Linkovi

Trump protiv novog izdvajanja novca za Poštu, jer bi to moglo da pospješi glasanje poštom


Članica biračkog odbora nosi zaštitnu opremu dok posmatra glasačku kutiju sa glasovima pristiglim poštom, tokom ranog glasanja, 7. avgusta 2020, u Miami Beachu, Florida.

Predsjednik SAD Donald Trump u četvtak se usprotivio zahtjevima demokrata za izdvajanje milijardi dolara za poštansku službu SAD, pošto bi to olakšalo put za glasanje putem pošte na novembarskim predsjedničkim izborima, za šta on tvrdi, bez dokaza, da bi moglo da vodi do velike izborne prevare i lažranja glasova protiv njega.

Trump je rekao za Fox poslovnu mrežu "sada im treba novca kako bi omogućili da pošta radi, kako bi mogla da preuzme sve te milione i milione glasova. Ali ukoliko ne dobiju ta dva, to znači da ne možete da imate univerzalno glasanje poštom, pošto neće imati dovoljo opreme da bi ga bilo".

Trump je rekao: "Te stvari su (25 milijardi dolara) za poštu i 3,5 milijardi za glasanje putem pošte. Ukoliko ne postignemo sporazum, to znači da ne mogu da dobiju novac, što znači da ne mogu da imaju univerzalno glasanje poštom. Jednostavno se ne može dogoditi".

Pregovori Bijele kuće i opozicionih demokratskih zakonodavaca uključili su i diskusiju o finansiranju Pošte, zajedno sa širim paketom pomoći za radnike koji su ostali bez posla, američke porodice, biznise i državne i lokalne vlade pogođene nepokolebljivom pandemijom koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Ali, razgovori su propali prije nedjelju dana po pitanju finansiranja poštanske službe i produžetka pomoći za ugrožene zbog koronavirusa. Demokrate su pozivale na više trošenja, dok su republikanci zagovarali manje. Napori da se razgovori obnove propali su u srijedu.

U martu, republikanac Trump iznio je još jedan razlog zbog kog se protivi povećanju glasanja pošto smatra bi to moglo da donese više glasova demokratama.

On je rekao tada da bi to dovelo do "nivoa glasanje koje bi, ukoliko ikad pristanete na to, dovelo do toga da republikanac više nikad ne bude izabran u ovoj zemlji".

Trump je u više navrata iznosio svoje protivljenje glasanju poštom, tvrdeći da je ono prepuno prevare, iako su slučajevi korupcije u procesu američkog glasanja bili rijetki. Odustao je od toga prije nedjelju dana, ipak, rekavši da je glasanje poštom bilo u redu u jugoistočnoj državi Floridi, jer su ga nedavno nadgledala dvojica republikanskih guvernera koji ga podržavaju. U isto vrijeme, njegova kampanja je podnijela tužbu kako bi blokirala prošireno glasanje putem pošte u zapadnoj državi Nevadi, kojom upravlja demokratski guverner, koji je oštar kritičar Trumpa.

Pet od pedeset američkih država već sprovode izbore gotovo u potpunosti putem pošte. Brojni guverneri država brzo su se ove godine pokrenuli kako bi olakšali glasanje putem pošte, čime bi ublažili strahovanja kod glasača koji ne žele da dođu u kontakt sa koronavirusom odlaskom na biračka mjesta širom zemlje, gde bi mogli da se nađu licem u lice sa drugim ljudima.

Demokrate su napale Trumpa da pokušava da ograniči novu pomoć za poštansku službu.

Demokratski senator Chris Coons​ rekao je za MSNBC: "Prvo sam se nadao da to nije bio namjerni napor da se odbace izbori. Veoma sam zabrinut s obzirom na nedavne promjene u rukovodstvu poštanske službe koje smo vidjeli kod generalnog direktora, za kog ću vas podsjetiti da je bio saradnik Trumpove kampanje".

Novi generalni menadžer Pošte, Louis DeJoy, koji je donirao 2,7 miliona dolara Trumpu i drugim republikancima od 2017. godine, naredio je smanjenja u plaćanju prekovremenog rada za poštanske radnike u naporu da umanji hronične gubitke te agencije, ali kritičari kažu da je to rezultiralo usporavanjem isporuke pošte.

Pored moguće teme prevara, prošireno glasanje putem pošte dovelo je do produžetka brojanja glasova u brojnim državama SAD ove godine na preliminarnim izborima kod demokrata i republikanaca, nekad ostavljajući ishod pod znakom pitanja nedjeljama.

Na hiljade glasača zatražilo je biračke listiće putem pošte, mnogo više nego što je to bio slučaj u ranijim izbornim procesima, radije nego da idu na biračka mjesta u vladine zgrade, škole, crkve, vatrogasne stanice i druga mjesta, usred pandemije.

Zbog vjerovatno velikog rasta glasanja putem pošte, brojni američki politički analitičari upozoravali su da bi brojanje glasova na nacionalnim izborima 3. novembra moglo da bude odloženo mnogo nakon izbornog dana, vjerovatno ostavljajući rezultat nadmetanja Trumpa protiv demokratskog kandidata Joe Bidena u limbu danima ili nedjeljama.

XS
SM
MD
LG