Linkovi

Analitičari: Ankete pred izbore 2020. bile najnepreciznije u posljednjim decenijama


Transparenti "Trump-Pence" i "Biden-Harris" izloženi ispred biblioteke Coral Gabels Branch u Majamiju, Florida, 27. oktobra 2020.
Transparenti "Trump-Pence" i "Biden-Harris" izloženi ispred biblioteke Coral Gabels Branch u Majamiju, Florida, 27. oktobra 2020.

Gotovo devet mjeseci nakon prošlogodišnjih američkih predsjedničkih izbora, postoji još jedan gubitnik - političke ankete - za koje nova analiza pokazuje da su istraživanja 2020. godine prije glasanja 3. novembra bila među najmanje tačnim u posljednjih nekoliko decenija.

Stručna organizacija anketne industrije, Američko udruženje za istraživanje javnog mnijenja, sopštila je da je pregledala 2.858 anketa, uključujući stotine anketa na nacionalnom i nivou država i da je utvrdila da su dosljedno potcjenjivale podršku tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu, iako je izgubio izbore od demokrate Joe Biena, sada 46. predsjednika zemlje.

Grupa je otkrila da su ankete precijenile razliku između Bidena i Trumpa za 3,9 procentnih poena na nacionalnom glasanju i 4,3 procentna poena u anketama rađenim po državama.

Organizacija za anketiranje saopštila je da je procenat grešaka "neobično velik", najveći u posljednjih 40 godina za nacionalne ankete o "popularnim" glasovima (na nivou SAD) i najveći u najmanje 20 godina za ankete na državnom nivou.

Ali ishod izbora po anketama bio je potpuno tačan na kraju dugotrajne kampanje, jer je svih 66 istraživanja sprovedenih u dvije nedjelje prije glasanja pokazalo da će Biden pobijediti Trumpa. Ankete za takmičenja u Senatu bile su manje tačne, jer su predizborna istraživanja tačno pogodila samo dvije trećine pobjednika.

U stvarnom glasanju, Biden je pobijedio Trampa sa razlikom od 51,3 odsto prema 46,8 odsto, odnosno sa prebrojanih 81,3 miliona prema 74,2 miliona.

Anketarska grupa je saopštila da "bez obzira da li su se kandidati kandidovali za predsjednika, senatora ili guvernera, marže na anketama u cjelini sugerišu da bi demokratski kandidati imali bolji rezultat, a republikanski kandidati lošiji u odnosu na konačno potvrđeno glasanje".

Anketari kažu da ne znaju zašto su istraživanja prije izbora bila izvan realne margine, iako je Biden pobijedio, jer su ankete u mjesecima prije izbora nagovještavale nadmoćnu pobjedu Bidena.

2016. anketari su potcijenili Trumpovu podršku u ključnim državama koje je neočekivano dobio na putu za četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući. Anketari su nakon tih izbora zaključili da nisu uzeli u obzir obrazovnu podjelu u američkim glasačkim navikama, da su glasači sa fakultetskim obrazovanjem skloniji da podržavaju demokrate više od republikanaca.

Autori analize javnog mnijenja za 2020. godinu kažu da nisu sigurni šta je uzrokovalo greške prošle godine, ali sugerišu da bi pad odaziva među ispitanicima, posebno republikancima, mogao biti ključni faktor.

Trump je često napadao ankete koj su pokazivale da gubi, lažno ih proglašavajući "lažnim" ili govoreći da im je cilj suzbijanje entuzijazma za njegov ponovni izbor.

Anketari kažu da je nemoguće znati razloge zbog kojih ljudi ne učestvuju u anketama kada uopšte ne odgovaraju na pitanja anketara, odnosno da je nemoguće prema dostupnim podacima utvrditi zbog čega su ankete preuveličavale stvarnu razliku između demokrata i republikanaca.

XS
SM
MD
LG