Linkovi

Kako se Wall Street priprema za moguće neplaćanje američkog vanjskog duga


Dok razgovori o podizanju gornje granice duga američke vlade od 31,4 triliona dolara ne uspijevaju, banke s Wall Streeta i upravitelji imovinom pripremaju se za posljedice potencijalnog bankrota.

Finansijska industrija već se pripremala za takvu krizu, posljednju u septembru 2021. No ovaj put, relativno kratak vremenski okvir za postizanje kompromisa iznervirao je bankare, rekao je jedan visoki dužnosnik industrije.

Manje od dvije sedmice ostalo je do 1. juna, kada je Ministarstvo finansija upozorilo da savezna vlada možda neće moći platiti sve svoje dugove, rok koji je u nedjelju potvrdila američka ministarka finansija Janet Yellen.

Izvršna direktorica Citigroupa Jane Fraser rekla je da je ova debata o gornjoj granici duga "više zabrinjavajuća" od prethodnih. Izvršni direktor JPMorgan Chase & CO Jamie Dimon rekao je da banka saziva nedjeljne sastanke o implikacijama.

ŠTA BI SE DOGODILO?

Državne obveznice SAD-a podupiru globalni finansijski sistem, tako da je teško u potpunosti procijeniti štetu koju bi prouzrokovao neizvršenje obaveza, ali rukovodioci očekuju ogromnu volatilnost na tržištu kapitala, duga i drugim tržištima.

Sposobnost trgovanja u i van Trezorskih pozicija na sekundarnom tržištu bila bi ozbiljno narušena.

Rukovodioci Wall Streeta koji su savjetovali dužničke operacije Trezora upozorili su da će se disfunkcija tržišta trezora brzo proširiti na tržišta derivata, hipoteka i roba, jer bi investitori doveli u pitanje valjanost trezora koji se naširoko koriste kao kolateral za osiguranje trgovanja i zajmova. Finansijske institucije bi mogle tražiti od drugih ugovornih strana da zamijene obveznice pogođene propuštenim plaćanjima, kažu analitičari.

Čak i kratko prekoračenje limita duga moglo bi dovesti do skoka kamatnih stopa, pada cijena dionica i kršenja ugovora u dokumentaciji o zajmu i ugovorima o zaduženju.

Tržišta kratkoročnog finansiranja će se vjerovatno također zamrznuti, navodi Moody's Analytics.

KAKO SE PRIPREMAJU INSTITUCIJE?

Banke, brokeri i platforme za trgovanje se pripremaju za poremećaj.

Ovo generalno uključuje planiranje načina na koji bi se vršila plaćanja po hartijama od vrijednosti Trezora; kako će reagovati kritična tržišta finansiranja; osiguranje dovoljne tehnologije, kadrovskih kapaciteta i gotovine za rukovanje velikim obimom trgovanja; i provjera potencijalnog uticaja na ugovore sa klijentima.

Veliki ulagači u obveznice su upozorili da je održavanje visokog nivoa likvidnosti važno kako bi se izdržala potencijalna nasilna kretanja cijena imovine i kako bi se izbjegla prodaja u najgorem mogućem trenutku.

Platforma za trgovanje obveznicama Tradeweb saopštila je da je u razgovorima sa klijentima, industrijskim grupama i drugim učesnicima na tržištu o planovima za vanredne situacije.

KOJI SCENARIJI SE RAZMATRAJU?

Udruženje industrije vrijednosnih papira i finansijskih tržišta (SIFMA), vodeća grupacija u industriji, ima priručnik koji detaljno opisuje kako će dionice tržišta trezora - Banka federalnih rezervi New Yorka, klirinška korporacija s fiksnim prihodima (FICC), klirinške banke i dileri trezora - komunicirati prije i tokom dana potencijalnih propuštenih plaćanja Trezora.

SIFMA je razmotrila nekoliko scenarija. Veća je vjerovatnoća da će Trezor kupiti vrijeme za otplatu vlasnicima obveznica tako što će prije plaćanja objaviti da će odgoditi te hartije od vrijednosti koje dospijevaju, produžavajući ih dan po dan.

To bi omogućilo tržištu da nastavi funkcionisanje, ali se vjerovatno neće obračunati kamata za odloženo plaćanje.

U scenariju koji najviše remeti, Trezor ne isplati ni glavnicu ni kamatu, i ne produžava rokove dospijeća. Neplaćenim obveznicama se više ne može trgovati i ne bi se više mogle prenositi na Fedwire Securities Service, koji se koriste za držanje, prijenos i poravnanje trezora.

Svaki scenario bi vjerovatno doveo do značajnih operativnih problema i zahtijevao ručna dnevna prilagođavanja u procesima trgovanja i poravnanja.

"To je teško jer je ovo bez presedana, ali sve što pokušavamo učiniti je osigurati da razvijemo plan s našim članovima kako bismo im pomogli da se snađu kroz situaciju koja bi bila ometajuća", rekao je Rob Toomey, izvršni direktor SIFMA-e i pomoćnik glavnog savjetnika za tržišta kapitala.

Grupa Treasury Market Practices Group - industrijska grupa koju sponzorira njujorške Federalne rezerve - također ima plan za trgovanje neplaćenim trezorima, koji je pregledala krajem 2022., prema zapisniku sastanka na svojoj web stranici od 29. novembra. York Fed je odbio dalje komentarisati.

Osim toga, u prošlim zastojima oko gornje granice duga - 2011. i 2013. - osoblje Fed-a i kreatori politike razvili su priručnik koji bi vjerovatno pružio početnu tačku, a posljednji i najosetljiviji korak bio je potpuno uklanjanje hartija od vrijednosti koje su neisplaćene sa tržišta .

Depository Trust & Clearing Corporation, koja je vlasnik FICC-a, rekla je da prati situaciju i da je modelira različite scenarije na osnovu SIFMA-e.

"Također radimo s našim industrijskim partnerima, regulatorima i učesnicima kako bismo osigurali koordinaciju aktivnosti", navodi se.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG