Linkovi

Umjesto debate, Trump i Biden odvojeno sa biračima


Donald Trump i Joseph Biden, kandidati na novembarskim predsjedničkim izborima (Foto: AP)
Donald Trump i Joseph Biden, kandidati na novembarskim predsjedničkim izborima (Foto: AP)

Kada je prethodno planirana predsjednička debata u četvrtak otkazana, republikanski predsjednik Donald Trump i njegov demokratski protivkandidat, bivši potpredsjednik Joe Biden, preorijentisali su se na događaje na kojima će odgovarati na pitanja glasača. 

NBC će emitovati događaj na kome je Trump u Majamiju, na Floridi, a ABC onaj na kome je Biden u Filadelfiji u Pensilvaniji.

Florida i Pensilvanija su ključne države za obojicu kandidata na novembarskim izborima. Broj glasača koji se javlja u oba događaja mogao bi da bude nezvanični pokazatelj koji kandidat ima prednost, manje od tri nedjelje do izbora.

Prebacivanje sa jednog na drugi događaj, takođe može da pomogne neopredeljenim glasačima da vide kako kandidati odgovaraju na mnoga ista pitanja.

Skoro 12 miliona Amerikanaca je već glasalo na prijevremenim izborima u većini američkih saveznih država. Mnogi su glasali ranije jer su jako zainteresovani za kampanju, dok su drugi samo željeli da izbjegnu duge redove na dan izbora i direktan kontakt sa drugim glasačima zbog pandemije koronavirusa, koja se ne smiruje u Sjedinjenim Državama.

Dva događaja u četvrtak ne mogu da zamijene ono što je trebalo da bude drugi susret kandidata poslije oštre debate krajem septembra, za koju neki analitičari kažu da je bila najgora u američkoj političkoj istoriji. Obojica kandidata su stalno prekidala jedan drugog u sat i po debate, Trump više nego Biden.

Biden mjesecima ima čvrstu prednost nad Trumpom u anketama u cijeloj naciji, što predsjedniku ostavlja mogućnost da bude treći američki vođa u posljednje četiri decenije koji nije ponovo izabran poslije jednog mandata u Bijeloj kući.

Tokom ljetnjih mjeseci, Biden je vodio 6 ili 7 procentnih poena u nekoliko sakupljenih istraživanja, skoro polovina urađenih u ključnim saveznim državama.

Sada, poslije Trumpovog nastupa u prvoj debati i nakon što mu je otkriven COVID19, ankete pokazuju da Biden vodi više od 10 poena. Njegova prednost u ključnim državama se približava onoj na nacionalnom nivou.

Jedan od istraživača, site FiveThirtyEight.com, sada ima 40 hiljada kompjuterskih simulacija, koje pokazuju da Biden pobjeđuje Trumpa 87 u 100 puta, što je veliko povećanje u nekoliko mjeseci.

Dvojica kandidata je trebalo da se suoče u četvrtak, ali je Trump otkazao nakon što je nezavisna Komisija za predsjedničke debate objavila da bi mogla biti održana virtuelno. Komisija je tako odlučila dok je Trumpovo zdravlje bilo upitno, nakon što je testiran pozitivno na koronavirus.

Malo nakon toga, Biden je zakazao događaj na ABC televiziji, te je debata zvanično otkazana. Dvojica kandidata i dalje bi trebalo da se pojave 22. oktobra na debati, 12 dana prije izbora.

NBC je objavio da su pristali da budu domaćini Trumpu, nakon što su dobili nezavisan dokaz da predsjednik nije pretnja po zdravlje glasača koji će učestvovati, po ekipu televizije i moderatorke, voditeljke emisije "Today", Savane Gatri.

Za razliku od Trumpovih političkih mitinga, gdje malo njegovih pristalica nosi maske da spriječi širenje virusa, svi u publici u Majamiju sjediće napolju u muzeju i moraće da nose maske. Gatri i Trump biće udaljeni najmanje 4 metra.

Dvojica kandidata su ove nedjelje putovala u države koje mogu da prelome izbore, gdje pobjednici u državama određuju ko je pobijedio, a ne glasači na izborima. Države sa najviše stanovnika imaju veliku važnost za Elektorski koledž, koji je Trump osvojio u 2016, iako je izgubio glasove birača od demokrate Hilari Klinton.

Tramp je održao miting u utorak u Pensilvaniji, a u srijedu se uputio ka državi na srednjem zapadu, Ajovi. Biden je u utorak bio na Floridi i održava virtuelno prikupljanje sredstava u srijedu.

XS
SM
MD
LG