Linkovi

SAD i Kina blizu postizanja trgovinskog sporazuma


Sjedinjene Države i Kina blizu su postizanja trgovinskog sporazuma koji bi mogao za obje strane da znači okončanje "milo-za-drago" rata tarifama, koji eskalira od prošle godine, javo je Wall Street Journal (WSJ) u nedjelju.

Vijesti o sporazumu odrazile su se na finansijska tržišta rano u ponedeljak, nakon što je WSJ objavio da bi predsjednik SAD Donald Trump i predsjednik Kine, Ši Đinping, mogli da se sastanu već krajem marta, nakon što Ši okonča svoju evropsku turneju.

U izvještaju se kaže da je Kina pristala da smanji tarife i popusti ograničenja na američku robu, uključujući poljoprivredne, hemijske i proizvode auto industrije. Zauzvrat, SAD bi mogle da ukinu tarife na uvoz kineske robe uvedene prošle godine.

Kina se takođe složila sa Trumpovim zahtjevom da Peking smanji trgovinski deficit između dvije zemlje. Složila se da kupi više američkih proizvoda, uključujući i moguću isporuku američkog prirodnog gasa vrijednu više milijardi dolara.

Izvještaj citira ljude sa obje strane, koji su upozorili da još uvijek nisu pređene sve prepreke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG