Linkovi

Ko je senator Joe Manchin, demokrata koji blokira Bidenovu agendu?


Senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin
Senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin

Borba unutar Demokratske stranke ove nedelje je dostigla vrhunac kada je demokratski senator Džo Menčin (Joe Manchin) najavio da neće glasati za Bidenov prijedlog zakona o biračkom pravu - jer za to neće da glasa nijedan republikanac.

Istovremeno je ponovio da želi da zaštiti senatsko pravilo filibaster, koje služi tome da manjina spriječi glasanje o nekom zakonskom prijedlogu.

Menčinov članak objavljen u novinama Charlston Gazete Mail razbjesneo je demokrate na ljevici, koje kažu da nije riječ samo o prijedlogu zakona o biračkim pravima, već da Menčin ugrožava cijelu Bidenovu agendu.

Ko je Džo Menčin?

Dolazi iz malog grada Farmingtona u Zapadnoj Virdžiniji, regiona u kojem su nekada bili rudnici koji su privlačili italijanske imigrante, pa i Menčinove pretke (koji su se prezivali Manćini).

Njegova porodica je bila politički uticajna u Zapadnoj Virdžiniji, njegov deda i otac su bili demokrate i gradonačelnici Farmingtona.

Menčin je svoj politički put gradio od 1982. kada je bio predstavnik u državnoj skupštini, potom bio izabran za državnog sekretara Zapadne Virdžinije 2001, a guverner je postao 2005. Kada je demokrata Robert Bird preminuo 2010, Menčin je na izborima dobio njegovo mjesto u Senatu.

Iako je Zapadna Virdžinija nekada bila naklonenja demokratama, Menčin je jedini predstavnik svoje stranke na nacionalom nivou. Zapadnu Vidžiniju je na izborima 2016. i 2020. dobio Donald Trump.

To može biti objašnjenje zbog čega Menčin više naginje desnici od ostalih demokrata.

Senator Džo Menčin je konzervativni demokrata
Senator Džo Menčin je konzervativni demokrata

Politički mentor Menčina, senator Bird, predstavljao je Zapadnu Virdžiniju 51 godinu. Podržavao je filibaster i vjerovao da senatori mogu da ostave partijske razlike po strani i da se dogovore.

Ali, Bird je bio kontroverzna ličnost. Iako je bio osnivač lokalnog Kju Kluks Klana, negirao je vezu sa rasističkom organizacijom. Takođe, iskoristio je filibaster kako bi odložio glasanje o Aktu o građanskim pravima 1964. i glasao protiv postavljanja sudije Torguda Maršala, prvog crnca koji je nominovan za Vrhovni sud.

Neka Birdova uvjerenja o Senatu nastavio je da primjenjuje Menčin.

"Mislim da su njegova uvjerenja malo drugačija od onoga kako se pokazalo da američka politika funkcioniše proteklih decenija. Vjerujem da, duboko u sebi, on misli da ljudi mogu da se ujedine i riješe proleme, ali to je nemoguće uraditi u ovakvoj političkoj klimi u SAD", kaže Ričard Brizbin, profesor političkih nauka na Univerzitetetu Zapadne Virdžinije.

Demokrate sada imaju tijesnu većinu od samo 50 članova Senata, a odlučujući glas im daje potpredsjednica SAD Kamala Harris. Međutim, pravilo filibaster traži da se 60 senatora usaglasi da se debata o nekom zakonskom prijedlogu prekine i da se stavi na glasanje. To znači da demokrate treba da ubijede i 10 republikanaca kako bi se glasalo o njihovim zakonskim prijedlozima.

Republikanci su već obećali da će koristiti filibaster kako bi blokirali sve što demokrate i Biden predlože. Ta kontinuirana opstrukcija dovela je do sve češćih poziva da se filibaster ukine. Ali, iako imaju većinu u Senatu, demokrate to ne bi mogle da urade zbog protivljenja Menčina.

"Džo Menčin radi sve što može da zaustavi demokratiju i da ne radi u korist građana, onih koji su nas ovde doveli", rekao je kongresmen Džamal Boumen za CNN.

Zakon o biračkom pravu, koji Menčin neće da podrži, je veoma važan demokratama zbog drugih zakona koje su usvojili rebublikanci na nivoima saveznih država, a koji otežavaju određenim grupama da glasaju ili daju vlastima ovlašćenje da ponište rezultate izbora.

Menčin se, međutim, ne protivi onome što piše u zakonu, već ima problem sa tim što ga neće podržati nijedan republikanac. Ipak, isti predlog zakona je podržao 2019, kada takođe nije imao podršku republikanaca.

"Senator Menčin je demokrata koji predstavlja Zapadnu Virdžiniju, državu koja naginje ka republikancima. On možda oslikava situaciju koju vidimo u Kongresu, a to je da su Senat i Predstavnički dom oštro podeljeni, jer demokrate imaju veoma tesnu većinu", kaže Majkl Torning iz organizacije Centar za dvostranačku politiku.

On smatra da bi Menčinov stav o filibasteru omogućio dogovor senatora u drugim oblastima, poput infrastrukture ili reforme sistema krivičnih sankcija.

XS
SM
MD
LG