Linkovi

SAD i Južna Koreja održali vojne vježbe poslije sjevernokorejskih raketnih proba


Borbeni avioni Sjedinjenih Država i Južne Koreje lete u formaciji tokom združene vojne vežbe, 7. juna 2022. (Foto: AP/South Korea Defense Ministry)
Borbeni avioni Sjedinjenih Država i Južne Koreje lete u formaciji tokom združene vojne vežbe, 7. juna 2022. (Foto: AP/South Korea Defense Ministry)

Južna Koreja i Sjedinjene Države prikazale su svoje vazdušne snage, u okviru vojne vježbe u kojoj je učestvovalo 20 borbenih aviona, što je najnovija demosntracija vojne moći saveznika usljed naznaka da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla da izvede nuklearnu probu.

Vježba, održana u moru kod zapadne obale Južne Koreje, bila je odgovor na do sada neviđeno lansiranje osam balističkih projektila Sjeverne Koreje u nedelju, navodi se u saopštenju južnokorejskog Ministarstva nacionalne odbrane.

Na fotografijama koje je objavila vojska Južne Koreje vide se letjelice kako lete u čvrstoj, trouglastoj formaciji. U vježbi je učestvovalo 16 južnokorejskih borbenih aviona — uključujući F-35A, F-15K i KF-16 — i četiri lovca F-16 iz američkog vazduhoplovstva, navodi Seul.

"ROK-SAD je pokazala svoju snažnu sposobnost i spremnost da brzo i precizno odgovori na provokacije Sjeverne Koreje", saopštila je južnokorejska vojska, koristeći skraćenicu zvaničnog naziva zemlje - Republika Koreja. Dvije zemlje očekuju dalje provokacije Sjeverne Koreje, dodaje se.

Sjeverna Koreja je u nedelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa u more u periodu od 35 minuta, saopštila je vojska Južne Koreje. To je bila 18. runda raketnog lansiranja Sjeverne Koreje ove godine.

U ponedeljak su Sjedinjene Države i Južna Koreja odgovorile lansiranjem osam sopstvenih projektila u okean.

Južna Koreja i Sjedinjene Države pojačale su javno ispoljavanje vojne moći kao odgovor na intenziviranje sjevernokorejskih raketnih testova.

Novi konzervativni predsjednik Južne Koreje, Jun Suk Jeol, obećao je da će brzo i čvrsto odgovoriti na ono što opisuje kao sjevernokorejske provokacije.

Tokom samita prošlog mjeseca, Ioon i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su o održavanju većih zajedničkih vojnih vježbi, koje su bile smanjene u vrijeme prethodne vlade Južne Koreje.

Postoje i znaci da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla da izvede sedmu nuklearnu probu, korak koji bi mogao dodatno podići regionalne tenzije.

U ponedeljak je Rafael Marijano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao da je otvoren jedan od ulaza u tunel na sjevernokorejskom poligonu za nuklearno testiranje, vjerovatno u pripremi za nuklearni test.

Takav test, rekao je on, "bio bi u suprotnosti sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN i bio bi razlog za ozbiljnu zabrinutost".

Sjeverna Koreja je usred jedne od najzaposlenijih godina za testiranje oružja. Pokušava da postigne napredak na listi želja za razvoj oružja koju je izložio lider Kim Džong Un 2021.

XS
SM
MD
LG