Linkovi

Biden na završnici samita G7: Konflikt Zapada i Kine je moguće izbjeći


G7: Poruka Kini
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

G7: Poruka Kini

Završavajući trodnevni samit sa saveznicima Grupe sedam vodećih demokratija, američki predsjednik Joe Biden pokušao je da uvjeri Kinu da se sukob sa Zapadom može izbjeći, iako G7 pojačava pritisak kako bi se suprotstavio rastućoj vojnoj i ekonomskoj bezbjednosti Pekinga.

"Mislim da nema ničeg neizbježnog u ideji da mora doći do ovog sukoba" između Zapada i Pekinga, rekao je Biden na nedeljnoj konferenciji za novinare u Hirošimi, u Japanu, na kraju samita.

Biden je, međutim, podvukao da su G7 i drugi regionalni partneri usklađeni u suprotstavljanju agresiji Pekinga, uključujući potencijalnu invaziju Kine na Tajvan. "Mislim da smo ujedinjeniji nego što smo ikada bili na Pacifiku", rekao je on.

"Svi se slažemo da ćemo zadržati politiku Jedne Kine", rekao je Biden, misleći na politiku prema kojoj Sjedinjene Države priznaju ali ne i podržavaju stav Pekinga da ima suverenitet nad Tajvanom. Prema toj politici, Washington smatra status Tajvana neriješenim.

Biden Ends G7 Summit With Warning to China on Taiwan
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Ni Kina ni Tajvan "ne mogu nezavisno da se izjasne šta će da urade, tačka", rekao je Biden, misleći na status kvo oko Tajvana. "Mora postojati zajednički dogovoreni novi ishod."

Dok zapadni saveznici "ne očekuju da Tajvan samostalno proglasi nezavisnost", Biden je upozorio Kinu da ne upada na ostrvo koje Peking smatra svojom otcijepljenom pokrajinom.

"Postoji jasno razumijevanje među većinom naših saveznika da bi, ako bi Kina djelovala jednostrano, bilo odgovora", upozorio je on. "Bilo bi odgovora".

Bidenovi komentari uslijedili su u trenutku kada G7 pooštravaju kritiku rastućih kineskih vojnih i ekonomskih pretnji bezbjednosti.

U saopštenju G7, grupa je kritikovala Kinu zbog njene upotrebe "ekonomske prinude", militarizacije Južnog kineskog mora i "aktivnosti miješanja" usmjerenih na podrivanje bezbjednosti diplomata, integriteta demokratskih institucija i ekonomskog prosperiteta.

Peking je brzo uzvratio, optužujući G7 da koristi "pitanja koja se tiču Kine da je blati i napada i drsko se miješa u njene unutrašnje stvari".

"Tajvan je kineski Tajvan", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju. "Rješavanje tajvanskog pitanja je stvar Kineza, stvar koju moraju da riješe Kinezi".

Ujedinjeni po pitanju Ukrajine

Biden je rekao da će G7 ostati jedinstven u podršci Ukrajini. "Nećemo se pokolebati", rekao je. "Putin neće slomiti našu odlučnost kako je mislio", dodao je Biden, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kasnije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da odluke donijete na samitu G7 u Hirošimi "imaju za cilj obuzdavanje i Rusije i Kine".

Biden je u petak značajno podržao napore Kijeva da pojača svoje vazdušne snage u borbi protiv ruske agresije, rekavši u petak liderima G7 da sada podržava zajedničke savezničke programe obuke ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

Biden je mjesecima odbijao zahtjeve svog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog za isporučivanje aviona, dijelom zbog zabrinutosti da će takvo ofanzivno oružje eskalirati rat.

"Imam potpunu garanciju od Zelenskog da to neće iskoristiti da se presele na rusku geografsku teritoriju", rekao je on.

Vraćajući se u Washington odmah nakon konferencije za novinare kako bi se pozabavio pregovorima o podizanju gornje granice američkog duga, Biden je rekao: "U G7 je bilo vrlo malo diskusija o krizi".

"Svi oni znaju šta se dešava u vezi sa tim da li ćemo platiti dug ili ne", rekao je on, dodajući da "ne može da garantuje" da republikanci u Kongresu "neće iznuditi neplaćanje tako što će učiniti nešto nečuveno".

Bez dogovora o povećanju gornje granice duga, Sekretar za finansija SAD saopštio je da može da plaća račune samo do 1. juna.

Većina ekonomista se slaže da bi neplaćanje obaveza SAD bilo katastrofalno za finansijske sisteme na globalnom nivou.

XS
SM
MD
LG