Linkovi

SAD, Britanija, Australija vagaju proširenje sigurnosnog pakta kako bi odvratile Kinu


S lijeva, australijski premijer Anthony Albanese, američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak govore na AUKUS događaju u pomorskoj bazi Point Loma u San Diegu, Kalifornija, 13. marta 2023.
S lijeva, australijski premijer Anthony Albanese, američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak govore na AUKUS događaju u pomorskoj bazi Point Loma u San Diegu, Kalifornija, 13. marta 2023.

SAD, Britanija i Australija treba da počnu pregovore o dovođenju novih članica u svoj sigurnosni pakt AUKUS, dok Washington traži da se Japan uključi kao sredstvo odvraćanja od Kine, izvještava Financial Times.

Ministri odbrane zemalja u ponedjeljak će najaviti razgovore o "drugom stubu" pakta, koji obavezuje članice na zajednički razvoj kvantnog računarstva, podvodne, hipersonične, umjetne inteligencije i cyber tehnologije, izvještava list u subotu, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa situacijom.

Oni ne razmišljaju o proširenju prvog stuba, koji je dizajniran za isporuku jurišnih podmornica na nuklearni pogon Australiji, piše Financial Times.

AUKUS, koji su ove tri zemlje formirale 2021., dio je njihovih napora da se suprotstave rastućoj moći Kine u indo-pacifičkoj regiji. Kina je pakt AUKUS nazvala opasnim i upozorila da bi mogao potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Američki predsjednik Joe Biden nastoji pojačati partnerstvo sa saveznicima SAD-a u Aziji, uključujući Japan i Filipine, usred povijesne vojne izgradnje Kine i njene rastuće teritorijalne asertivnosti.

Rahm Emanuel, američki ambasador u Tokiju, napisao je u članku u The Wall Street Journalu u srijedu da će Japan "uskoro postati prvi dodatni partner iz Stuba II".

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je Reutersu u srijedu da se u narednoj sedmici može očekivati neka vrsta objave o uključivanju Japana, ali nije naveo detalje.

Biden i japanski premijer Fumio Kishida vjerovatno će razgovarati o proširenju AUKUS-a na Japan kada predsjednik u srijedu bude domaćin premijeru u Washingtonu, rekao je izvor koji poznaje razgovore.

Australija je, međutim, oprezna u pogledu započinjanja novih projekata sve dok se ne postigne veći napredak u snabdijevanju Canberre podmornicama na nuklearni pogon, rekao je izvor, koji je tražio da ne bude identificiran jer nemaju ovlaštenje da razgovaraju s medijima.

Prepreke za Japan

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i kineskog ministarstva vanjskih poslova nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom izvještaja FT-a.

Portparol japanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da ministarstvo ne može odmah dati komentar.

Australijski ministar odbrane Richard Marles rekao je da će "tražiti mogućnosti da angažuju bliske partnere u AUKUS Stubu II" i da će o svakom uključivanju više zemalja odlučivati i najaviti tri partnera, rekao je glasnogovornik njegovog ureda.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da bi i ono želelo da uključi više saveznika u ovaj posao, podložno zajedničkom dogovoru.

Dok SAD žele vidjeti umiješanost Japana u drugi stub, zvaničnici i stručnjaci kažu da prepreke ostaju, s obzirom na potrebu da Japan uvede bolju cyber odbranu i stroža pravila za čuvanje tajni.

Zamjenik američkog državnog sekretara Kurt Campbell, arhitekta američke indo-pacifičke politike, rekao je u srijedu da SAD ohrabruju Japan da učini više na zaštiti intelektualnog vlasništva i da zvaničnike smatra odgovornim za tajne. "Pošteno je reći da je Japan poduzeo neke od tih koraka, ali ne sve", rekao je.

Sjedinjene Države su već dugo govorile da se očekuje da će se druge zemlje u Evropi i Aziji pridružiti drugom stubu AUKUS-a.

Visoki američki zvaničnik je rekao da će sve odluke o tome ko će biti uključen u drugi stub donositi tri člana AUKUS-a, čiji su ministri odbrane razmatrali pitanja mnogo mjeseci, na osnovu onoga što zemlje mogu donijeti u projekat.

Campbell je rekao da su druge zemlje izrazile interes za učešće na AUKUS-u.

"Mislim da ćete čuti da imamo nešto da kažemo o tome sljedeće sedmice, a također će biti daljnjeg angažmana između tri ministra odbrane Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije jer se i oni fokusiraju na ove napore", Campbell rekao je Centar za novu američku sigurnost think tank.

Campbell je također rekao u srijedu da bi projekat podmornice AUKUS mogao pomoći u odvraćanju bilo kakvih kineskih poteza protiv Tajvana, ostrva kojim se demokratski upravlja, za koje Peking tvrdi da je dio Kine.

Biden, Kishida i filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr. će održati trilateralni samit u četvrtak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG