Linkovi

Mogu li demokrate u Kongresu da obezbijede glasanje poštom?


Chuck Schumer i Nancy Pelosi

Demokrate strahuju da bi mani budžet za Pošte SAD mogao da sabotira glasanje putem pošte na predstojećim predsjedničkim izborima.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi pozvala je članove Kongresa da se vrate sa ljetnje pauze kako bi glasali o dodatnim finansijskim sredstvima za Poštu SAD - pošto je upravnik Pošte kojeg je postavio predsjednik Donald Trump predložio da se budžet smanji.

Demokrate strahuju da bi smanjen budžet pošte mogao da sabotira proces glasanja poštom na predsjedničkim izborima 3. novembra, što je opcija zbog pandemije.

Predstavnički dom će razmatrati prijedlog zakona kojim se, kako je rekla Pelosi, obezbjeđuje normalno funkcionisanje poštanskih usluga.

Pošta je stub naše demokratije i ključna za pojedine usluge poput dostave recepata za lijekove, socijalne pomoći, plata, poreza i glasačkih listića za milione Amerikanaca, čak i za one koji žive u najudaljenijim krajevima.
Nancy Pelosi

Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer pozvao je lidera republikanske većine Mitch McConella da vrati senatore sa ljetnje pauze kako bi i oni izglasali propis o pošti kojim bi se, kako kaže Schumer, popravila "velika šteta" koju je načinio upravnik Pošte SAD Louis DeJoy. DeJoyj je inače donator Republikanske partije i čovjek kojeg je na to mjesto postavio predsjednik Donald Trump. ​

Pelosi i Schumer su pozvali DeJoya i direktora Pošte Roberta Dunkana da svjedoče u Kongresu.

Predsjednik Donald Trump je ranije, bez dokaza, iznosio tvrdnje da je glasanje poštom nepouzdano i da vodi ka izbornoj prevari. Protekle nedjelje je priznao da želi da odloži odobravanje dodatnih 25 milijardi dolara za Poštu SAD kako bi otežao glasanje.

Međutim, poslije je promijenio priču i rekao da će odobriti budžet ako demokrate usvoje paket pomoći za građane koji žele republikanci.

"Predsjednik je eksplicitno iskazao namjeru da manipuliše poštanskim uslugama kako bi onemogućio građanima da glasaju. Vrh Pošte treba da objasni narodu i Kongresu zašto želi da sprovede ovako opasne političke odluke koje prijete da ušutkaju glasove milione ljudi, samo nekoliko mjeseci prije izbora", naveli su u zajedničkom saopštenju Schumer i Pelosi.

Međutim, šef Trumpovog kabineta Marc Medows negirao je da predsjednik želi da manipuliše glasanjem.

Predsjednik SAD se neće miješati ni u čije pravo glasa, bilo da se glasa poštom ili na drugi način.
Marc Medows, šef kabineta Predsjednika Donalda Trumpa u izjavi za CNN

Ali, kazao je i da se Bijela kuća pribojava da bi masovno glasanje poštom moglo da odloži rezultate izbora.

"Problem je u tome što nećemo znati rezultate istog dana, 3. novembra, možda nećemo znati rezultate mjesecima".

Devet od 50 saveznih država planira da glasanje bude skoro isključivo poštom. Milioni Amerikanaca u drugim državama imaju tu opciju ako je zatraže.

Pojedini analitičari kažu da nema dokaza da glasanje poštom ide na ruku bilo kojoj stranci, ali upozoravaju da bi opstrukcija takvog načina glasanja mogla da šteti Republikancima - čije je biračko tijelo starije i vjerovatno bi, zbog pandemije, glasalo poštom, prije nego na biračkom mjestu.

XS
SM
MD
LG