Linkovi

Republikanci se približavaju većini u Zastupničkom domu, Senat još uvijek neizvjestan


USA-ELECTION/GEORGIA
USA-ELECTION/GEORGIA

Republikanci su rano u četvrtak bili sve bliže osiguravanju većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa, dok je kontrola nad Senatom visila o koncu, dva dana nakon što su demokrati spriječili republikanski "crveni val" na izborima u sredini mandata.

Republikanci su osvojili najmanje 210 mjesta u Zastupničkom domu, predviđa Edison Research, osam manje od 218 potrebnih da preotmu Zastupnički dom od demokrata i učinkovito zaustave zakonodavni program predsjednika Joea Bidena.

Iako su republikanci i dalje favorizirani, ostaje još 33 izbora za Zastupnički dom o kojima se tek treba odlučiti - uključujući 21 od 53 najkonkurentnije utrke, na temelju Reutersove analize vodećih nestranačkih prognozera - što vjerojatno osigurava da konačni ishod neće biti utvrđen još neko vrijeme.

Sudbina Senata bila je daleko manje izvjesna. Obje strane bi mogle preuzeti kontrolu tako što će pobijediti izbore u Nevadi i Arizoni, gdje dužnosnici metodično zbrajaju hiljade neprebrojanih glasačkih listića.

Podjela bi značila da bi većina u Senatu došla do drugog kruga izbora u Georgiji po drugi put u dvije godine. Sadašnji demokratski predsjednik Raphael Warnock i republikanski protukandidat Herschel Walker nisu uspjeli doseći 50% u utorak, što ih je prisililo na bitku jedan na jedan 6. decembra.

Čak bi i tanka većina u Zastupničkom domu omogućila republikancima da oblikuju ostatak Bidenova mandata, blokirajući prioritete poput prava na pobačaj i pokretanje istraga protiv njegove administracije i obitelji.

Biden je priznao tu stvarnost u srijedu, rekavši da je spreman raditi s republikancima. Dužnosnik Bijele kuće rekao je da je Biden telefonski razgovarao s čelnikom Predstavničkog doma republikanaca Kevinom McCarthyjem, koji je ranije tog dana objavio svoju namjeru da se kandidira za predsjednika Predstavničkog doma ako republikanci budu kontrolirali dom.

"Mislim da je američki narod jasno dao do znanja da očekuje da i republikanci budu spremni surađivati sa mnom", rekao je Biden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Ako McCarthy bude sljedeći predsjednik Zastupničkog doma, moglo bi mu biti izazovno održati na okupu svoj razdorni klub zastupnika, s desničarskim krilom koje nema mnogo interesa za kompromis.

Očekuje se da će republikanci zahtijevati smanjenje potrošnje u zamjenu za povećanje granice zaduživanja zemlje iduće godine, obračun koji bi mogao uplašiti financijska tržišta.

Kontrola nad Senatom, u međuvremenu, dala bi republikancima moć da blokiraju Bidenove kandidate za pravosudne i administrativne položaje.

MJEŠOVITI REZULTATI

Stranka na vlasti povijesno trpi gubitke na prvim predsjedničkim izborima u sredini mandata, a Biden se borio s niskim rejtingom odobravanja. Ali demokrati su uspjeli izbjeći poraz koji su republikanci očekivali.

Rezultati objavljeni u utorak sugeriraju da birači kažnjavaju Bidena zbog najveće inflacije u 40 godina, dok se također bune protiv republikanskih nastojanja da zabrane pobačaj i bacaju sumnju na nacionalni proces prebrojavanja glasova.

Biden je izbore zamislio kao test američke demokracije u vrijeme kada su stotine republikanskih kandidata prihvatile Trumpove lažne tvrdnje da su predsjednički izbori 2020. bili pokradeni.

Brojni poricatelji izbora pobijedili su u utorak, ali mnogi koji su tražili položaje za nadzor izbora na državnoj razini bili su poraženi.

“Bio je to dobar dan, mislim, za demokraciju”, rekao je Biden.

Trump, koji je preuzeo aktivnu ulogu u regrutiranju republikanskih kandidata, imao jerazličite rezultate.

Zabilježio je pobjedu u Ohiju, gdje je autor "Hillbilly Elegy" J. D. Vance osvojio mjesto u Senatu i zadržao ga u rukama republikanaca. Ali nekoliko drugih kandidata koje je podupirao Trump pretrpjelo je poraze, poput umirovljenog slavnog kirurga Mehmeta Oza, koji je izgubio ključnu utrku za Senat u Pennsylvaniji od demokrata Johna Fettermana.

U međuvremenu, republikanski guverner Floride Ron DeSantis, koji bi mogao izazvati Trumpa 2024., osvojio je reizbor za gotovo 20 postotnih bodova, ojačavši svoj rastući nacionalni profil.

XS
SM
MD
LG