Linkovi

Sastanak izaslanika SAD, Južne Koreje i Japana zbog nuklearnih tenzija sa Sjevernom Korejom


Demonstranti drže transparente protiv sankcija Sjevernoj Koreji, saveza SAD, Južne Koreje i Japana i politike odvraćanja tokom mitinga ispred Ministarstva spoljnih poslova u kojem se sastaju predstavnici SAD, Južne Koreje i Japana, u Seulu, Južna Koreja, 3. juna 2022.
Demonstranti drže transparente protiv sankcija Sjevernoj Koreji, saveza SAD, Južne Koreje i Japana i politike odvraćanja tokom mitinga ispred Ministarstva spoljnih poslova u kojem se sastaju predstavnici SAD, Južne Koreje i Japana, u Seulu, Južna Koreja, 3. juna 2022.

Zvaničnici Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana sastali su se u petak u Seulu na razgovorima o Sjevernoj Koreji usljed naznaka da se ta izolovana zemlja sprema da izvrši nuklearni test - prvi put od 2017. godine.

Specijalni predstavnik SAD Sung Kim susreo se sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama Kimom Gunom i Funakošijem Takehirom, poslije procjene SAD da Sjever priprema svoj poligon Pungje-ri za ono što će biti njegovo sedmo nuklearno testiranje.

"Spremamo se za sve nepredviđene situacije u bliskoj koordinaciji sa našim saveznicima iz Japana i Republike Koreje", rekao je Kim na početku sastanka, upotrebivši zvanični ime Južne Koreje.

Ove godine, Sjeverna Koreja je testirala nekoliko balističkih projektila, uključujući jedan projektil za koju se smatra da je njena najveća interkontinentalna balistička raketa, kršeći time sankcije UN.

"Želimo da jasno stavimo do znanja DNRK da njene nezakonite i destabilizujuće aktivnosti imaju posljedice i da međunarodna zajednica neće prihvatiti te akcije kao normalne", rekao je američki izaslanik, misleći na Sjevernu Koreju.

Novoimenovani nuklearni izaslanik Južne Koreje Kim Gun rekao je da će sjevernokorejska "nemilosrdna potraga za nuklearnim oružjem samo ojačati naše odvraćanje".

"Kurs kojim Pjongjang trenutno kreće ima samo jedno neizbježno odredište: smanjenje bezbjednosti za samu Sjevernu Koreju", rekao je južnokorejski diplomata.

Prošle nedjelje su Sjedinjene Države pozvale na dodatne sankcije UN protiv Sjeverne Koreje zbog njenih lansiranja balističkih projektila, ali su Kina i Rusija stavile veto na prijedlog, javno podijelivši Savjet bezbjednosti UN oko Sjeverne Koreje po prvi put otkako je počeo da je kažnjava 2006. izvela je svoju prvu nuklearnu probu.

Japanac Funakoši je istakao potrebu za koordinacijom, obećavajući da će "pojačati regionalno odvraćanje, uključujući trilateralnu bezbjednosnu saradnju".

Zvaničnici su rekli da su vrata za dijalog otvorena i izrazili zabrinutost zbog situacije sa Covidom 19 u Sjevernoj Koreji.

Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman rekla da Sjedinjene Države neće povezati humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji sa denuklearizacijom dok se ona bori protiv Covida 19.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG