Linkovi

Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo ranije na izborima


Birači čekaju u redovima da glasaju u Miamiju, na Floridi, 19. oktobar 2020. ( Foto: Rojters/Maria Alejandra Cardona)
Birači čekaju u redovima da glasaju u Miamiju, na Floridi, 19. oktobar 2020. ( Foto: Rojters/Maria Alejandra Cardona)

Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo je ranije na predsjedničkim izborima, 11 dana uoči završetka predizborne kampanje, što bi moglo da dovede do najvećeg odziva birača u posljednjih više od 100 godina, pokazuju u petak podaci Američkog izbornog projekta.

Nevjerovatni rani odziv birača odraz je velikog interesovanja za izbore, na kojima su kandidati aktuelni republikanski predsjednik Donald Trump i demokrata Joe Biden, ali i želje Amerikanaca da izbjegnu rizik od zaraze COVID-om-19, koji je odnio više od 220.000 života širom SAD.

U mnogim američkim državama je prošireno rano glasanje, lično ili poštom, uoči dana izbora 3. novembra, da bi se biračima omogućio bezbjedniji način da se izjasne tokom pandemije koronavirusa.

Zbog velikog broja Amerikanaca koji glasaju ranije, Michael McDonald​, profesor koji vodi Američki izborni projekat na Univerzitetu Floride, predvidio je rekordan odziv od oko 150 miliona, što je 65 odsto od ukupnog biračkog tijela. To je najveća stopa od 1908. godine.

U Texasu, broj birača koji se ranije izjasnio već je nadmašio 70 odsto od ukupnog odziva 2016.

Pandemija je poremetila tradicionalnu predizbornu kampanju, a Amerikanci će možda morati da čekaju više dana i nedjelja da saznaju ko je pobjednik izbora, dok izborni zvaničnici broje desetine miliona glasačkih listića poslatih poštom.

Trump će u petak održati mitinge na Floridi, gdje je već glasalo 4 miliona birača, dok ankete pokazuju neizvjesnu trku. Biden će u Delawareu održati govor o planovima za oporavak od pandemije.

Iz Bijele kuće je saopšteno da Trump planira da lično glasa na Floridi u subotu, dok je potpredsjednik Mike Pence glasao ranije u petak ujutro u Indianapolisu.

XS
SM
MD
LG