Linkovi

SAD i J.Koreja se pripremaju za nepredviđene situacije u nuklearnom testu S.Koreje


Državni sekretar SAD Antony Blinken rukuje se sa južnokorejskim ministrom inostranih poslova Parkom Jinom, u State Departmentu 13. juna 2022. (Foto: AP/Roberto Schmidt/Pool)
Državni sekretar SAD Antony Blinken rukuje se sa južnokorejskim ministrom inostranih poslova Parkom Jinom, u State Departmentu 13. juna 2022. (Foto: AP/Roberto Schmidt/Pool)

SAD i Južna Koreja se pripremaju za sve nepredviđene slučajeve neposredne nuklearne probe Sjeverne Koreje, ali administracija Joea Bidena suočava se sa teškim pitanjima članova Kongresa i analitičara o diplomatskom ćorsokaku i nemogućnosti da odvrati Sjevernu Koreju od daljih provokacija.

U ponedjeljak je američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Park Jinom u State Departmentu. Njih dvojica su razgovarali o "jedinstvenom i čvrstom" odgovoru na neviđeni broj testova balističkih projektila i nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje. Ove godine, Sjeverna Koreja je lansirala 31 balističku raketu, oborivši prethodni rekord od 25 postavljen u 2019.

Park je rekao da vjeruje da je Sjeverna Koreja završila pripreme za sljedeću nuklearnu probu i da sada zahtijeva samo "političku odluku". To bi bila sedma nuklearna proba Pjongjanga od 2006. i prva od septembra 2017. godine.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Park Jin
Južnokorejski ministar inostranih poslova Park Jin

"Ako se Sjeverna Koreja upusti u još jednu nuklearnu probu, mislim da će to samo ojačati naše odvraćanje, a također i međunarodne sankcije, i samo će izolovati Sjevernu Koreju od međunarodne zajednice", rekao je Park novinarima tokom svoje prve posjete Washingtonu kao najviši diplomata Južne Koreje.

"Spremni smo da izvršimo i kratkoročna i dugoročna prilagođavanja našeg vojnog stava prema potrebi", rekao je Blinken tokom zajedničke konferencije za novinare.

Visoki američki diplomata je dodao da obje zemlje razgovaraju o tome kako da "prošire obim i razmjere kombinovanih vojnih vježbi", kao i o "obuci na i oko Korejskog poluostrva".

Radna grupa za "prošireno odvraćanje" između SAD i Južne Koreje biće ponovo uspostavljena i "počeće da radi vrlo brzo u narednim nedjeljama", rekao je Blinken.

Državni sekretar SAD Antony Blinken
Državni sekretar SAD Antony Blinken

Diplomatski zastoj

Sjevernokorejski državni mediji objavili su u subotu imenovanje Choe Son Hui za prvu ženu ministra spoljnih poslova i jednu od najviših zvaničnica u njenoj historiji. Nejasno je da li unapređenje Choeove ukazuje na širi pomak u pristupu Sjeverne Koreje prema SAD i Južnoj Koreji.

"Primjetili smo imenovanje nove ministrice spoljnih poslova u Sjevernoj Koreji, ali naš pristup nije zasnovan niti zavisi od konkretnih pojedinaca. U potpunosti je fokusiran na politiku koju data zemlja sprovodi", rekao je Blinken odgovarajući na pitanja Glasa Amerike.

Bidenova administracija traži dijalog sa Pjongjangom bez preduslova i obratila se Sjevernoj Koreji, zvanično Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DNRK) sa konkretnim prijedlozima, bilo preko trećih strana ili putem privatnih kanala, uključujući lične poruke visokih američkih zvaničnika visokim zvaničnicima DNRK , prema Sung Kimu, specijalnom predstavniku SAD u DNRK.

Sjeverna Koreja nije odgovorila niti je nagovijestila da je zainteresovana za diplomatske razgovore.

"Vrijeme je za preventivnu diplomatiju", rekao je Yoon Young-kwan, bivši ministar spoljnih poslova Južne Koreje, a sada profesor emeritus na Nacionalnom univerzitetu u Seulu. On je to dao komentar tokom webinara koji je organizovao washingtonski think-tank Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).

"Želio bih da preporučim Bidenovoj administraciji da ozbiljno razmotri slanje posebnog visokog (kao jednokratnog angažmana) izaslanika u Sjevernu Koreju" da bi "posredovao u kriznoj situaciji i započeo dijalog", dodao je Yoon, predlažući izmjenu trenutnog pristupa Bidenove administracije u kojem Sung Kim služi i kao američki ambasador u Indoneziji i kao specijalni izaslanik za pitanja Sjeverne Koreje.

Kongresni kritičari

Dok je Bidenova administracija podvukla kontinuiranu ekspanziju sjevernokorejskog"programa protivzakonitog nuklearnog oružja i raketa" kao jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava Indo-pacifički region i obećala da će pojačati "prošireno odvraćanje" od sjevernokorejskih provokacija, neki članovi Kongresa su skeptični prema ozbiljnosti State Departmenta da da prioritet svojoj indo-pacifičkoj strategiji.

"Uprkos retorici administracije, budžetski zahtevi za Biro za istočnu Aziju i Pacifik (EAP) i Biro za južnu i centralnu Aziju (SCA) rangiraju se na samom dnu u poređenju sa drugim regionalnim biroima State Departmenta… Ukupno, ova dva biroa koji pokrivaju region Indo Pacifika čine samo 11 odsto ukupnog budžeta inostrane pomoći", rekao je republikanski predstavnik Steve Chabot, visoko rangirani član Podkomiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma za Aziju, Pacifik, Centralnu Aziju i neproliferaciju, tokom saslušanja 7. juna.

"Administracija je zahtijevala manje osoblja i manje finansiranja diplomatskih programa za EAP i SCA (biroe) zajedno nego što je zahtijevala samo za Evropski biro", dodao je on.

Drugi su izrazili zabrinutost da nevladine organizacije koje žele da pruže humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji možda to neće moći zbog aktuelnih sankcija, posebno u vrijeme izbijanja Covida.

"Šta god režim da uradi sljedeće, možemo očekivati da će narod Sjeverne Koreje patiti pod težim uslovima, jer su dalje odsječeni od osnovne hrane i lijekova", rekao je demokratski predstavnik Andy Levin tokom saslušanja prošle nedjelje.

Bivši američki zvaničnici i neki stručnjaci primjetili su da Sjeverna Koreja nije bila toliko istaknuta na Bidenovom samitu sa predsjednikom Južne Koreje prošlog mjeseca.

"Obično kada vidimo samit između američkog i južnokorejskog predsjednika, posebno prvi sastanak na vrhu, istaknuta stavka je uvijek Sjeverna Koreja", rekao je Victor Cha, viši potpredsjednik i predsjednik Koreje u CSIS-u koji je vodio pregovore sa Sjevernom Korejom pod administracijom bivšeg predsjednika Georgea Busha.

"Predsjednik Biden je stigao u Koreju i prvo mjesto na koje je otišao nije bila DMZ (demilitarizovana zona koja razdvaja dvije Koreje), nije vodio ni intenzivne diskusije o Sjevernoj Koreji, već je otišao u fabriku Samsung u Pjongteku", rekao je Cha u nedavnom CSIS-ovom webinaru.

Neki analitičari kažu da Sjedinjenim Državama ponestaje opcija.

"Sankcije do sada nisu promijenile politiku Sjevera (Sjeverne Koreje) i malo je vjerovatno da će sada imati veći uticaj", rekao je za Korejsku službu Glasa Amerike Doug Bandow, viši saradnik Instituta Cato.

Suzanne DiMaggio, viša saradnica u Carnegie zadužbini za međunarodni mir, rekla je: "Sada se čini da ćemo ući u težak period, a američke opcije su u najboljem slučaju ograničene".

Bill Gallo i Christy Lee učestvovali su u pisanju ovog izvještaja.
XS
SM
MD
LG