Linkovi

Ko stoji iza ‘Islamske države Afganistana’?


Afghanistan - A member of the ISIS group and in charge of landmines was arrested in Nangarhar province.
Afghanistan - A member of the ISIS group and in charge of landmines was arrested in Nangarhar province.

“Islamska država u Afganistanu Horasan” (ISIS-K), nazvana po starom izrazu za region, pojavila se u istočnom Afganistanu krajem 2014. i početkom 2015. godine kada je “Islamska država Iraka i Sirije” (ISIL) bila na vrhuncu moći i brzo stekla reputaciju kao veoma brutalna, navode Reuters i BBC.

Od početka tvrdokorna sunitska muslimanska grupa poznata kao “Daeš” nastojala je da dovede u pitanje talibansku kontrolu nad ključnim područjima na granici s Pakistanom povezanih sa krijumčarenjem narkotika i drugih roba.

Odakle se regrutuju borci?

Neki stručnjaci kažu da su je osnovali tvrdokorni elementi pakistanskih talibana koji su pobjegli u Afganistan kada su se na njih obrušile pakistanske snage bezbjednosti. Takođe, pridružili su im se i pojedini dezerteri iz redova afganistanskih talibana koji su smatrali da njihova organizacija nije dovoljno ekstremna.

Centar za borbu protiv terorizma na West Pointu saopštio je da su u ISIS-K pored Avganistanaca angažovani i Pakistanci iz drugih militantnih grupa i uzbekistanski ekstremisti.

Nasilniji od talibana

ISIS-K se okrivljuje za neke od najtežih zločina u posljednjih nekoliko godina, a na udaru su bile škole za djevojčice, bolnice, pa čak i na porodilišta gdje su, navodno, ubili trudnice i medicinske sestre.

Istovremeno, ISIS-K je izveo niz samoubilačkih napada u Kabulu i drugim gradovima protiv vladinih i stranih vojnih ciljeva, očigledno sa ciljem da utvrdi svoj imidž kao nasilniji i ekstremniji pokret.

Akcije ISIS-K su bile usmjerene na širok spektar meta – od brutalnih pogubljenja seoskih starješina do ubistava radnika Crvenog krsta i samoubilačkih napada na okupljenu masu, uključujući niz krvavih samoubilačkih operacija na ciljeve povezane sa šiitskom manjinom.

3.000 boraca na vrhuncu moći

ISIS-K je uglavnom baziran u istočnoj provinciji Nangarhar, blizu puteva za krijumčarenje droge i ljudi u Pakistanu i van njega. U početku ograničena na mali broj područja na granici sa Pakistanom, grupa je uspostavila drugi veliki front u sjevernim provincijama, uključujući Džavzjan i Farjab.

Na svom vrhuncu grupa je brojala oko 3.000 boraca - ali je pretrpjela značajne žrtve u sukobima i sa američkim i afganistanskim snagama bezbjednosti, kao i sa talibanima. U aprilu 2017. godine, američki teretni avion bacio je bombu tešku 20.000 funti, poznatu kao MOAB (Majka svih bombi), na pećinski kompleks povezan sa ISIS-K u okrugu Ačin u istočnom Afganistanu. To je bila najveća konvencionalna bomba u američkom arsenalu.

Zvaničnici američke obavještajne službe vjeruju da je pokret iskoristio nestabilnost koja je ovog mjeseca dovela do kolapsa afganistanske vlade koju podržava Zapad da ojača svoju poziciju i intenzivira regrutaciju obespravljenih pripadnika Talibana.

Među njenim nedavnim ciljevima bili su sufijska džamija, električni stubovi i cisterne za gorivo i šiitski autobusi u Kabulu. Osim toga, američki zvaničnici vjeruju da je napad na žensku školu za šiitsku manjinu Hazara djelo ISIS-K, prenosi Reuters.

Napet odnos sa talibanima

Za razliku od talibana, čiji je interes ograničen na Afganistan, ISIS-K je dio globalne mreže “Islamske države”, koja nastoji da izvodi napade na zapadne, međunarodne i humanitarne ciljeve gdje god ih može doseći. Ipak, kako navodi Reuters, ne postoji jasna operativna veza sa glavnim pokretom “Islamske države u Iraku i Siriji”.

U međuvremenu, ISIS-K održava periferno odnose sa talibanima preko treće strane - mreže Hakani, prenosi BBC.

Prema istraživačima, postoje jake veze između ISIS-K i mreže Hakani, koja je pak blisko povezana sa talibanima.

Osoba koji je sada zadužena za bezbjednost u Kabulu je Kalil Hakani čija je glava ucijenjena na 5 miliona dolara.

Dr Sadžan (Sajjan) Gohel iz Azijsko-pacifičke fondacije (Asia Pacific Foundation) kazao je za BBC da je "nekoliko velikih napada između 2019. i 2021. uključivalo saradnju između ISIS-K, talibanske mreže Hakani i drugih terorističkih grupa sa sjedištem u Pakistanu".

Kada su 15. avgusta talibani zauzeli Kabul, grupa je pustila veliki broj zatvorenika iz zatvora Pul-e-Čarki, uključujući, navodno, militante ISIS-K i Al-Kaide.

Ali, ISIS-K se prilično razlikuje od talibana, optužujući ih da su napustili džihad i bojno polje u korist mirovnog rješenja dogovorenog u "otmjenim hotelima" u Dohi, u Kataru.

Militanti “Islamske države” sada predstavljaju veliki bezbjednosni izazov za dolazeću talibansku vladu, nešto što je zajedničko talibanskom rukovodstvu i zapadnim obavještajnim agencijama, piše BBC.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG