Linkovi

Samit lidera SAD i afričkih zemalja u Washingtonu


Predsjedavajući Komisije Afričke unije (AUC) Musa Faki prisustvuje ceremoniji polaganja zakletve novog predsjednika Kenije Vilijama Ruta u Najrobiju, 13. septembar 2022. (Foto: AP/Brian Inganga)
Predsjedavajući Komisije Afričke unije (AUC) Musa Faki prisustvuje ceremoniji polaganja zakletve novog predsjednika Kenije Vilijama Ruta u Najrobiju, 13. septembar 2022. (Foto: AP/Brian Inganga)

Bajdenova administracija se nada da će iskoristiti skup 50 afričkih delegacija u Washingtonu "za uzdizanje i osnaživanje afričkih institucija, građana i nacija", kroz razgovore o izazovima kao što su zdravstvo, demokratija, upravljanje, investicije, razvoj, klimatske promene i još mnogo toga.

Učesnici samita lidera SAD i Afrike provešće tri dana u Washingtonu razgovarajući o izazovima, potrebama i nadama jedne petine svjetske populacije, raširene po kopnu koje je veće od Kine, Indije, kontinentalnog dijela SAD i većeg dijela Evrope zajedno, i gdje se govori čak trećina svjetskih jezika.

Ovogodišnji samit, koji počinje u utorak, biće usmjeren na "produbljivanje i proširenje dugoročnog partnerstva SAD i Afrike i unaprijeđivanje naših zajedničkih prioriteta, pojačavanje afričkih glasova da kolaborativno ispunjavaju izazove koji definišu ovu eru", rekao je visoki zvaničnik administracije.

Ko je unutra – i ko je izašao

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost rekao je za Glas Amerike da je svih 50 pozvanih delegacija – iz 49 zemalja plus Afričke unije – "potvrdilo svoje učešće" , ali nije rekao na kom nivou vlasti.

Pet zemalja nije pozvano, saopštila je Bijela kuća. Burkina Faso, Mali, Gvineja i Sudan su isključeni zato što ih je Afrička unija suspendovala zbog neustavnih promjena vlade, a SAD nemaju diplomatske odnose sa parija državom Eritrejom.

Ne planiraju sve zemlje da šalju šefove država, rekli su zvaničnici raznim novinarima u Afričkoj diviziji Glasa Amerike – što otvara pitanje koliko razgovori mogu da budu efikasni bez direktnog angažovanja lidera koji imaju znatnu moć.

Vojska

Na samitu će biti razmatrano i kako SAD mogu da sarađuju sa afričkim vladama na bezbjednosnim izazovima, koji su posebno akutni u regionu Sahela i u Somaliji.

U razgovoru sa novinarima u utorak, Čidi Blajden, zamjenik pomoćnika sekretara odbrane za afrička pitanja, rekao je da je ekstremistička islamska grupa Al Šabab iz Somalije i dalje najveća prijetnja.

Visoki zvaničnik sekretarijata za odbranu rekao je da Pentagon zauzima trostruki pristup – spajanje odbrane, razvoja i diplomatije – za rješavanje afričkih bezbjednosnih izazova.

"Da, nasilna ekstremistička prijetnja je veoma veliki izazov, ali ono što takođe shvatamo je da je pogoršana činjenicom da postoje izazovi sa upravljanjem i da postoji nedostatak mogućnosti, a razvojni izazovi takođe čine savršenu oluju nestabilnosti i krhkosti u nekim od tih zemalja", rekao je zvaničnik odbrane. "A, to nije nešto što možete da popravite samo sistemom naoružanja ili više obuke."

Zvaničnici Pentagona takođe su izrazili zabrinutost zbog tajanstvene ruske plaćeničke Wagner grupe, koja se pojavila u nekoliko afričkih zemalja koje se bore sa nesigurnošću i nestabilnošću, i gdje je, rekao je zvaničnik, "njihovo prisustvo pogoršalo neke od tih uslova, umjesto da doprinese poboljšanju bezbjednosne situacije".

Novac

Međutim, na jednu temu, većina afričkih zemalja se slaže: najbogatija nacija na svijetu ima veliku ulogu u promovisanju prosperiteta i razvoja na kontinentu.

"Sjedinjene Države treba da urade više u pogledu trgovine između SAD i Afrike, što se tiče američkih investicija u Africi, što se tiče američkog kreditiranja Africi i zaista, američke pomoći Africi", kaže Alojzijus Uče Ordu, direktor Inicijative za rast Afrike u Institutu Brookings.

Američki zvaničnici su svjesni toga, kaže Čidi Blajden.

"Samit lidera Afrike će staviti veliki naglasak na poslovni forum koji će okupiti brojne investitore iz privatnog sektora koji mogu da razmjenjuju sa afričkim partnerima, na čemu su tačno u stanju da sarađuju u različitim sektorima poslovanja koje imamo ovdje u Sjedinjenim Državama".

Moral

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da planiraju da se suprotstave problematičnim pitanjima, poput nevoljnosti afričkih zemalja da osude Rusiju zbog njene februarske invazije na Ukrajinu. Pored toga, SAD su dugo bile obazrive u odnosu na napredak Kine na kontinentu kroz svoju ambicioznu infrastrukturnu inicijativu Pojas i put.

XS
SM
MD
LG