Linkovi

Većina birača protiv odlaganja izbora u SAD


Zvaničnici u okrugu Majami Dejd na Floridi provjeravaju potpise na biračke listiće koji su stigli poštom (Foto: AP/Lynne Sladky)

Dvije trećine registrovanih birača u SAD protivi se odlaganju predsjedničkih izbora zbog pandemije koronavirusa, a više od polovine smatra da je predsjednik Donald Trump iznio tu ideju da bi pomogao sebi politički, pokazuje istraživanje Reutersa i Ipsosa, koje je objavljeno u srijedu.

Anketa, u kojoj su učestvovala 882 registrovana birača, sprovedena je od 31. jula do 4. avgusta, nedugo nakon što je Trump bez dokaza ustvrdio da će povećano glasanje poštom dovesti do izborne prevare i sugerisao da se izbori, zakazani za 3. novembar, odlože. Tu ideju odmah su odbacili demokratski i republikanski članovi Kongresa, koji je jedini nadležan za utvrđivanje datuma izbora.

Većina Amerikanaca takođe je protiv Trumpovog prijedloga. Prema istraživanju, 66 odsto registrovanih birača protivi se odlaganju novembarskih izbora, među kojima je 80 odsto demokrata i 50 odsto republikanaca.

23 odsto registrovanih birača - od kojih su većina republikanci - podržava odlaganje izbora, dok je 11 odsto ispitanika navelo da nije sigurno.

Odvojena anketa Reutersa i Ipsosa, sprovedena od 3. do 4. avgusta među 964 učesnika, pokazuje da kandidat demokrata Joe Biden ima prednost nad Trampom od 10 odsto među registrovanim biračima, manje od 100 dana uoči održavanja predsjedničkih izbora. Većina, 44 odsto, vjeruje da bi Biden bolje odgovorio na pandemiju koronavirusa.

Na pitanje zašto misle da Trump želi da odloži izbore, 54 odsto registrovanih birača sugerisalo je u svom odgovoru da smatra da predsjednik pokušava da pomogne sebi politički, da bi bio ponovo izabran. Od tog procenta, 42 odsto smatra da "Trump misli da ima bolju šansu da pobijedi ako se izbori odlože", a 12 odsto misli da američki lider "želi da odvrati pažnju javnosti od pandemije i ekonomije".

Još 21 odsto ispitanika odgovorilo je da misli da je Trump zabrinut zbog izborne prevare, a 10 odsto smatra da predsjednik "želi da zaštiti Amerikance od širenja koronavirusa na biračkim mjestima".

Amerikanci su podijeljeni po partijskoj liniji kada je riječ o Trumpovim namjerama. Demokrate uglavnom smatraju da predsjednik pokušava da pomogne sebi politički, dok većina republikanaca vjeruje Trumpovim tvrdnjama da želi da zaštiti integritet američkih izbora.

Pojedini pravni eksperti upozoravaju da bi Trumpovi učestali napadi mogli da podriju vjeru njegovih pristalica u izborni proces zbog čega bi možda teže prihvatili ishod izbora, u slučaju da Trump izgubi, prenosi Reuters.

Pandemija koronavirusa, koja je zarazila milione Amerikanaca i odnijela više od 156.000 hiljada života, dramatično je promijenila političku situaciju u zemlji.

Mnogi glasači zabrinuti su zbog širenja virusa što je dovelo i do znatno povećanog obima glasanja poštom tokom ovogodišnjih stranačkih izbora na kojima su birani predsjednički kandidati. Pala je i Trumpova popularnost, zbog kritika načina na koji je odgovorio na pandemiju.

Oko 57 odsto Amerikanaca saopštilo je da ne podržava Trumpov odgovor na pandemiju, dok 38 odsto podržava, pokazuju rezultati ankete sprovedene od 3. do 4. avgusta. Istraživanje Reutersa i Ipsosa sprovedeno je na internetu širom SAD.

XS
SM
MD
LG