastu u utrci da tranzistori budu tako mali da se sada mjere brojem atoma.

Čvrsto spajanje čipleta zajedno može pomoći u stvaranju moćnijih sistema bez smanjenja veličine tranzistora jer više čipova može raditi kao jedan mozak.

Appleove high-end računarske linije koriste tehnologiju čipleta, kao i Intelovi i AMD-ovi moćniji čipovi.

Otprilike četvrtina globalnog tržišta za pakovanje i testiranje čipova nalazi se u Kini, prema Dongguan Securities.

Dok neki kažu da ovo Kini da je prednost u iskorištavanju tehnologije čipleta, predsjednik Chipulera Yang je upozorio da udio kineske industrije ambalaže koji se može smatrati naprednom "nije baš velik".

Pod pravim uslovima, čipleti koji su personalizovani prema potrebama kupca mogu se brzo završiti, za "tri do četiri meseca, ovo je jedinstvena prednost koju Kina ima", kaže Jang.

Needham's Shi je rekao da je, prema podacima o uvozu koje je objavila kineska carinska agencija, kineska kupovina opreme za pakovanje čipova porasla na 3,3 milijarde dolara u 2021. u odnosu na prethodni maksimum od 1,7 milijardi dolara iz 2018. godine, iako je prošle godine pala na 2,3 milijarde dolara zbog pada tržišta čipova.

Od početka 2021. istraživači kineske vojne narodnooslobodilačke vojske i univerziteta koje ona vodi počeli su objavljivati istraživačke radove o čipletima, a državne laboratorije i laboratorije pridružene PLA žele koristiti čipove napravljene domaćom tehnologijom čipleta prema šest tendera objavljenih u prošlosti tri godine.

Javni dokumenti vlade također pokazuju milione dolara vrijedne grantove istraživačima specijalizovanim za tehnologiju čipleta, dok su desetine manjih kompanija nicale širom Kine posljednjih godina kako bi zadovoljile domaću potražnju za naprednim rješenjima za pakovanje čipleta.

ČIPLETI NA STOLU

U pozadini eskalacije tenzija između SAD-a i Kine, kineska kompanija Chipuller kupila je 28 patenata u vlasništvu zGluea ili koje su izmislili ljudi čija se imena nalaze na patentima zGluea, prema analizi koja koristi bazu podataka Acclaim IP kompanije Anaqua za tehnologiju upravljanja IP-om.

Akvizicija je obavljena putem transfera u dva koraka, prvo preko North Sea Investment Co Ltd, registrovane na Britanskim Djevičanskim otocima, prema dokumentima koje je vidio Reuters i potvrdio Yang.

Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), moćni komitet Trezora koji provjerava transakcije za potencijalne prijetnje sigurnosti SAD-a, nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom o tome hoće li takva prodaja zahtijevati njihovo odobrenje.

Advokati CFIUS-a Laura Black iz Akin's Trade Group, Melissa Mannino iz BakerHostetler-a i Perry Bechky iz Berliner Corcoran & Rowe kažu da prodaja patenata sama po sebi ne bi nužno dala CFIUS-u ovlasti nad ugovorom, jer ovisi o tome da li kupljena imovina predstavlja američki proizvod.

Predstavnik Mike Gallagher, utjecajni zakonodavac čiji je odabrani komitet za Kinu vršio pritisak na Bidenovu administraciju da zauzme oštrije stavove prema Kini, rekao je za Reuters da slučaj zGlue naglašava "hitnu potrebu za reformom CFIUS-a".

"Subjekti (Narodne Republike Kine) ne bi trebali biti u mogućnosti da djeluju nekažnjeno kako bi iskoristili probleme američkih firmi u nevolji da prenesu svoj IP u Kinu", rekao je on u izjavi poslanoj e-poštom.

Chipulerov Yang je rekao da je advokat zGlue-a komunicirao i sa CFIUS-om i sa Ministarstvom trgovine kako bi osigurao da prodaja Sjevernom moru neće biti u suprotnosti sa kontrolom izvoza.

Ove rasprave nisu uključivale spominjanje Chipulera ili mogućnost da kineski entitet završi u posjedu patenata, prema glasnogovorniku Chipulera.

"Sve je urađeno vrlo transparentno i u skladu sa (američkim) zakonom", rekao je Yang.

Yang je rekao da se smatra osnivačem zGlue-a jer je postao investitor u kompaniju 2015. godine, ubrzo nakon njenog formiranja, a kasnije je postao direktor i predsjednik.

CFIUS je posjetio zGlue urede 2018. kako bi sproveo istragu jer je najveći neamerički investitor kompanije, Yang, bio iz Kine, rekao je predsjednik.

"Tako da smo proveli dosta vremena u komunikaciji sa CFIUS-om", rekao je Yang, dodajući da Chipuller trenutno ne isporučuje za kinesku vojsku ili entitete pod sankcijama SAD.

Chipuller nije jedina firma sa čiplet tehnologijom.

Huawei, kineski gigant za tehnologiju i dizajn čipova koji je stavljen na listu ograničenijh u SAD-u, aktivno podnosi patente za čiplet.

Huawei je prošle godine u Kini objavio više od 900 patentnih prijava i grantova vezanih za čiplet, u odnosu na 30 u 2017, prema Anaqua-inoj direktorici analitičkih rješenja Shayne Phillips.

Huawei je odbio da komentariše.

Reuters je u protekle dvije godine identificirao više od desetak najava za nove tvornice ili proširenja postojećih od kompanija koje koriste čiplet tehnologiju u proizvodnji u cijelom kineskom tehnološkom sektoru, što predstavlja investiciju od ukupno preko 40 milijardi juana.

Oni uključuju domaće gigante TongFu Microelectronics i JCET Group, kao i brzorastuće startupe kao što je Beijing ESWIN Technology Group, koja je potrošila 5,5 milijardi juana na fabriku za svoju podružnicu fokusiranu na čiplete koja je započela radi u aprilu.

Jedan članak koji je u maju objavila agencija koju vodi kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) poziva velike kineske tehnološke kompanije da koriste domaće kompanije za pakiranje kao što je TongFu kako bi pomogle u izgradnji kineske samodovoljnosti u računskoj snazi.

"Koristite Chiplet tehnologiju da probijete opsadu Sjedinjenih Država naprednih procesnih čipova moje zemlje", stoji u tekstu.

MIIT nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Predsjednik Chipulllera Yang to kaže na sljedeći način: "Chiplet tehnologija je ključna pokretačka snaga za razvoj domaće industrije poluvodiča", rekao je na službenom WeChat kanalu kompanije. "Naša je misija i dužnost da je vratimo u Kinu."

XS
SM
MD
LG