Linkovi

Trump tvrdi da ima napretka u borbi protiv pandemije, zaraženi i Penceovi saradnici


Predsjednik Donald Trump govori na mitingu na regionalnom aerodromu u Nju Hempširu. (Foto: AP Photo/Alex Brandon)
Predsjednik Donald Trump govori na mitingu na regionalnom aerodromu u Nju Hempširu. (Foto: AP Photo/Alex Brandon)

Predsjednik Donald Trump ponovio je u nedjelju da je zemlja "bliže kraju" pandemije koronavirusa, uprkos novom rastu broja zaraženih.

Sjedinjene Države su u petak registrovale 84.244 novih slučajeva koronavirusa, a 79.852 u subotu, što su najveći dnevni bilansi od izbijanja pandemije koja je odnijela oko 225.000 života, prenosi Reuters.

"Bliže smo kraju, imamo vakcine, imamo sve. Čak i bez vakcina, bliže smo kraju", rekao je Trump na mitingu u Nju Hempširu, na kojem mnoge njegove pristalice nisu nosile masku niti držale fizičku distancu.

Ustvrdio je i da SAD imaju toliko zaraženih "zato što stalno testiraju".

Šef kabineta Bijele kuće Mark Medouz prethodno je priznao da Trumpova administracija ne može da zaustavi širenje koronavirusa i da je umjesto toga usredsređena na razvoj vakcine.

"Nećemo kontrolisati pandemiju. Kontrolisaćemo činjenicu da razvijemo vakcinu, lijekove", poručio je Meoduz gostujući u programu CNN-a "Stanje nacije".

Na pitanje zašto SAD neće kontrolisati pandemiju, visoki zvaničnik Bijele kuće je odgovorio: "Zato što je riječ o zaraznom virusu kao što je grip". Izrazio je međutim uvjerenja da će virus "biti poražen".

U međuvremenu je iz Bijele kuće saopšteno da potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens planira da nastavi intenzivnu predizbornu kampanju na terenu naredne nedelje, uprkos tome što se nekoliko njegovih bliskih saradnika zarazilo koronavirusom.

Pensov šef kabineta Mark Šort i "nekoliko ključnih službenika koji sarađuju sa potpredsjednikom" testirano je pozitivno na koronavirus, rekao je Medouz. Potpredsjednik i njegova supruga Karen su testirani i nemaju koronavirus, i osjećaju se dobro, naveo je Pensov portparol Devin O’Meli.

Takođe je naveo da se Pens, prema kriterijumima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), smatra "bliskim kontaktom" saradnika, ali da neće biti u karantinu.

Najavio je da će Pens nastaviti svoje predizborne aktivnost prema ranijem rasporedu, a u skladu sa smjernicama CDC-a za osobe koje obavljaju "vitalne poslove".

Prema tim smjernicama, zaposleni čiji se poslovi smatraju vitalnim (što je status koji Pens ima zato što obavlja položaj potpredsjednika) a koji su bili u kontaktu sa osobom zaraženom od koronavirusa moraju da pomno prate eventualne simptome COVID19 i da nose masku kada su blizu drugih ljudi, prenosi AP.

Pens je u nedjelju govorio na mitingu u Sjevernoj Karolini, dok u ponedeljak putuje u Minesotu.

"Razgovarao sam sinoć sa potpredsednikom. Ono što mogu da vam kažem je da nosi masku i drži fizičku distancu. Kada bude govorio, skinuće masku, i ponovo je staviti kad završi", rekao je Medouz za kablovsku mrežu CNN.

Predsjednik Donald Trump je u nedelju kratko prokomentarisao vijest da da je Pensov šef kabineta pozitivan na koronavirus.

"Upravo sam saznao za to. Mislim da je u karantinu. Da, čuo sam u tome. Biće dobro, ali je u karantinu", rekao je Tramp novinarima po povratku u Washington.

Demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Haris je na mitingu u Detroitu, u Mičigenu, kritikovala Pensovu odluku da nastavi kampanju na terenu.

"Trebalo bi da slijedi smjernice", poručila je Haris koja je ranije ovog mjeseca napravila četvorodnevnu pauzu u kampanji, nakon što je njen direktorka za komunikacije testirana pozitivno na koronavirus.

Na pitanje zašto Pens ne poštuje smjernice Centara za kontrolu i prevenciju bolesti da bude u karantinu 14 dana nakon što su mu saradnici testirani pozitivno, šef kabineta Bijele kuće pozvao se na potpredsjednikov status "osobe koja obavlja vitalan posao".

Blizu 8,6 miliona Amerikanaca zarazilo se koronavirusom od početka pandemije - što je najviše u svijetu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG