Linkovi

Zajednički let borbenih aviona SAD i Japana poslije sjevernokorejske raketne probe


Tri borbena aviona F-15 Japanskih odbrambenih snaga, ispred, lete uz četiri borbena aviona F-16 ratnog vazduhoplovstva SAD, iznad Japanskog mora, 25. maja 2022. (Foto: AP/Generalštab japanskih odbrambenih snaga)
Tri borbena aviona F-15 Japanskih odbrambenih snaga, ispred, lete uz četiri borbena aviona F-16 ratnog vazduhoplovstva SAD, iznad Japanskog mora, 25. maja 2022. (Foto: AP/Generalštab japanskih odbrambenih snaga)

Američka vojska i japanske odbrambene snage saopštile su u četvrtak da su zajedno letjele borbenim avionima iznad Japanskog mora u demonstraciji sile pošto je Sjeverna Koreja bacila tri projektila u vode koje razdvajaju Japan i Korejsko poluostrvo.

Cilj vježbe bio je da "prikaže kombinovane sposobnosti za odvraćanje i suprotstavljanje regionalnim prijetnjama", navodi američka vojska u saopštenju za javnost. Japan i Sjedinjene Države željele su da pokažu svoju zajedničku odlučnost poslije najnovijih raketnih lansiranja Sjeverne Koreje, rekla su dva američka zvaničnika Reutersu, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Sjeverna Koreja je u srijedu podstakla nove tenzije u istočnoj Aziji kada je ispalila tri projektila u Japansko more nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Joe Biden napustio Tokio poslije sastanaka sa liderima Japana, Indije i Australije.

Jedna od raketa, prema južnokorejskim zvaničnicima, čini se da je najveća interkontinentalna balistička raketa (ICBM) Pjongjanga, sa procijenjenim dometom od oko 15.000 kilometara, što je dovoljno da stigne do Sjedinjenih Država.

Let osam aviona iz baza u Japanu uključivao je četiri američka aviona F-16 i četiri japanska lovca F-15, saopštile su japanske snage za vazdušnu samoodbranu.

Američka vojska i snage Južne Koreje takođe su sprovele kombinovane probe bojevom municijom, uključujući i raketne testove zemlja-zemlja, nakon najnovije provokacije Sjeverne Koreje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG