Linkovi

Pritisak visoke inflacije na mlade i Amerikance sa niskim prihodima


Kako visoka inflacija prisiljava Amerikance da troše više na gorivo i račune, mladi i potrošači s niskim primanjima počinju osjećati financijski pritisak.

Potrošači tzv. generacije Z i oni s niskim kreditnim ocjenama zaostaju s računima za kreditne kartice i kredite za automobile i gomilaju dugove po kreditnim karticama tempom koji nije viđen od prije pandemije.

Na primjer, stanje kreditnih kartica za osobe u dobi od 25 godina i mlađe poraslo je za 30% u drugom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu, u usporedbi s povećanjem od samo 11% među širom populacijom, prema nasumičnim uzorkom od 12,5 milijuna američkih kreditnih datoteka prikupljenih prema tvrtki za kreditne bodove VantageScore. Stanja za zajmoprimce koji nisu u prvoj kategoriji ili osobe s kreditnim rezultatom ispod 660 porasla su za gotovo 25% u istom razdoblju.

Mjesecima stvari izgledaju dobro za potrošače u SAD-u, njihovi bankovni računi puni vladinih poticaja, podnošenja studentskih zajmova i štednje iz doba pandemije.

Čelnici banaka stalno govore da potrošači imaju zdravu financijsku sigurnost i da troše novac unatoč visokoj inflaciji i usporavanju gospodarstva.

Sada postoje znakovi da su neki Amerikanci previše potrošili svoje financije zbog putovanja i objedovanja vani, dok su istovremeno plaćali manje duga na svojim kreditnim karticama, rekao je Silvio Tavares, voditelj VantageScorea. To je u suprotnosti s tendencijama potrošača da otplaćuju zajmove i budu štedljiviji tijekom prve godine pandemije, prema podacima Fed-a.

"Potrošač je jak, njihove bilance su jake, a njihova povijest otplate duga je jaka u odnosu na povijest prosjeka", rekao je Tavares. "Međutim, postoje područja koja izazivaju zabrinutost. Broj jedan među njima je da potrošači dodaju utjecaj." Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da vrijeme ističe kako bi se smanjila inflacija, koja se kreće na razinama koje nisu viđene od 1980-ih.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju da je potrošačka potrošnja u SAD-u rasla najsporije u posljednje dvije godine, budući da se gospodarstvo neočekivano smanjilo u drugom tromjesečju.

Te skokovite cijene uzrokuju da potrošači smanje diskrecijsku potrošnju, prema maloprodajnim i potrošačkim tvrtkama poput Walmarta i Procter & Gamble Co, koje su smanjile prognoze rasta prodaje tijekom prošlog tjedna .

Brzorastuće cijene mogle bi pogoršati financijske probleme među mladim ljudima i zajmoprimcima s niskim kreditnim rejtingom, rekao je Tavares. VantageScore je otkrio da je među zajmoprimcima koji nisu u prvopj kategoriji, postotak zajmova za kreditne kartice i automobile koji kasne više od 30 dana također porastao. Podaci pokazuju da su se stope kašnjenja u plaćanju kreditnih kartica sada vratile na razinu prije pandemije za mlade ljude i zajmoprimce koji nisu primarno zaduženi.

Iako stope još nisu razlog za zabrinutost, "definitivno je nešto na što treba obratiti pažnju", rekao je Tavares.

TransUnion, jedna od tri najveće agencije za potrošački kreditni rejting, procjenjuje da bi stope kašnjenja po kreditnim karticama mogle porasti na 8,4% u prvom kvartalu 2023., u odnosu na 8% u prvom kvartalu ove godine, ako inflacija ostane visoka.

Prosječni dug ove grupe klijenata iznosio je 22.988 USD u prvom kvartalu 2022., isključujući hipoteke, prema TransUnion-u. To je porast u odnosu na 22.461 dolara godinu dana ranije i 22.970 dolara u prvom kvartalu 2020., prije početka pandemije u Sjedinjenim Državama.

Krediti za automobile čine značajan dio tog duga, budući da je potražnja za vozilima skočila 2021. u Sjedinjenim Državama, poguravši cijenu i trajanje kredita za automobile.

Izvršni direktor jednog velikog zajmodavca za automobile sa sjedištem u SAD-u koji radi s mnogim kupcima koji nisu u prvoj kategoriji rekao je da je potražnja preokrenula maksimu da automobil gubi vrijednost čim napusti prodavača.

To znači da zajmoprimci iskorištavaju prednosti visoke vrijednosti automobila kako bi prodali svoj automobil, umjesto da ga vrate u posjed.

Zasad su kašnjenja u otplati kredita za automobile još uvijek niža nego prije pandemije, rekla je izvršna vlast.

"Mislimo da će se stvari vratiti u normalu - svi smo to očekivali - ali hoće li postati gore od normale? To je pitanje."

KREDITNA SPOSOBNOST

Još jedna posebnost trenutnog američkog gospodarstva je da je prosječni kreditni rezultat porastao tijekom pandemije, što je rezultat manje potrošnje potrošača i otplate duga.

Prosječna ocjena VantageScorea bila je 697 na kraju lipnja, 13 bodova više nego u siječnju 2020.

Bank of America, druga najveća američka banka po imovini, nedavno je objavila da je prosječni kreditni rezultat njenih klijenata 771.

Za najmlađe potrošače i potrošače s najnižim primanjima koji brže osjete utjecaj cjenovnih šokova uzrokovanih inflacijom, ti kreditni dobici mogu biti slabi ako nastave gomilati dug po kreditnoj kartici, kažu stručnjaci.

"Svi novi klijenti - ili klijenti koji se tek bave kreditiranjem - su rizičniji", rekao je Moshe Orenbuch, analitičar u Credit Suisseu koji proučava kreditne portfelje banaka. "Veliki dio tog rasta (dugova) zamjenjuje stanja koja su ljudi platili u ranom dijelu pandemije COVID-a."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG