Linkovi

Tijesne trke u Kaliforniji mogle bi da odrede ko će kontrolisati Predstavnički dom


ARHIVA - Kejti Porter, člaica Kongresa, govori tokom svejdočenja u Vašingtonu, 8. juna 2022. Porter je učesnica jedne od nekolko trka u Kaliforniji za koje je prerano proglasiti pobjednika.
ARHIVA - Kejti Porter, člaica Kongresa, govori tokom svejdočenja u Vašingtonu, 8. juna 2022. Porter je učesnica jedne od nekolko trka u Kaliforniji za koje je prerano proglasiti pobjednika.

Niz izbornih trka u Kaliforniji, za koje je i dalje prerano da se proglase pobjednici, i dalje su u igri i mogle bi na kraju da odrede da li republikanci preuzmaju kontrolu nad Predstavničkim domom SAD, ili demokrate zadržavaju vlast.

Milioni glasova bili su neprebrojani u srijedu uveče u američkoj saveznoj državi sa najviše stanovnika, tako da je neizvjesnost ostala u desetak od ukupno 52 trke za članove Predstavničkog doma. Najkonkurentnije od tih trka su u regionu Los Anđelesa i pojasu farmi Centralne doline.

U južnoj Kaliforniji, demokratski zastupnici Kejti Porter i Majk Levin u tijesnoj su trci, uprkos tome što je predsjednik Joe Biden predizborni zamah u kasnim satima vodio u njihovo ime. Istočno od Los Anđelesa, republikanski predstavnik Ken Kalvert je zaostajao za demokratom Vilom Rolinsom za 12 procentnih poena, ali je izbrojano manje od jedne trećine očekivanih glasova.

Arhiva - Republikanski čan Kongresa Ken Klevert iz Kalifornije govori tokom saslušanja u Vašingtonu.
Arhiva - Republikanski čan Kongresa Ken Klevert iz Kalifornije govori tokom saslušanja u Vašingtonu.

U Centralnoj dolini, predstavnik republikanaca Dejvid Valadao, koji je glasao za opoziv tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, ima 54 odsto do sada prebrojanih glasova u svojoj trci protiv demokrate Rudija Salasa, ali većina glasačkih listića tek treba da bude izbrojana. Prije četiri godine, Valadao je izgubio kandidaturu za reizbor pošto je vidio kako značajna prednost na dan izbora nestaje, pošto su prebrojani kasno pristigli glasački listići poštom. Vratio se na položaj 2020.

Ukoliko bi demokrate pobijedile Kalverta i pobijedile u drugim takmičenjima u kojima su bili vodeći ili samo neznatno zaostajali, ova godina bi bila odjek 2018, kada su demokrate preuzele sedam mjesta u Kaliforniji koje su držali republikanci na putu ponovnog preuzmanja Predstavničkog doma.

Ali ako Kalvert izdrži i republikanci zbace Porter i Levina i dobiju otvoreno mjesto u Centralnoj Kaliforniji, scenario bi izgledao slično onom iz 2020. godine, kada su kandidati republikanaca zamijenili četiri mjesta u državi u kojoj ima registrovanih demokrata više od republikanaca u odnosu skoro 2 prema 1 .

'Politički vođa' ili 'ostrvo'

S obzirom na to da se glasovi još broje u ključnim trkama, "ne znamo da li je Kalifornija politički lider ili ostrvo", rekao je Tad Kuser, profesor političkih nauka na Univerzitetu Kalifornija - San Dijego.

Ako demokrate mogu da zadrže mjesta Porter i Levina i otjeraju Kalverta, "ovaj crveni talas koji se proširio širom zemlje postaje plavi kontra talas", rekao je on.

U širem smislu, Kalifornija se uglavnom oslanjala na svoje liberalne sklonosti na dan izbora. Guverner Gevin Njusom i američki senator Aleks Padilja, obojica demokrate, lako su ponovo izabrani, birači su velikom većinom podržali upis prava na abortus u državni ustav, a zakonodavna vlast je ostala čvrsto u rukama demokrata.

Demokrate su se takođe pojavile u poziciji da zadrže kontrolu nad svim kancelarijama širom države. Republikanac nije pobijedio ni u jednoj od tih trka u Kaliforniji od 2006. godine kada je Arnold Švarceneger bio ponovo izabran za guvernera.

Potencijal za male pomake odražavao je nacionalni politički pejzaž, u kojem se predviđanja o republikanskom talasu koji će zahvatiti Kongres i čvrstu kontrolu na strani GOP-a (Republikanske partije) nisu ostvarila. Republikanci su se približili maloj većini u Predstavničkom domu, dok će o kontroli Senata odlučivati tijesne trke u Arizoni, Nevadi i Džordžiji.

Gubitak Kejti Porter bi bio zapanjujući, pošto je potrošila više od 24 miliona dolara da bi osvojila treći mandat. Ona je zvijezda progresivnog krila stranke, plodan prikupljač sredstava sa pristalicama na nacionalnom nivou i često se pominje kao buduća kandidatkinja za Senat SAD.

Sa otprilike polovinom prebrojanih glasova, bila je praktično izjednačena sa republikancem Skotom Bauom, koji ju je nemilosrdno kritikovao zbog skokova cijena benzina i namirnica u tijesno podeljenom primorskom okrugu, koji drži konzervativnu liniju. Porter se snažno fokusirala na zaštitu reproduktivnih prava, pošto je Vrhovni sud poništio odluku Rou protiv Vejda.

Kalvert je republikanac sa najdužim stažom u kalifornijskoj kongresnoj delegaciji - prvi put je izabran 1992. godine.

Podrška koju mu je pružio Trump predstavljala je izazov u novom, preoblikovanom okrugu koji je približno podjednako podijeljen između demokrata i republikanaca, koji uključuje mnoge transplantirane stanovnike Los Anđelesa i liberalni Palm Springs, koji ima veliku koncentraciju LGBTQ glasača.

"Dubina džepa" najveća briga

U okrugu usidrenom u okrugu San Dijego, Levin je bio u tijesnoj borbi sa republikancem Brajanom Merjotom, koji je takođe ukazivao na probleme "dubine džepa" koji su bili najveća briga za glasače na nacionalnom nivou. Biden je vodio kampanju za njega samo nekoliko dana prije izbora.

Republikanci u Kaliforniji vjerovali su da bi čak pet izbprnih okruga u Predstavničkom doma u toj državi moglo da se preokrene - dovoljno da bi njihova stranka preuzela kontrolu u godini kada birači obično kažnjavaju stranku koja drži Bijelu kuću.

Republikanski predstavnik Kevin Makarti iz Bejkersfilda bio bi na redu da zamijeni predsjednicu iz San Franciska Nensi Pelosi.

Demokrate su se nadale da će povratiti četiri mjesta koja su izgubile 2020. i ojačati svoju dominaciju u državnoj kongresnoj delegaciji. Republikanci drže samo 11 od 53 mjesta u državi, što pada na 52 mjesta sljedeće godine, jer je nekada nagli rast stanovništva Kalifornije u zastoju.

Jedna od najtešnjih trka bila je za otvoreno mjesto, 13. okruga Centralne doline, koji ima istaknuto demokratsko opredeljenje i veliku latino populaciju. Ali najdisciplinovaniji birači su bijelci, stariji, imućniji vlasnici kuća, dok birači radničke klase, uključujući mnoge Latinoamerikance, manje dosljedno izlaze na birališta. Republikanac Džon Duarte i demokrata Adam Grej bili su skoro izjednačeni.

U okrugu naklonjenom demokratama sjeverno od Los Anđelesa, republikanski predstavnik Majk Garsija držao je prednost od 15 procentnih poena nad demokratkinjom Kristi Smit u njihovoj trećoj uzastopnoj trci. Garsija je dobio prethodne dvije trke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG