Linkovi

Novi sastanak radi razgovora o plafonu duga


Predsjednik Joe Biden razgovara sa predsjednikom Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem na stepenicama Predstavničkog doma u Kapitolu u Washingtonu, 17. marta 2023.
Predsjednik Joe Biden razgovara sa predsjednikom Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem na stepenicama Predstavničkog doma u Kapitolu u Washingtonu, 17. marta 2023.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy sastat će se u ponedjeljak u Bijeloj kući da pregovaraju o podizanju vladinog limita za zaduživanje.

Pregovarači dvije strane sastali su se na više od dva sata u nedjelju, dok su Biden i Makarti razgovarali telefonom u razgovoru koji je svaki pozitivno opisao.

"Prošlo je dobro, razgovaraćemo sutra", rekao je Biden novinarima po povratku u Washington sa samita Grupe sedam u Japanu.

Biden to Republicans: Abandon Extreme Positions, Prevent US Default
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

McCarthy je rekao da je telefonski poziv bio "produktivan".

"Mislim da možemo riješiti neke od ovih problema ako on razumije u šta gledamo", rekao je McCarthy. "Ali bio sam mu jasan od samog početka. Moramo da potrošimo manje novca nego što smo potrošili prošle godine."

Vlada bi mogla upasti u zastoj i biti nesposobna da izmiri svoje finansijske obaveze već 1. juna.

Biden je ranije u nedjelju rekao da se republikanci u Predstavničkom domu moraju odmaknuti od svoje "ekstremne pozicije" o vladinoj potrošnji i da neće biti dogovora samo o republikanskim uslovima.

“Vrijeme je da republikanci prihvate da ne postoji dvostranački dogovor koji bi bio sklopljen isključivo pod njihovim stranačkim uslovima”, rekao je Biden na kraju samita G-7.

Biden je rekao da je učinio svoj dio ponude nudeći načine za podizanje limita zaduživanja zemlje od 31,4 biliona dolara kako bi američka vlada mogla nastaviti plaćati svoje račune, kao što su kamate na državne obveznice, stipendije američkim penzionerima i isplate zdravstvenim radnicima i plate za državne službenike i izvođače radova.

Republikanci u Predstavničkom domu pozvali su na oštro smanjenje državne potrošnje, odbacujući alternative koje je predložila Bijela kuća, koja je pozvala na zatvaranje poreskih rupa i ograničenije smanjenje potrošnje. Prethodni predsjednici i čelnici Kongresa postigli su dogovore o podizanju granice duga zemlje 78 puta u pregovorima o davanju i uzimanju u kojima nijedna strana nije dobila sve što je na listi želja.

Ovoga puta republikanci žele povećane radne zahtjeve za radno sposobne siromašne ljude koji primaju pomoć vlade, ali demokrate kažu da bi prema takvom prijedlogu nekoliko stotina hiljada ljudi moglo izgubiti beneficije koje sada primaju. Republikanci također traže smanjenje sredstava za državnu agenciju za naplatu poreza i traže od Bijele kuće da prihvati odredbe iz njihovog predloženog remonta imigracije kako bi zaustavili val migranata koji pokušavaju ući u SAD na meksičkoj granici.

Bijela kuća se suprotstavila tako što je zadržala potrošnju na odbranu i ne-odbrambenu potrošnju na istom nivou tokom naredne budžetske godine koja počinje 1. oktobra, čime bi se uštedjelo 90 milijardi dolara u 2024. i 1 bilion dolara tokom 10 godina.

Ministarka finansija Janet Yellen rekla je u emisiji "Meet the Press" na NBC-u da je datum kada vladi ponestane gotovine da plati svoje tekuće račune i dalje neizvjestan, ali da očekivana infuzija poreza 15. juna možda neće doći dovoljno brzo da izbjegne neizvršenje obaveza.

"Uvijek postoji neizvjesnost u vezi sa poreznim primanjima i potrošnjom", rekla je Yellen. “I tako, teško je biti potpuno siguran u ovo, ali moja procjena je da su šanse da stignemo do 15. juna, a da budemo u mogućnosti da platimo sve naše račune, prilično niske.”

Ona je rekla da nisu donesene odluke o tome koji računi će ostati neplaćeni.

„Rekla bih da smo fokusirani na podizanje gornje granice duga i da će biti teških izbora ako se to ne dogodi“, rekla je Yellen. “Ne može biti prihvatljivih ishoda ako se gornja granica duga ne podigne, bez obzira na odluke koje donosimo.”

Neke informacije za ovu priču stigle su od AP-a, AFP-a i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG