Linkovi

Najnovije

Biden nakon glasanja Elektorskog koledža: Demokratija je pobijedila

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden govori u Wilmingtonu, u Delawareu nakon što je Elektorski koledž potvrdio njegovu pobjedu, 14. decembar 2020. (Foto: Reuterss/Mike Segar)
Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden govori u Wilmingtonu, u Delawareu nakon što je Elektorski koledž potvrdio njegovu pobjedu, 14. decembar 2020. (Foto: Reuterss/Mike Segar)

Elektorski koledž i zvanično je potvrdio da je demokrata Joe Biden novi predsjednik SAD, nakon što su glasovi elektora iz Californije, najveće države u zemlji "prenijeli" Bidena preko praga od 270 glasova potrebnih za pobjedu.

Na osnovu rezultata novembarskih izbora, Biden je osvojio 306 elektorskih glasova dok je republikanski predsjednik Donald Trump osvojio 232. Procjenjuje se da je Biden osvojio i oko sedam miliona glasova birača više od Trumpa.​

Biden je u obraćanju javnosti, nakon što su elektori potvrdili njegovu pobjedu, rekao da je "u borbi za duh Amerike, pobijedila demokratija".

"Narod je glasao. Održana je vjera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vrijeme da okrenemo stranicu. Da se ujedinimo. Da zacijelimo rane", poručio je Biden.

Ocijenio je da su u Americi, ponovo pobijedili "vladavina prava, naš Ustav i volja naroda" i da se dokazalo da je američka demokratija, kojoj je "bilo zaprijećeno", "otporna, istinska i snažna".

"Plamen demokratije u ovoj naciji davno je zapaljen. I sada znamo da ništa - čak ni pandemija niti zloupotreba vlasti - ne može da ugasi taj plamen", istakao je Biden.

Novoizabrani predsjednik je rekao da su napori Trumpa i njegovih pristalica da pred sudovima preokrenu izborni rezultat "toliko ekstremni, da to nikada nije do sada viđeno".

"Srećom, Vrhovni sud je jednoglasno, odmah i potpuno odbacio te napore", rekao je Biden.

Takođe je ponovio obećanje, dato tokom predizborne kampanje, da će biti predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li su glasali za njega i naglasio da je pred zemljom težak posao kada je riječ o borbi protiv virusa i ekonomiji.

Dok je glasanje Elektorskog koledža tradicionalno formalnost - ove godine je imalo mnogo veći značaj zbog Trumpovih nedokazanih tvrdnji o masovnim prevarama na izborima.

Mjere bezbednosti su bile pojačane u nekim državama dok su Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania i Wisconsin - šest ključnih država u kojima je Biden pobijedio, a Trump osporio rezultate - glasali za Bidena i njegovu potpredsjednicu Kamalu Harris.

Elektori Nevade glasali su preko Zooma zbog pandemije koronavirusa. Glasanje elektora je nastavljeno u državama širom zemlje, a kada je došao red na Californiju, glasovi 55 elektora iz te države su formalizovali Bidenovu pobjedu.

Glasanje elektroskog koledža u Nevadi, 14. decembra 2020.
Glasanje elektroskog koledža u Nevadi, 14. decembra 2020.

Šanse da bi glasanje elektora moglo da poništi Bidenovu pobjedu bile su skoro nepostojeće, a pošto Trumpov pokušaj da na sudu promijeni rezultat nije uspio, blijede i predsjednikove nade da će moći da ostane na vlasti tako što će ubijediti Kongres da ne prihvati glasove elektora na specijalnoj sjednici 6. januara, i gotovo je sigurno da ni taj pokušaj - neće uspjeti.

See all News Updates of the Day

Dolina smrti, najsušnije mjesto na Zemlji, pretvorila se u jezero

Jay Coley, lijevo, i Dede Barney, oboje iz St. Georgea, Utah, nalaze se na jezeru Manly, privremenom jezeru nastalom od jake kiše, u Nacionalnom parku Dolina smrti, Kalifornija, 24. februara 2024.
Jay Coley, lijevo, i Dede Barney, oboje iz St. Georgea, Utah, nalaze se na jezeru Manly, privremenom jezeru nastalom od jake kiše, u Nacionalnom parku Dolina smrti, Kalifornija, 24. februara 2024.

Kajakaši veslaju na jednom od najsušnijih mjesta na Zemlji nakon što je serija rekordnih kišnih oluja pogodila kalifornijsku Dolinu smrti i napunila jezero Manly.

Rendžer parka Nichole Andler rekla je da je bazen Badwater u Nacionalnom parku Dolina smrti, koji se proteže duž dijela granice centralne Kalifornije s Nevadom, "obično vrlo lijepa, svijetlo bijela ravan".

Ove godine je to jezero.

U posljednjih šest mjeseci, Dolina Smrti je primila više nego dvostruko više od svoje godišnje količine padavina, zabilježivši više od 12,45 centimetara u poređenju sa tipičnom godinom koja ima oko 5,08 centimetara. Temperature na ili iznad 54,44 C zabilježene su na Zemlji samo nekoliko puta, uglavnom u Dolini smrti.

Bazen Badwater je najniža tačka u Sjevernoj Americi na 85,95 metara ispod nivoa mora i omiljeno je mjesto za turiste da naprave selfije i nakratko prošetaju bijelim solanama okruženim planinama pješčane boje.

"To je najniža tačka, u Sjevernoj Americi. Tako da će sakupljati vodu, ali imati onoliko vode koliko imamo sada - i da bude duboka i trajna koliko god ima - ovo je izuzetno neuobičajeno", rekla je Andler . "Vjerovatno se dešava jednom u životu."

Andler je rekla da bi kajakaši uskoro trebali doći jer se očekuje da će nivo vode pasti za nekoliko sedmica, iako će jezero "vjerovatno biti ovdje i u aprilu. Ako budemo imali sreće, u maju. A onda će biti blatnjav, mokar nered, a onda će se osušiti u tim prekrasnim bijelim solanama."

U četvrtak, Heather Gang iz Pahrumpa, Nevada, i njen suprug Bob, bili su među stotinama posjetitelja koji su se igrali u vodi. Većina je gazila u jezero, iako su par i drugi veslali tamo gdje je voda djelomično dosezala do oko 0,3 metra duboko.

"Ovo je prilika da se jednom u životu vozite kajakom po jezeru Manley", rekla je Heather Gang.

Bio je to oštar kontrast u odnosu na Dolinu smrti iz prošlosti.

Dolina smrti, juli 2023.
Dolina smrti, juli 2023.

Par je promatrao evoluciju jezera otkako su prošlogodišnje oluje počele puniti jezero. U jesen su se vozili da vide kako se ponovo pojavljuje kao jezero, ali nije bilo dovoljno duboko za kajake kao sada. Ovaj put voda je dopirala do šetališta.

Jezero, koje je trenutno dugačko oko 9,66 kilometara i široko 4,83 kilometara, još uvijek nije blizu svog prvobitnog stanja prije nekoliko hiljada godina nakon što se formiralo tokom ledenog doba i prekrilo značajan dio parka i bilo nekoliko stotina metara duboko.

Bob Gang je rekao da je čuo da se jezero napunilo do te mjere da su nautičari mogli ići na njega prije otprilike 20 godina, tako da ovaj put nije želio da propusti ovo iskustvo.

"To je jako zabavno", rekao je Bob Gang, koji je provozao djevojku na svom kajaku. "Dobro je vidjeti malu djecu ovdje kako uživaju u ovome i vide nešto potpuno jedinstveno."

Moglo bi proći još 20 godina prije nego što se nautičari vrate, dodao je, ali "s klimatskim promjenama, ko zna, možda će to biti normalno."

Guo Yu, pomoćni profesor hidrometeorologije na Institutu za istraživanje pustinja sa sjedištem u Nevadi, rekao je da je veličina jezera "jednostavan prirodni fenomen".

Povezano je s vlažnom zimom zbog jakog El Nina - prirodnog i povremenog zagrijavanja dijela Tihog okeana koje može dovesti do više padavina nego inače u Kaliforniji - plus klimatske promjene, koje sve češće donose intenzivnije atmosferske rijeke u ovo područje, rekao je Yu .

Naučnici sada moraju proučiti jezero Manly, rekao je, kako bi vidjeli da li mogu iskoristiti vodu za druge svrhe u budućnosti, kao što je voda za piće širom suhog jugozapada.

Tiffany Pereira, istraživač saradnik na institutu, rekla je da veličina jezera sada može biti korisna za lokalnu floru i faunu.

Određene vrste sjemena koje su endemične za ovo područje, što znači da prirodno postoje samo u Dolini smrti, ležale su uspavane deceniju ili više i sada započinju svoj kratkotrajni životni ciklus jer ima dovoljno vode za njihovo održavanje.

Za sada će prijatelji Trudel Artiglere i Sheri Dee Hopper iz Las Vegasa uživati u veslanju kroz jezero. Na kraju dana u četvrtak, rekao je Artiglere, njihovi kajaci obloženi solju izgledali su kao "glazirane krofne".

Biden okuplja lidere Kongresa da razgovaraju o Ukrajini, finansiranju vlade SAD

Predsjednik Joe Biden govori u istočnoj sobi Bijele kuće, u Washingtonu, 23. februara 2024. Biden kaže da će sazvati četvoricu kongresnih lidera u Bijelu kuću 27. februara 2024. godine.
Predsjednik Joe Biden govori u istočnoj sobi Bijele kuće, u Washingtonu, 23. februara 2024. Biden kaže da će sazvati četvoricu kongresnih lidera u Bijelu kuću 27. februara 2024. godine.

Predsjednik Joe Biden okuplja četvoricu kongresnih lidera u Bijeloj kući u utorak kako bi izvršio pritisak na zakonodavce da donesu paket hitne pomoći Ukrajini i Izraelu, kao i da izbjegnu nadolazeće zatvaranje vlade sljedećeg mjeseca, tvrdi zvaničnik Bijele kuće.

Vodeća četiri lidera su predsjedavajući republikanskog Predstavničkog doma Mike Johnson, lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer, lider manjine u demokratskom domu Hakeem Jeffries i vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell.

Tokom sastanka, predsjednik će razgovarati o "hitnosti" donošenja paketa pomoći, koji ima dvostranačku podršku, kao i o zakonima koji će održati rad savezne vlade do kraja septembra, rekao je zvaničnik Bijele kuće, koji je ostao anoniman jer razgovara o sastanku koji još nije javno potvrđen.

Dom koji predvode republikanci je pod pritiskom da usvoji paket nacionalne sigurnosti od 95 milijardi dolara koji pojačava pomoć Ukrajini, Izraelu kao i Indo-Pacifiku. Taj zakon je odobrio Senat sa 70 prema 29 glasova ranije ovog mjeseca, ali Johnson je bio otporan da prijedlog zakona o pomoći stavi na glasanje u Domu.

Ovo je jedan od onih slučajeva u kojima jedna osoba može izokrenuti tok istorije. Predsjedavajući Johnson, ako bi stavio ovaj zakon na nevni red, proizveo bi snažnu, dvostranačku većinu glasova u korist pomoći Ukrajini”, rekao je Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, u nedjelju za ABC “Ove sedmice”.

Sullivan je naglasio da je Ukrajincima potrebno oružje i municija da bi se odbranili od ruskih snaga, te da je u ličnim razgovorima sa govornikom "naznačio da bi želio dobiti sredstva za Ukrajinu".

Odvojeno od paketa nacionalne sigurnosti, prva tranša vladinog finansiranja ističe u petak. Ostatak savezne vlade, uključujući agencije kao što su Pentagon, Ministarstvo domovinske sigurnosti i State Department, ističe 8. marta.

U pismu svojim kolegama poslanom u nedjelju, Schumer je rekao da još nije postignut dogovor da se izbjegne djelimično zatvaranje agencija čije finansiranje ističe ove sedmice. To uključuje odjele za saobraćaj, stanovanje i urbani razvoj, poljoprivredu i boračka pitanja.

"Iako smo se nadali da ćemo ovog vikenda imati spreman zakon koji će članovima dati dovoljno vremena da pregledaju tekst, sada je jasno da republikancima u Predstavničkom domu treba više vremena da se riješe", napisao je Schumer u pismu.

Lider većine u Senatu pozvao je Johnsona da "još jednom istupi, protiv ekstremista u svom poslaničkom klubu i učini pravu stvar" tako što će dati zeleno svjetlo kako bi vlada ostala otvorena.

Evropski lideri okupljaju se da pokažu podršku Ukrajini. Rusija lansira dronove i rakete

Stanovnica i njeno dijete prolaze pored željezničke stanice uništene ruskim raketnim napadom u Kostjantinovki, u oblasti Donjeck, 25. februara 2024. godine.
Stanovnica i njeno dijete prolaze pored željezničke stanice uništene ruskim raketnim napadom u Kostjantinovki, u oblasti Donjeck, 25. februara 2024. godine.

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da su ruske snage napale zemlju preko noći sa 14 dronova i šest projektila.

Ukrajinske zračne snage saopštile su da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila devet od 14 dronova, a presretanja su obavljena iznad oblasti Harkov i Dnjepropetrovsk. Ukrajina je takođe uništila i tri projektila, saopštila je vojska.

Najnoviji napadi uslijedili su u trenutku kada su se evropski lideri spremali okupiti se u ponedjeljak u Parizu kako bi poslali poruku odlučnosti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno pobijediti u ratu koji sada ulazi u treću godinu, rekla je Francuska.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku nakon, kako kažu njegovi savjetnici, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica.

Sjedinjene Države će predstavljati Jim O’Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja, a Kanadu ministar odbrane Bill Blair.

"Želimo da Putinu pošaljemo vrlo jasnu poruku, da neće pobijediti u Ukrajini", rekao je savjetnik francuskog predsjednika novinarima na brifingu.

Savjetnik je, međutim, rekao da radni sastanak neće biti prilika za najavu novih isporuka oružja Ukrajini, već više za razmišljanje o načinima kako da budemo efikasniji na terenu, kao i da se poveća koordinacija između saveznika i Ukrajine.

As Ukraine Awaits Weapons, It Places Hope on Peace Summits
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Vojna pomoć Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy izjavio je u nedjelju da pobjeda Ukrajine u ratu protiv invazijskih ruskih snaga zavisi od podrške Zapada, dodajući da se osjeća "pozitivno" u pogledu mogućnosti da Kijevu isporuče rakete dugog dometa od strane njegovih saveznika i partnera.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kijevu, Zelenski je također rekao da je siguran da će američki Kongres odobriti veliku novu vojnu i finansijsku pomoć, ali je napomenuo da je Ukrajini potrebno da se ta odluka donese "u roku od mjesec dana".

Glas Amerike je Zelenskog pitao o mogućnosti da Ukrajina dobije poziv za pridruživanje NATO-u na planiranom samitu NATO-a u Washingtonu u julu.

Koliko sam shvatio, svi partneri [NATO] podržavaju Ukrajinu u pružanju takvog poziva. I svi se slažu da će Ukrajina u budućnosti biti u NATO-u. ... Ova odluka [da se produži poziv] zavisi od SAD-a i Njemačke. To je činjenica”, rekao je on.

SAD i Njemačka su vodeće zemlje koje doniraju vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini. Obje zemlje su izrazile podršku ulasku Ukrajine u NATO, ali zvaničnici kažu da sada nije vrijeme.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy answers media questions during his press conference in Kyiv, Ukraine, Feb. 25, 2024.
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy answers media questions during his press conference in Kyiv, Ukraine, Feb. 25, 2024.

Ranije u februaru, na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu, američka ambasadorka pri NATO-u Julianne Smith rekla je da ne očekuje da će alijansa uputiti poziv Ukrajini za članstvo na samitu u julu.

Ne očekujem da će alijansa uputiti poziv u ovom trenutku“, rekla je Smith 13. februara. „Očekujem da će saveznici moći dati signal da se alijansa nastavlja približavati Ukrajini i da činimo konkretne korake koji će služiti kao most između mjesta gdje smo sada i tog punopravnog članstva.

Glas Amerike je u nedjelju također upitao Zelenskog da li postoje rizici po međunarodnu sigurnost ako Ukrajina ovog ljeta ne dobije poziv za pridruživanje bloku od 31 zemlje.

Koji su rizici? Ne mogu reći. Ne vidim nikakav rizik u pozivanju Ukrajine u NATO. ... Mislim da su rizici vezani za neadekvatnost (nepredvidljivost) Putinove reakcije. Vjerujem da ovaj korak, poziv, ne sadrži nikakve rizike”, rekao je on.

Samit mira

Zelenskyy je izrazio nadu da će se mirovni samit koji planira Švicarska pozabaviti vizijom Kijeva za okončanje dvogodišnjeg rata s Rusijom i da će nacrt tog mirovnog plana biti predstavljen Rusiji.

"Nadam se da će se to dogoditi ovog proljeća. Ne smijemo izgubiti ovu diplomatsku inicijativu", rekao je on novinarima. "Ponudićemo platformu na kojoj on (Putin) može da se složi da je izgubio ovaj rat i da je to bila greška. Velika greška."

Kremlj do sada nije reagovao na komentare Zelenskog, ali je u prošlosti mirovni plan Kijeva nazvao apsurdnim jer je isključio Rusiju i rekao da nema trenutne osnove za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Andriy Yermak, šef kabineta Zelenskog, iznio je mogućnost da bi Ukrajina i njeni strani partneri mogli pozvati Rusiju na budući samit kako bi razgovarali o okončanju invazije Moskve pod uslovima Kijeva.

Zelenskijeva mirovna formula poziva na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine i potpuno povlačenje ruskih trupa.

Zelenskyy je prvi put otkrio da je tokom invazije ubijeno 31.000 ukrajinskih vojnika. "Ne 300.000, ne 150.000... Ipak, ovo je veliki gubitak za nas."

On je upozorio da će Rusija pripremiti kontraofanzivne operacije početkom ljeta, ili krajem maja, te da Ukrajina mora biti spremna.

Zelenskyy je rekao da se njegova zemlja približava prekretnici.

“Godina izbora, defokusiranja, sve odjednom, izazovi spolja, iznutra. ...Vjerujem da će format završetka rata zavisiti od ove godine“, rekao je on.

"Sada je najteži trenutak za naše jedinstvo, a ako se svi raspadnemo, spolja, a ne daj Bože iznutra, onda će ovo biti najslabiji trenutak. To se još nije dogodilo."

Nazadak Ukrajine na bojnom polju

Nakon početnih uspjeha u potiskivanju ruske vojske, Ukrajina je pretrpjela neuspjehe na istočnim ratištima i izgubila je strateški istočni grad Avdijevku.

Ukrajinski generali se žale na nedostatak oružja i vojnika.

Na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka koji je 25. februara 2024. objavio na telegramskom kanalu šefa regije Donjeck pod ruskom kontrolom Denisa Pušilin, Denis Pušilin, u prednjem planu lijevo, pozdravlja vojnika u Avdijevki, u istočnoj Ukrajini .
Na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka koji je 25. februara 2024. objavio na telegramskom kanalu šefa regije Donjeck pod ruskom kontrolom Denisa Pušilin, Denis Pušilin, u prednjem planu lijevo, pozdravlja vojnika u Avdijevki, u istočnoj Ukrajini .

Umerov je rekao da je svaka odgođena pošiljka pomoći značila gubitke ukrajinskih trupa i naglasio vojnu moć Rusije i "vazdušnu superiornost".

Mi gledamo na neprijatelja: njihova ekonomija je skoro 2 triliona dolara; koriste do 15% zvaničnog i nezvaničnog budžeta (sredstava) za rat, što predstavlja preko 100 milijardi dolara godišnje. Dakle, u suštini, kad god obaveza ne dođe na vrijeme, gubimo ljude, gubimo teritoriju”, rekao je Umerov.

Bidenova administracija traži oko 61 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu, ali je u zastoju u Zastupničkom domu američkog Kongresa s republikanskom većinom.

U televizijskom intervjuu u nedjelju u emisiji "Meet the Press" na NBC-u, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izrazio je uvjerenje da Ukrajina može pobijediti u ovom ratu ako "ima alate koji su joj potrebni", pozivajući Predstavnički dom SAD-a da "istupi i prihvati taj zakon.”, misleći na paket pomoći Ukrajini koji je usvojen masovnim dvostranačkim glasanjem u Senatu.

Sullivan je rekao da je na predsjedavajućem Predstavničkog doma Mikeu Johnsonu da prevaziđe političke podjele u svom klubu i "stavi glasanje na red".

Šef Biroa za istočnu Evropu Myroslava Gongadze dala je svoj doprinos ovom izvještaju. Neke informacije za ovu priču stigle su od AP-a, agencije AFP i Reuters.

Američki vojnik zapalio se ispred izraelske ambasade u Washingtonu

Pripadnici uniformisane divizije američke tajne službe blokirali su pristup ulici koja vodi do ambasade Izraela u Washingtonu 25. februara 2024. godine.
Pripadnici uniformisane divizije američke tajne službe blokirali su pristup ulici koja vodi do ambasade Izraela u Washingtonu 25. februara 2024. godine.

Pripadnik američke vojne službe zapalio se u nedjelju popodne, u očiglednom činu protesta protiv rata u Gazi, ispred izraelske ambasade u Washingtonu, saopštile su vlasti.

Muškarac je prevezen u oblasnu bolnicu nakon što su vatru ugasili službenici američke tajne službe, DC Fire i EMS, objavljeni na internetu. Muškarac je i dalje u kritičnom stanju, rekao je portparol metropolitanske policije u nedelju popodne.

Glasnogovornik zračnih snaga potvrdio je da je u incidentu učestvovao aktivni zrakoplovac.

"Više neću biti saučesnik u genocidu", rekao je čovjek u vojničkom odijelu u snimku koji je emitovao uživo preko interneta, prenosi The New York Times.

Potom se polio bistrom tečnošću i zapalio, vičući "Slobodna Palestina", piše Times.

Lokalna policija i Tajna služba istražuju incident.

Izraelska ambasada bila je meta kontinuiranih protesta protiv rata u Gazi.

Rat u Gazi doveo je do propalestinskih i proizraelskih protesta u Sjedinjenim Državama.

Protesti su počeli nakon 7. oktobra kada je Hamas, palestinska islamistička grupa koja vlada Gazom, ubio 1.200 Izraelaca i zarobio 253 taoca u prekograničnom napadu.

Od tada, izraelske snage vode vojnu kampanju protiv obalne enklave, pretvarajući je u ruševine, s gotovo 30.000 mrtvih, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

U decembru se demonstrant zapalio ispred izraelskog konzulata u Atlanti.

Moskvin saveznik Srbija obračunava se sa antiratnim Rusima

Prosvjednica drži plakat s natpisom "Putin ubija Rusiju" i prikazuje sliku Alekseja Navaljnog tijekom odavanja počasti njemu ispred ruskog veleposlanstva u Beogradu, 16. februara 2024.
Prosvjednica drži plakat s natpisom "Putin ubija Rusiju" i prikazuje sliku Alekseja Navaljnog tijekom odavanja počasti njemu ispred ruskog veleposlanstva u Beogradu, 16. februara 2024.

Kada je Elena Koposova potpisala otvoreno pismo protiv ruske invazije na Ukrajinu, nije očekivala reakciju u njenoj novoj matičnoj državi Srbiji.

Na kraju krajeva, Srbija i formalno teži ulasku u Evropsku uniju uz usvajanje svih demokratskih vrijednosti koje idu uz članstvo, smatra ona. Sada vidi da je pogriješila.

Dvije godine nakon potpisivanja pisma, 54-godišnja Ruskinja ulaže žalbu na nalog za protjerivanje nakon što je proglašena prijetnjom po nacionalnu sigurnost Srbije i oduzeta joj je boravišna dozvola. Prevoditeljica književnosti rekla je da je jedini razlog kojeg se može sjetiti - antiratna peticija koju je potpisala.

"Nisam aktivista, ali jesam potpisala antiratno pismo kada je ruska agresija u Ukrajini tek počela", rekla je ona u intervjuu. “Čak i da nisam bila aktivista, nisam mogao samo da šutim o tome. Dakle, samo sam stavila svoje ime na otvoreno pismo gdje je rečeno da je rat zločin i da se svi moramo ujediniti da ga zaustavimo.

Koposova nije sama. Srbija je poslednjih godina otvorila svoje granice za desetine hiljada Rusa koji bježe od vlade predsjednika Vladimira Putina i rata u Ukrajini. Ruski prodemokratski aktivisti u toj balkanskoj zemlji sada kažu da se najmanje desetak nedavno suočilo sa zabranom ulaska ili im je oduzeta boravišna dozvola na osnovu toga da predstavljaju prijetnju po bezbjednost Srbije.

Elena Koposova čita u svojoj kući u selu Rogača, Srbija, utorak, 13. februara 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Elena Koposova čita u svojoj kući u selu Rogača, Srbija, utorak, 13. februara 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Najmanje osmoro drugih se plaši da javno govori o svojim pravnim problemima sa vlastima Srbije, strahujući da bi to moglo samo da ugrozi njihovu šansu da ostanu u zemlji zajedno sa svojim porodicama, kažu ruski antiratni aktivisti.

"Bilo je veoma iznenada, veoma šokantno", rekla je Koposova o trenutku kada je dobila nalog za protjerivanje, u kojem nije objašnjen razlog mjere, samo je napisano da ona predstavlja "prijetnju nacionalnoj bezbjednosti" i da mora da napusti zemlju. u roku od 30 dana.

Ona i njen suprug izgradili su modernu kuću na zemljištu u udaljenom selu van Beograda gdje žive sa dvoje djece, od 6 i 14 godina, koja pohađaju lokalnu školu i predškolsku nastavu.

Aktivisti za ljudska prava kažu da problemi sa boravkom ukazuju na blisku vezu između sve autokratskijeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Putina, uprkos formalnom nastojanju Srbije za prijem u EU. Vučić je odbio da se pridruži sankcijama Zapada protiv tradicionalnog slavenskog saveznika, dok je dozvolio moskovskim propagandnim kućama kao što su RT i Sputnjik da šire svoj narativ po Balkanu.

Vlasti u Beogradu i vlasti u Moskvi su politički veoma bliske“, rekao je Predrag Petrović, koordinator istraživanja u Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku, nezavisnom think tanku koji je od MUP-a tražio objašnjenje o mjerama protiv Rusa.

Ljudi koji su kritični prema Putinovom režimu predstavljaju veliku prijetnju režimu u Moskvi“, rekao je Petrović. „Zbog toga su ovi ljudi na meti srpskih vlasti."

Zvaničnici Srbije do sada nisu komentarisali prijavljene slučajeve u koje su umiješani ruski državljani, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na email od AP-s kojim se traži intervju ili komentar o ovom pitanju.

Otkako je prije dvije godine počeo rat u Ukrajini, mnogi Rusi su došli u Srbiju jer im nisu potrebne vize za ulazak u prijateljsku balkansku državu, potencijalnu odskočnu dasku za moguću buduću emigraciju na Zapad. Mnogi su izbjegavali regrutaciju, dok su drugi, poput porodice Koposove, koja je došla ranije, jednostavno bili siti Putinove vlade i tražili su bolji život negde van Rusije.

Peter Nikitin, jedan od osnivača prodemokratskog Ruskog demokratskog društva, prošlog ljeta je proveo dva dana na beogradskom aerodromu kada mu je oduzeta dozvola za ulazak, iako ima ženu Srpkinju i već sedam godina živi u Srbiji. Nikitinu je kasnije dozvoljeno da uđe u zemlju, ali je u toku pravna procedura u vezi sa njegovim dokumentima o boravku.

Ne sumnjam da se to radi po direktnom naređenju Rusije, bilo preko ambasade ili direktno iz Moskve“, insistira Nikitin, čija je grupa takođe organizovala proteste protiv rata u Ukrajini i demonstracije tražeći slobodu za političke zatvorenike, uključujući Alekseja Navaljnog.

Nikitin je rekao da je među ostalim antiratnim aktivistima koji su bili pod nadzorom srpskih vlasti uključen i kolega osnivač grupe RDS Vladimir Volohonski, koji sada živi u Njemačkoj.

Pod sankcijama su bili i Jevgenij Iržanski, koji je organizovao koncerte antiputinovskih bendova u Srbiji i koji se od tada sa suprugom preselio u Argentinu, i Ilja Zernov, mladi Rus kome je zabranjen povratak u Srbiju nakon što ga je napala ekstremna desnica kada je pokušao da izbriše zidnu sliku koja poziva na smrt Ukrajini u centru Beograda.

Nikitin je rekao da je cilj ovih mjera zastrašivanje antiratnih aktivista.

"Jedino objašnjenje za to je da žele sve da uplaše", rekao je. “Jer ako ne možete da potpišete antiratno pismo, onda zaista ništa ne možete učiniti. I ima hladan efekat.

Poenta je da antiratni Rusi ovde ne protestuju protiv bilo koga u Srbiji“, rekao je Nikitin. “Mi smo zabrinuti samo za svoju državu i za našu susjednu državu, koja trenutno pati od naše zemlje.”

Bliski odnosi Srbije sa Rusijom datiraju vijekovima, a dvije zemlje dijele i zajedničko slovensko poreklo i pravoslavnu vjeru. Rusija je podržala nastojanja Srbije da zadrži svoje pravo na Kosovo, bivšu pokrajinu koja je proglasila nezavisnost 2008. uz podršku Zapada.

Ljudi prolaze pored velikog ekrana na kojem se prikazuje ruski predsjednik Vladimir Putin i piše: "Sretan rođendan predsjedniku Vladimiru Putinu od braće Srba!", u Beogradu, Srbija, petak, 7. listopada 2022.
Ljudi prolaze pored velikog ekrana na kojem se prikazuje ruski predsjednik Vladimir Putin i piše: "Sretan rođendan predsjedniku Vladimiru Putinu od braće Srba!", u Beogradu, Srbija, petak, 7. listopada 2022.

Srbija i Rusija takođe održavaju bliske veze između svojih bezbjednosnih službi.

Bivši šef Državne bezbjednosti Srbije Aleksandar Vulin, koga su SAD sankcionisale zbog pomaganja ruskom „malignom“ uticaju na Balkanu, nedavno je dobio odlikovanje Federalne službe bezbjednosti Rusije za blisku saradnju dvije špijunske agencije. Vulin je navodno bio umiješan u prisluškivanje istaknutih ruskih opozicionih aktivista koji su se sastali u Beogradu uoči rata u Ukrajini i koji su kasnije zatvoreni u Rusiji.

Za Koposovu, odluka srpskih vlasti da je izbace iz zemlje znači da bi ona i njena porodica mogli izgubiti sve ako njena žalba bude odbijena.

Porodica ne može da se vrati u Rusiju jer su prodali svu svoju imovinu, sada su označeni kao antiputinovci, a njen muž bi mogao da bude pozvan u vojsku da se bori u Ukrajini, rekla je Koposova.

Ova kuća je naša jedina kuća, jedina kuća koju imaju naša djeca,” rekla je sa suzama u očima.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG