Linkovi

Yellen: SAD neće prihvatiti kineski uvoz koji desetkuje nove industrije


Model stoji u blizini električnog automobila BYD Seal prikazanog tokom njegovog predstavljanja u Džakarti, Indonezija, 18. januara 2024.
Model stoji u blizini električnog automobila BYD Seal prikazanog tokom njegovog predstavljanja u Džakarti, Indonezija, 18. januara 2024.

Američka ministrica financija Janet Yellen upozorila je Kinu u ponedjeljak da Washington neće prihvatiti da nove industrije budu desetkovane kineskim uvozom, dok završava četverodnevne sastanke kako bi insistirala na tome da Peking obuzda višak industrijskih kapaciteta.

Yellen je na konferenciji za novinare rekla da američki predsjednik Joe Biden neće dozvoliti ponavljanje "kineskog šoka" s početka 2000-ih, kada je poplava kineskog uvoza uništila oko 2 miliona američkih proizvodnih radnih mjesta.

Ali ona je odbila da zaprijeti novim tarifama ili drugim trgovinskim akcijama ukoliko Peking nastavi sa masovnom državnom podrškom električnim vozilima, baterijama, solarnim panelima i drugim proizvodima zelene energije.

Yellen je iskoristila svoje drugo putovanje u Kinu za devet mjeseci da se požali da je kineska prekomjerna ulaganja izgradila fabričke kapacitete koji daleko premašuju domaću potražnju, dok brzo rastući izvoz ovih proizvoda prijeti firmama u SAD-u i drugim zemljama.

Ona je rekla da će novostvoreni forum za razmjenu na kojem će se intenzivno razgovarati o pitanju viška kapaciteta nastojati da se pozabavi tim pitanjem, ali da će trebati vremena da dođe do rješenja.

Yellen je povukla paralele s bolom koji se osjećao u američkom sektoru čelika u prošlosti.

Videli smo ovu priču ranije“, rekla je ona novinarima. "Prije više od jedne decenije, ogromna podrška vlade NRK-a dovela je do kineskog čelika ispod cijene koji je preplavio globalno tržište i desetkovao industrije širom svijeta i Sjedinjenih Država."

Yellen je dodala: "Jasno sam stavila do znanja da predsjednik Biden i ja više nećemo prihvatiti tu realnost."

Kada je globalno tržište preplavljeno umjetno jeftinim kineskim proizvodima, "Održivost američkih i drugih stranih firmi je dovedena u pitanje", rekla je.

Yellen je dodala da su njene razmjene s kineskim zvaničnicima unaprijedile američke interese i da zabrinutost SAD zbog viška industrijskih kapaciteta dijele saveznici u Evropi, Japanu, Meksiku, Filipinima i drugim tržištima u nastajanju.

VIŠE POTRAŽNJE

Ona je rekla da je moguće kratkoročno rješenje da Kina preduzme korake za jačanje potražnje potrošača uz podršku domaćinstava i penzionisanja, te da svoj model rasta udalji od ulaganja na strani ponude.

Yellen je opširno razgovarala o tom pitanju s premijerom Li Qiangom, a u nedjelju se sastala i s ministrom finansija Lan Foanom. Ona se u ponedjeljak sastala sa guvernerom Narodne banke Kine (PBOC) Pan Gongshengom i bivšim potpredsjednikom premijera Liu Heom.

Zvaničnici Trezora rekli su da SAD i Kina produbljuju saradnju u pitanjima finansijske stabilnosti, s još dvije simulacije finansijskih šokova koje su zakazane nakon nedavne vježbe u rješavanju problema propasti velike banke.

Vježbe je razvila američko-kineska finansijska radna grupa formirana prošle godine kada je Yellen prvi put posjetila Kinu kako bi pokušala obnoviti ekonomske veze.

PUSHBACK

Kineski parlament, Nacionalni narodni kongres, rekao je u martu da će vlada poduzeti korake za suzbijanje prevelikih industrijskih kapaciteta.

Ali Peking tvrdi da je nedavni fokus Sjedinjenih Država i Evrope na rizike za druge ekonomije od viška kineskog kapaciteta pogrešno usmjeren.

Kineski zvaničnici kažu da kritike podcjenjuju inovacije njihovih kompanija u ključnim industrijama i precjenjuju važnost državne podrške u pokretanju njihovog rasta.

Oni također kažu da će tarife ili druga ograničenja trgovine uskratiti globalnim potrošačima alternativama zelene energije koje su ključne za postizanje globalnih klimatskih ciljeva.

Državna novinska agencija Xinhua citirala je Lija koji je rekao da bi SAD trebale da se "suzdrže od pretvaranja ekonomskih i trgovinskih pitanja u politička ili bezbjednosna pitanja" i da posmatraju temu proizvodnih kapaciteta iz "tržišno orijentisane i globalne perspektive".

Kineski ministar trgovine Wang Wentao izrazio je oštrije prigovore tokom sastanka za okruglim stolom s kineskim proizvođačima električnih vozila u Parizu, rekavši da su američke i evropske tvrdnje o kineskim viškom EV kapaciteta neosnovane.

Umjesto subvencija, kineske kompanije za električna vozila oslanjaju se na stalne tehnološke inovacije, usavršavanje sisteme proizvodnje i lanca snabdijevanja i potpunu tržišnu konkurenciju, rekao je Wang tokom svog putovanja kako bi razgovarao o istrazi Evropske unije protiv subvencija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG