Linkovi

Dva visokorangirana pripadnika Islamske države ubijena u napadu američkim dronom u Afganistanu


ARHIVA - Američki dron Predator nadlijeće aerodrom u Kandaharu, 31. januara 2010. (Foto: AP)
ARHIVA - Američki dron Predator nadlijeće aerodrom u Kandaharu, 31. januara 2010. (Foto: AP)

Američka vojska uzvratila je udarac Islamskoj državi i izvršila udar dronom na pripadnika terorističke grupe u Afganistanu, manje od 48 sati poslije samoubilačkog napada na aerodromu u Kabulu u kome je poginulo 169 Avganistanaca i 13 američkih vojnika, za koji je ta grupa preuzela odgovornost.

Američka vojska saopštila je da su ubijena dva pripadnika ogranka Islamske države iz pokrajine Korasan - grupe ISIS-K.

“U pitanju je bila jedna misija da se napadnu te mete, i kako su pristizale informacije, mogli smo da utvrdimo da je još jedna osoba ubijena, a jedna povrijeđena. Oni su bili zaduženi za planiranje i posredovanje u ISIS-K i to je dovoljan razlog", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Međutim, Kirbi je odbio da iznese detalje o ubijenim pojedincima i da ih identifikuje, navodeći da SAD znaju o kome je riječ.

Američka Centralna komanda navela je da je napad izvršen u provinciji Nangahar, istočno od Kabula, blizu granice sa Pakistanom, a da je meta bio neko za koga se vjeruje da je planirao smrtonosne napade u Kabulu.

Mornarički kapetan Vilijam Urban rekao je da je jedna osoba ubijena u subotnjem udaru.

"Prema prvim informacijama ubili smo osobu koja je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava", saopštila je vojska.

Ubijeni organizator ogranka Islamske države iz pokrajine Korasan - grupe ISIS-K, radio je na planiranju "budućih napada", izjavio je za Glas Amerike jedan visoki zvaničnik Pentagona. On je dodao da je dron je poletio iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Afganistana.​

Bidenovo obećanje

Vazdušnim udarom je ostvareno obećanje koje je predsjednik Joe Biden dao naciji u četvrtak, kada je rekao da počinioci napada neće moći da se sakriju.

“Pronaći ćemo vas, i platićete za napad", poručio je Biden.

Lideri Pentagona rekli su novinarima u petak da su spremni za bilo kakvu akciju koju predsjednik naredi.

“U ovom trenutku, imamo nekoliko opcija", rekao je general-major Henk Tejlor iz združenog generalštaba Pentagona.

Islamska država Korasan (ISIS-K) je ogranak ekstremističke grupe koja se prethodno borila sa američkim vojnicima u Siriji i Iraku.

Brzina kojom je američka vojska uzvratila udarac ISIS-u pokazuje njeno stalno praćenje Islamske države i godine iskustva u napadima na ekstremiste u udaljenim delovima svijeta. Međutim, takođe pokazuje i granice američke moći da eliminiše ekstremističke pretnje. Neki vjeruju da će ekstremisti imati veću slobodu kretanja u Afganistanu sada kada su talibani na vlasti, prenosi AP.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG