Linkovi

UN, NATO i EU osuđuju bombaški napad kod aerodroma u Kabulu


Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš daje izjavu pred sastanak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u sjedištu EU u Briselu, 23. juna 2021.
Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš daje izjavu pred sastanak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u sjedištu EU u Briselu, 23. juna 2021.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je u četvrtak smrtonosne napade na aerodrom u afganistanskoj prijestonici Kabulu, rekao je portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik.

Najmanje 103 osobe su poginule - 90 Afganistanaca i 13 pripadnika američke vojske - prema glavnoj afganistanskoj novinskoj agenciji Pajhvok i Pentagonu, u onome što je Gutereš nazvao "terorističkim" napadom, dok se masa Afganistanaca okupila na aerodromu u namjeri da pobjegne iz zemlje u posljednjim danima ogromnog vazdušnog transporta nakon što su nedavno taibani preuzeli zemlju.

Tokom brifinga, Dužarik je rekao novinarima: "Ovaj incident naglašava promjenjivost situacije na terenu u Afganistanu, ali i jača našu odlučnost jer nastavljamo da isporučujemo hitnu pomoć širom zemlje u znak podrške afganistanskom narodu".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tvitovao je da "oštro" osuđuje "užasan teroristički napad" i da prioritet Alijanse "ostaje da se što je moguće brže evakuiše što više ljudi na sigurno".

Portparol Talibana Suhail Šahin rekao je: "Oštro osuđujemo ovaj jezivi incident i učinićemo sve da privedemo krivce pred lice pravde".

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad, izvijestilo je više medija.

Britanski premijer Boris Džonson opisao je napade kao "varvarske". On je takođe rekao da napadi naglašavaju važnost nastavka evakuacije "na što brži i efikasniji način u satima koji nam preostaju" prije isteka roka 31. avgusta.

Nakon prvog napada, britansko ministarstvo transporta izdalo je upozorenje avio-kompanijama da izbjegnu letenje ispod 7.620 metara iznad Afganistana.

Američki kongresmen Piter Meijer, koji je nedavno bio kritikovan zbog "tajnog" putovanja u Kabul kako bi prisustvovao haosu na međunarodnom aerodromu, u tvitu od četvrtka nazvao je napad "scenarijem noćne more koje smo se plašili".

Odbor za spoljne poslove američkog Senata nazvao je napad "kukavičkim".

"Ovo je širokoobuhvatna humanitarna kriza i naša vlada mora da osigura aerodrom i evakuiše brojne građane SAD-a i ugrožene Afganistance koji očajnički pokušavaju napustiti zemlju", stoji u tvitu objavljenom na nalogu odbora.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je "kukavičke i nehumane napade na aerodrom u Kabulu", dok je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao na nastavak evakuacije sa aerodroma.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Frane Press i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG