Linkovi

Samit u Washingtonu: SAD izdvajaju više od 50 milijardi dolara za Afriku


Predsjednik Senegala Macky Sall stiže u zračnu bazu Andrews 12. decembra 2022. kako bi prisustvovao Samitu američko-afričkih lidera.
Predsjednik Senegala Macky Sall stiže u zračnu bazu Andrews 12. decembra 2022. kako bi prisustvovao Samitu američko-afričkih lidera.

Sjedinjene Države će pokazati svoju posvećenost afričkom kontinentu slanjem 55 milijardi dolara, izjavio je u ponedjeljak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan uoči trodnevnog susreta sa 50 afričkih delegacija u Washingtonu.

„SAD će izdvojiti 55 milijardi dolara Africi tokom naredne tri godine, u širokom spektru sektora, kako bi se uhvatili u koštac s ključnim izazovima našeg vremena", rekao je Sullivan. „Ove obaveze se zasnivaju na dugogodišnjem vodstvu i partnerstvu Sjedinjenih Država u razvoju, ekonomskom rastu, zdravlju i sigurnosti u Africi.”

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike, Sullivan je naglasio da ovaj novac nije uslovljen da afričke nacije osude Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu. U martu, ubrzo nakon što je invazija počela, 17 afričkih država se uzdržalo od glasanja za osudu Rusije u Ujedinjenim nacijama.

„Ne stavljamo pištolj nikome u glavu”, odgovorio je Sullivan, dodajući: „Svakoj zemlji na svijetu ćemo sa strašću i upornošću ukazati na to da treba da govori protiv ovih flagrantnih kršenja Povelje UN. Ne namećemo uslovljavanje sa stanovišta ovog samita.”

Borci protiv korupcije kažu da ove velike obaveze u dolarima blijede u poređenju sa procijenjenih 88 milijardi dolara koje godišnje iscure s kontinenta u nezakonitim finansijskim tokovima - kroz kupovinu nekretnina, offshore ulaganja ili anonimne fiktivne kompanije.

„Ako pogledate nedavne brojke, pomoć američke vlade podsaharskoj Africi kretala se između 6,5 i 7,5 milijardi dolara godišnje”, rekao je Ian Gary, izvršni direktor Koalicije za finansijsku odgovornost i korporativnu transparentnost.

„S druge strane, Afrika gubi mnogo više od toga svake godine kroz nezakonite finansijske tokove. Zato je važno prepoznati da ako želite podržati razvoj Afrike, ako želite podržati ekonomski razvoj, ako želite da Afrika bude u mogućnosti kako bismo se pozabavili klimatskom krizom i dužničkom krizom, moramo učiniti svoj dio kao Amerikanci kako bismo osigurali da afričke vlade imaju resurse da se nose s tim izazovima”, rekao je Gary.

Sullivan je rekao da će samit, koji traje do četvrtka, uključivati mali multilateralni sastanak između predsjednika Joea Bidena i odabrane grupe afričkih lidera, koji tek treba biti identificirani.

Lideri će razgovarati, između ostalog, o izborima koji će se održati na kontinentu 2023. godine, rekao je Sullivan. Riječ je predsjedničkim izborima u Kongu, Sudanu i najnovijoj zemlji na svijetu, Južnom Sudanu.

U srijedu navečer, dodao je Sullivan, šefovi svake od 50 delegacija biće pozvani na večeru s u Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG