Linkovi

Nastavak trgovinskih pregovora između Kine i SAD


Predstavnici SAD i Kine danas će u Pekingu nastaviti trgovinske pregovore, dok je Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio na opasnost nestabilnosti u svjetskoj ekonomiji u slučaju da bude nastavljena primjena carine koje se dvije zemlje uvele jedna drugoj.

Zamjenik američkog ministra trgovine Džefri Geriš doputovao je danas u Peking na preliminarne razgovore, manje od tri nedelje od kraja trgovinskog primirja.

Predsjednici SAD i Kine Donald Trump i Si Đinping, dogovorili su se 1. decembra da suspenduju dodatna povećanja carina za 90 dana, dok traju pregovori o rješavanju trgovinskog spora.

Detalji današnjih razgovora nisu saopšteni, a prethodni pregovori održani početkom januara ocijenjeni su sa američke strane kao pozitivni.

Generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard upozorila je nedavno da bi nastavak trgovinskog rata izmedju Kine i SAD ostavilo posljedice na globalnu privredu.

Prema njenim riječima, prijetnju svjetskoj ekomoniju mogu da predstavljaju trgovinske tenzije, Brexit i usporavanje kineske privrede.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG