Linkovi

Umjesto na konvencijama, Trump prihvata nominaciju iz Bijele kuće, Biden iz svog doma


Joe Biden i Donald Trump (Foto: AP)
Joe Biden i Donald Trump (Foto: AP)

Bivši potpredsednik Joe Biden neće putovati u Viskonsin da prihvati nominaciju demokrata za kandidaturu za predsednika tokom partijske nacionalne konvencije ovog mjeseca, zbog straha od koronavirusa, naveli su stranački zvaničnici.

Odluka da Biden i drugi zvaničnici ne idu u Milvoki, gdje su demokrate planirale da održe konvenciju koja bi trajala nekoliko dana, označava da će događaj planiran od 17. do 20. avgusta biti skoro u potpunosti virtuelan. Biden će prihvatiti imenovanje i obratiti se naciji iz svog doma u Delaveru, navela je Demokratska stranka.

S druge strane, republikanski predsjednik Donald Trump naveo je da će vjerovatno svoj govor o prihvatanju nominacije održati iz Bijele kuće, krajem mjeseca.

Ove promjene u posljednjem momentu su samo podsjetnik kako je pandemija izazvala poremećaj u tradicionalnoj kampanji za predsjedničke izbore 3. novembra. Predsjedničke konvencije su obično bile događaj koji se prenosi na televiziji, gdje su držani vatreni govori pred partijskim poklonicima.

Demokratski nacionalni komitet (DNC) naveo je da je odluka donijeta da bi se zaštitilo zdravlje stanovnika Milvokija, kao i ogromnog broja ljudi koji bi učestvovali na nacionalnoj konvenciji.

Konvencija će biti događaj od dva sata svako veče u udarno vreme, sa uključenjima iz cijele zemlje, naveo je DNC.

"Od samog početka pandemije, stavljamo zdravlje i bezbjednost američkog naroda na prvo mjesto", navodi predsjedavajući DNC Tom Perez u saopštenju.

Republikanska konvencija trebalo je da bude održana u Šarlotu u Sjevernoj Karolini, prije nego što je Trump pomjerio dio događaja u Džeksonvil na Floridi, pošto je guverner Sjeverne Karoline upozorio da možda neće dozvoliti velika okupljanja.

Međutim, širenje zaraze koronavirusom na Floridi navelo je Trumpa da otkaže planove. Samo jedno veče konvencije, veče za nominaciju, održaće se u Šarlotu, objavio je Trump u intervjuu za Fox News u srijedu.

Trump je rekao da će veliki dio konvencije biti virtuelan i da će biti govora održanih uživo sa raznih lokacija, uključujući njegovo obraćanje naciji 27. avgusta

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG