Linkovi

Južna Koreja i SAD ispalile balističke rakete kao dogovor na lansiranja Sjeverne Koreje


A man walks past a screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on June 5, 2022.
A man walks past a screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on June 5, 2022.

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države ispalile su u ponedjeljak, 6. juna osam projektila kao odgovor na balističke rakete koje je dan prije lansirala Sjeverna Koreja. Taj potez dolazi dok Pjongjang nastavlja sa pojačanim testiranjem projektila.

Sedam raketa je ispalila Južna Koreja, a jedan Sjedinjene Države, prema južnokorejskom Zajedničkom štabu, koji je rekao da su pokazali da "čak i ako Sjeverna Koreja provocira projektilima s više lokacija, (Južna Koreja i SAD) imaju sposobnost i spremnost za hitan precizan udar".

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol rekao je da će njegova vlada oštro odgovoriti na svaku provokaciju sjevernog susjeda.

Govoreći ispred ratnog spomenika u Seulu, rekao je da nuklearni i raketni programi Sjeverne Koreje "dolaze do nivoa koj prijete ne samo miru na Korejskom poluostrvu, već i u sjeveroistočnoj Aziji i širom svijeta".

Lansiranje Sjeverne Koreje u nedelju je treći raketni test od početka Junova mandata i 17-ti ove godine.

Prethodno lansiranje Pjongjanga dogodilo se 25. maja dok se američki predsjednik Joe Biden vraćao u SAD nakon putovanja u Aziju. Bidenovo putovanje uključivalo je posjetu Seulu tokom kojeg su se američki predsjednik i njegov južnokorejski kolega složili da započnu razgovore o ponovnom pokretanju i potencijalnom proširenju zajedničkih vojnih vježbi koje su bile zaustavljene za vrijeme bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

SAD i Južna Koreja takođe su ispalile projektile kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje projektila 25. smaja. Uključujući lansiranje 6. juna, Južna Koreja je uzvratila tri puta ove godine, nakon pauze od 2017. godine.

S obje strane, lansiranje projektila smatra se demonstracijom sile i nije usmjereno na određene ciljeve. Obično projektili padaju u more.

Izvor: CNN

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG