Linkovi

SAD i EU izbjegle zaoštravanje trgovinskog spora


Predsjednik SAD Donald Trump i predsjednik Evropske komisije Jean Claode Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik SAD Donald Trump i predsjednik Evropske komisije Jean Claode Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Umjesto trgovinskog obračuna u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće, SAD i Evropska unija postigle su primirje i dogovorile se da razgovaraju, i da se tokom tih razgovora međusobno ne kažnjavaju dodatnim tarifama.

Predsjednik SAD Donald Trump i predsjednik Evropske komisije Jean - Claude Juncker su poslije sastanaka u Bijeloj kući, koji su trajali skoro tri sata, saopštili da su se dogovorili da, za sada, ne eskaliraju trgovinski spor između dva partnera, odgovorna za polovinu svjetske ekonomije.

"Dogovorili smo se danas, prije svega, da radimo zajedno na ukidanju tarifa, ukidanju drugih barijera i ukidanju subvencija na idustrijsku robu, koja ne spada u automobile", objavio je predsjednik Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Junckerom u Ružičnjaku Bele kuće.

"Takođe ćemo raditi na tome da uklonimo barijere i podignemo nivo trgovine u sektorima usluga, hemijske, farmaceutske i industrije medicinskih proizvoda, kao i soje".

Junker je rekao da dokle god pregovori traju, strane će se "uzdržati od uvođenja dodatnih tarifa i ponovo analizirati postojeće na čelik i aluminijum", koje je uvela Trumpova administracija.

Predsjednik Evropske komisije dodao je da je "imao namjeru da postigne dogovor, i da su danas postigli dogovor".

"Veliki ustupak"

Juncker je kasnije rekao novinarima da je Trump napravio "veliki ustupak" tako što se složio da ne podiže tarife na automobile i dijelove.

Predsjednik SAD već neko vrijeme razmišlja o značajnim dodatnim tarifama u sektoru motornih vozila, koje bi bile posebno veliki udarac za Njemačku - najveću ekonomiju EU.

EU je već uzvratila na inicijane tarfife Trumpove administracije sa tarifama u vrijednosti od tri milijarde dolara na razne američke proizvode, uključujući motocikle i viski.

Evropska komisija priprema listu američke robe u vrijednosti do 20 milijardi dolara, na koju bi uvela uzvratne tarife, sudeći prema navodima komesarke za trgovinu Ceclije Malstorm.

Svi poljoprivredni proizvodi biće tema planiranih razgovora između američkih i evropskih zvaničnika, najavio je sekretar za ekonomiju SAD Wilbur Ross.

Berze su pozitivno reagovale na vijesti o dogovoru, koje su do Wall street.a stigle pred zatvaranje, tako da su vodeći indeksi zabilježili rast. Takođe, euro je skočio u odnosu na dolar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG