Linkovi

Biden: Trump je "digao ruke od ove zemlje"


Predsjednički kandidat demokrata i bivši potpredsjednik Džo Bajden govori u Njukaslu, Delaver, 21. jula 2020.
Predsjednički kandidat demokrata i bivši potpredsjednik Džo Bajden govori u Njukaslu, Delaver, 21. jula 2020.

Vjerovatni kandidat Demokratske stranke za predsjednika, Džo Bajden (Joe Biden), poručio je Amerikancima u utorak da je predsjednik Donald Trump "digao ruke od vas" i da je "digao ruke od ove zemlje".

U obraćanju koje je prenošeno uživo na internetu, Bajden je optužio Trampa da je omanuo u predvođenju tokom pandemije koronavrusa, dodajuću da se infekcija virusom širi svakog dana i da je "previše Amerikanaca i dalje bez posla, gubeći nadu".

Bivši potpredsjednik rekao je da je Trampovo sopstveno osoblje priznalo da je Tramp pao na najvažnijem mogućem testu kao američki predsjednik. "Obaveza da brine o vama, za sve nas".

Bajden je dodao: "Predsjednik bi trebalo da se stara, da vodi, da preuzima odgovornost, da nikada ne odustaje".

Tokom dnevnog brifinga u vezi sa koronavirusom u utorak, Tramp je pokušao da predstavi svoju administraciju kao efikasnu u predvođenju odgovora, rekavši da potencijalne vakcine "dolaze mnogo ranije nego što je iko mislio da je moguće" i raspravljajući o novom paketu pomoći za Amerikance koji su pogođeni virusom. Bijela kuća započela je ponovo sa dnevnim brifinzima nakon što ih je obustavila u aprilu.

Bajdenove opaske dolaze nakon posljednjeg dijela kampanje koji je održao u svojoj matčnoj državi Delaver. Postavka je bila auditorijum u osnovnoj školi u Nju Keslu, a prisustvovalo je manje od 30 ljudi, uključujući i nekoliko pozvanih gostiju, šefa osoblja kampanje, agente Tajne službe koji su dodeljeni Bajdenu i grupu reportera - zbog društvenog distanciranja.

Događaj je prvo trebalo da bude posvećen iznošenju Bajdenovog ekonomskog plana, poznatog kao "Izgradimo ponovo bolje", koji se fokusira na zaštitu djece i kućnu zdravstvenu zaštitu, sa obavezivanjem na 12-onedeljno plaćeno porodično odustvo i bolovanje.

Situacija za zaštitom djece u Sjedinjenim Državama "je strašna", rekao je Bajden, koji je ocijenio "da smo u hitnoj situaciji" po pitanju dječijje zaštite.

Bajden je obećao da će njegov plan dati svakom 3-4 godine starom djetetu "pristup besplatnom, visokokvalitetnom predškolskom" programu.

Zdravstveni radnici zaduženi za kućne posjete dobili bi pristup treninzima kako bi postali medicinski tehničari za hitne slučajeve, medicinske sestre ili čak doktori, iznio je Bajden svoj plan.

Rekao je da bi postavio tri miliona Amerikanaca da radi u sistemu dječije i kućne zaštite i odobrio čak i više kako bi moglo da se izađe i među radnike.

"To je i moralni i ekonomski imperativ za naciju, po mom viđenju", kazao je on.

Njegova ekonomska platforma za povećavanje pristupa dječijjoj i zdravstvenoj zaštiti "tiče se digniteta i poštovanja za radne ljude", rekao je Bajden. "I to je tačno ono o čemu su ovi izbori: dignitet i poštovanje".

Bajdenove opaske stižu 100 dana prije nego što će glasači birati između njega i Trampa.

Posljednja istraživanja javnog mnijjenja ukazuju na to da bivši potpredsjednik vodi ispred sadašnjeg predsjednika, što obuhvata i istraživanje Reutersa i IPSOS-a sprovedeno prošle nedjelje među registrovanim glasačima prema kom je Bajden u prednosti za 10 procentnih poena.

Demokratski kandidat iznio je detalje i o nekim drugim dijelovima svog plana za ekonomski oporavak, kritikujući Trumpov odgovor pandemiji koronavirusa i njegovo rukovođenje ekonomijom.

Tramp je uzvratio svojim pozicioniranjem kao kandidata najsposobnijeg da unaprijedi ekonomiju, nazivajući Bajdena, koji će u novembru imati 78 godina, "totalno loše opremljenim" i dovodeći u pitanje mentalnu oštrinu svog protivnika, forsirajući u posljednjem intervjuu da je dobro prošao na kongintivnom testu.

Trampu je 74 godine.

Ranije ovog mjeseca, Bajden je predložio 700 milijardi dolara vrijedan plan za proizvodnju koji bi otvorio pet miliona novih radnih mjesta, kako bi se pomoglo borbi za nezaposlenoću tokom pandemije.

Bajden je rekao da njegov plan uključuje 300 miliona za istraživačke i razvojne projekte u oblasti čiste energije, telekomunikacija, vještačke inteligencije i drugo. Takođe je uključeno 400 milijardi dolara za vladninu podršku američkih proizvoda, poput ekološki čistih proizvoda i građevinskih materijala.

Prošle nedjelje, Bajden je predložio dve hiljade milijarde dolara za klimatske promjene i smanjenje emisije ugljen-dioksida iz elektrana na nulu do 2035. Bajdenova kampanja saopštila je još jedan dio plana koji će biti otkriven u budućem govoru, koji uključuje napore za poboljšanje rasne jednakosti u vremenu nakon protesta u zemlji protiv policijske brutalnosti.

XS
SM
MD
LG